Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης – Έκτακτα μέτρα για την ακτοπλοΐα – Ποιοι παίρνουν το επίδομα των 600 ευρώ – Φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Νέα μέτρα κοροϊδίας από το υπουργείο Μετανάστευσης για τον κορονοϊό

Με προσωρινό πάγωμα της χρηματικής βοήθειας σε όσους ζητούν άσυλο, με εγκατάσταση ΑΤΜ μέσα στις προσφυγικές δομές και με λειτουργία καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, που τώρα θεσμοθετούνται στους καταυλισμούς, απαντά, υποτίθεται, στην επείγουσα ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και των προσφύγων και μεταναστών το υπουργείο Προστασίας του Ασύλου.

Την ίδια ώρα, εντείνονται και πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι επείγουσες εκκλήσεις για άμεση εκκένωση των υπερσυνωστισμένων δομών, τουλάχιστον από τους πιο ευάλωτους. Στις εκκλήσεις, που περιλαμβάνουν τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ και άλλους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε., πολλές δεκάδες ευρωβουλευτές από ευρύ πολιτικό φάσμα, όπως και πολλές δεκάδες οργανώσεις και φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη, προστέθηκαν τα τελευταία 24ωρα η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς και η Διεθνής Αμνηστία με παγκόσμια εκστρατεία.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, με τρόπο που θα ζήλευε η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, το υπουργείο ανακοινώνει μέτρα που ενισχύουν τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ανακοινώνει αναιμικά μέτρα ιατρικής φύσης, όπως την εγκατάσταση οικίσκων περιμετρικά των ΚΥΤ, για ιατρικό έλεγχο και απομόνωση των ενδεχόμενων κρουσμάτων, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν να παρέχουν ουσιαστική προστασία στην πράξη.

Ενδεικτικό των σπασμωδικών και αλληλοαναιρούμενων κινήσεων του υπουργείου, είναι το γεγονός ότι δίνει παράταση της δυνατότητας παραμονής όσων ολοκληρώνουν τη διαδικασία ασύλου στα διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA, μέχρι το τέλος Μαΐου, συναισθανόμενο προφανώς την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που θα προκαλούσε η αιφνιδιαστική έξωση χωρίς καμία προετοιμασία. Ωστόσο, μόλις στις αρχές του μήνα, περνούσε στη Βουλή τροπολογία που συντόμευε στον ένα μήνα τη δυνατότητα παραμονής στα διαμερίσματα, ενώ έξι μήνες προέβλεπε ο νόμος που άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, όσοι ζητούν άσυλο, ανάμεσά τους άνθρωποι με ζωτικά προβλήματα υγείας, εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα δημόσιας υγείας, καθώς ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών βρίσκεται στα χαρτιά, δύο μήνες μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, πέντε μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και οκτώ μήνες μετά την αναστολή του ΑΜΚΑ, την επομένη των εκλογών.

Όπως βέβαια εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες υπερσυνωστισμού στις δομές οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, χωρίς τα διαθέσιμα στο γενικό πληθυσμό στοιχειώδη μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την δημόσια υγεία και τη ζωή τους σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.

Έκτακτα μέτρα για την ακτοπλοΐα

Σειρά 12 μέτρων (ανάμεσά τους και νομοθετικές ρυθμίσεις) στήριξης της ακτοπλοΐας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη καταθέσει οι ακτοπλόοι (ΣΕΕΝ), ο κλάδος δέχεται ισχυρότατες πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας που έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ακτοπλοϊκής επιβατικής κίνησης σχεδόν κατά 90% στο σύνολο σχεδόν των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

Το υπουργείο Ναυτιλίας με βάση αυτά τα δεδομένα και καθώς η ακτοπλοΐα πέραν του δημόσιου χαρακτήρα της, αποτελεί ταυτόχρονα και έναν από τους ισχυρούς βραχίονες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης να στηρίξει τον τουριστικό κλάδο, προχωρά στην υιοθέτηση των εξής μέτρων:

1. Προχωρά η ένταξη των ΚΑΔ που αφορούν τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων σε εκείνους που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί.

