Νέα μεγάλη παρέμβαση για την Οικονομία ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Συνάντηση Ν. Δένδια, Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα

Νέα μεγάλη παρέμβαση για την Οικονομία ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Θα έχει ως στόχο την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων και τη στήριξη των επιχειρήσεων

Τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης συνολικά της Οικονομίας, αλλά και ειδικότερα του κλάδου του τουρισμού μετά το lockdown ελέω της πανδημίας του κορονοϊού εξετάζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο.

Στο πλαίσιο της διαρκούς και συντονισμένης προσπάθειας του Μεγάρου Μαξίμου να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους οικονομικούς κραδασμούς, αλλά και να στηρίξει εμπράκτως τον κόσμο της εργασίας, ο πρωθυπουργός οριστικοποιεί τις επόμενες ημέρες και ανακοινώνει ο ίδιος -βάσει των έως τώρα πληροφοριών- τη μεθεπόμενη εβδομάδα ακόμη μία ολοκληρωμένη παρέμβαση υπέρ της πραγματικής Οικονομίας και στην κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων και της στήριξης των επιχειρήσεων. Κεντρικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η επικαιροποίηση του σχεδίου – γέφυρα, ύψους 24 δισ. ευρώ, που περιέγραψε ο ίδιος και εξειδίκευσαν ακολούθως οι Χ. Σταικούρας, Α. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης και Χ. Θεοχάρης.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική της αμέσου δράσεως, καθώς, όπως εξηγούν, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον επιτρέπει μία τέτοιου είδους πρωτοβουλία. Όπως δήλωσε, εξάλλου, προ ημερών, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «με βάση τους πρόδρομους δείκτες, που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη, από άλλες χώρες».

Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί παράγοντες παραπέμπουν στο γενναιόδωρο ευρωπαϊκό οικονομικό πακέτο, αλλά και στον φθηνό δανεισμό, ενώ επιμένουν πως τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύονται οσονούπω οριοθετώντας κατ’ ουσίαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, εντός των οποίων τοποθετείται η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία. Μεταξύ των δράσεων που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις, αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος, εξάλλου, πιθανώς την Πέμπτη, αναμένονται ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα, που αφορούν στην έναρξη της τουριστικής κίνησης από τις 15 Ιουνίου. Μολονότι, οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο Τρίτη σε σύσκεψη, που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσδιορίσει επ’ ακριβώς τη γενικότερη στρατηγική σε ό,τι αφορά στη διενέργεια των δειγματοληπτικών ελέγχων, που θα γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αναμένεται να αποσαφηνισθεί ο αριθμός, το πότε και το πώς θα διενεργούνται τα τεστ, που θα είναι δύο ειδών: τα μοριακά, που γίνονται έως και σήμερα και τα rapid tests, καθώς ορισμένα εξ αυτών πλέον παρουσιάζουν αξιοπιστία άνω του 95%. Επιπλέον, αναμένεται να παρουσιασθεί το συνολικό και οριζόντιο σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών στα νησιά, που αφορά τόσο σε επιπρόσθετες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όσο και σε βελτίωση, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, των υφιστάμενων δομών. Επιπλέον, πρόκειται να περιγραφούν με πάσα λεπτομέρεια τα ακριβή βήματα, που θα ακολουθηθούν, εφόσον εντοπισθεί κρούσμα του κορονοϊού σε κάποιο νησί, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα αποφασιστεί είτε επί τόπου καραντίνα είτε διακομιδή σε νοσοκομείο μεγάλου αστικού κέντρου.

 

Στην Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες με Δένδια

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται τη στιγμή που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να σχεδιάζει ενεργειακές έρευνες και γεωτρήσεις, και να εγείρει διεκδικήσεις με βάση την παράνομη χάραξη ΑΟΖ στην οποία έχει προχωρήσει μαζί με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Την ίδια ώρα, στη Λιβύη γίνονται προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ υφίσταται τη μία απώλεια μετά την άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο από τις δυνάμεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ Αλ-Σαράτζ.

Στο τετ-α-τετ με Δένδια ο ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει το θέμα της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το ενδιαφέρον της Ρώμης για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μεγάλο, καθώς η Ιταλία συμμετέχει επί της ουσίας στο εγχείρημα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Ωστόσο και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί συνεργασίες με άλλες χώρες στο θέμα των ΑΟΖ, προκειμένου να αναχαιτίσει την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο ντι Μάιο αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα της λίστας με τις 29 χώρες που ανακοίνωσε η Αθήνα, στην οποία δεν υπάρχει η Ιταλία. Ο ντι Μάιο έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν ανέχεται να συμπεριφέρονται στη χώρα του ως «νοσοκομείο λεπρών», απορρίπτοντας κάθε λογική αποκλεισμού.