2. Θεσμοθετούνται συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν  την υπαγωγή των ναυτικών στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, για τρεις αρχικά περιπτώσεις:

 • Εκείνους  που απολύθηκαν από 1.3.2020.
 • Εκείνους που εργάζονται σε πλοία, των οποίων οι εταιρίες θα επιλέξουν τη μη εκτέλεση δρομολογίων, λόγω της καθίζησης του μεταφορικού έργου.
 • Εκείνους που θα απασχολούνταν σε πλοία που είχε προγραμματισθεί η δρομολόγηση τους το επόμενο διάστημα, αλλά τελικά δεν θα γίνει.

3. Τα μέτρα αυτά επεκτείνονται και καλύπτουν και συμβάσεις ναυτικών που απασχολούνται σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία και τουριστικά πλοία.

4. Προβλέπεται η διαδικασία για την ένταξη των ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν το επίδομα των 800 ευρώ και για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το ΝΑΤ.

5. Παρατείνεται έως 31.5.2020  η καταβολή επιδότησης για  τους ανέργους ναυτικούς που έχει λήξει ή λήγει στο 1ο τρίμηνο του 2020 η επιδότηση της ανεργίας τους.

6. Παρατείνεται έως 31.5.2020 η διάρκεια της ασφαλιστικής προστασίας που παρέχει ο Οίκος Ναύτου και η οποία λήγει ή έληξε στο 1ο τρίμηνο του 2020.

7. Παρατείνεται έως 30.4.2020 η ισχύς των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας.

8. Παρατείνεται για 3 μήνες η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων.

9.  Μειώνονται άμεσα κατά 20% και για χρονικό διάστημα μέχρι 30/4, τα λιμενικά τέλη. Η συγκεκριμένη απόφαση θα αφορά όλους τους λιμένες της επικράτειας, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, Οργανισμούς Λιμένων, Κρατικά και δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Σημειώνεται, πως έπειτα από πρότασή του κ. Πλακιωτάκη, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε ήδη την παράταση του χειμερινού τιμολογίων των τελών.

10. Παρατείνεται η ακινησία των ταχυπλόων πλοίων και η λήψη σχετικής απόφασης έναρξης δρομολογίων θα γίνει όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν.

11. Το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, επεξεργάζεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου (στο πλαίσιο του άρθρου 107 περίπτωση 2β) που πλήττονται, προκειμένου να εκτιμηθεί το είδος της ενίσχυσης επί των ζημιών που αναμένεται να προκύψουν από την καθίζηση της ακτοπλοϊκής αγοράς.

12. Προβλέπεται με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, η δυνατότητα ενεργοποίησης διαδικασίας εκτάκτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας για συγκεκριμένο δρομολόγιο ή δρομολόγια στο κύριο και τοπικό ακτοπλοϊκό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο μεριμνά για την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, καθώς και την επαρκή και αποτελεσματική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι  η ναυτιλία και ειδικότερα η ακτοπλοΐα βιώνει ήδη τρομακτικό περιορισμό της δραστηριότητας της και τεράστια μείωση εσόδων. Μέλημα μας, στο υπουργείο Ναυτιλίας είναι η στήριξη της ναυτιλίας συνολικά και της ακτοπλοΐας ειδικότερα,  ώστε να διασφαλιστούν :

 • Η σταθερή σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα.
 • Η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
 • Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και
 • Η περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων στον κλάδο.

Ποιοι παίρνουν το επίδομα των 600 ευρώ

Δεν παίρνουν το 800αρι τελικά οι δικηγόροι και λοιποί επιστήμονες αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση ενός νέου επιδόματος 600 ευρώ ανά άτομο, μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομιών και Εργασίας (σ.σ. οι οποίοι οδηγούμενοι από τις σφοδρές αντιδράσεις των δικηγόρων που έκλεισαν τα γραφεία τους λόγω πανδημίας), ενώ αποφασίστηκε ήδη η παράταση του δικαστικού έτους, κάτι που σημαίνει, πιθανότατα, ανοιχτά δικαστήρια το καλοκαίρι, όταν συνήθως υπήρχαν οι δικαστικές διακοπές.

Ειδικότερα, η χορήγηση του επιμορφωτικού επιδόματος 600 ευρώ αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, για 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το μέτρο θα αφορά 170.000 επιστήμονες, προερχομένους και από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους:

 • Δικηγόρων
 • Γιατρών
 • Μηχανικών
 • Οικονομολόγων /Λογιστών
 • Εκπαιδευτικών
 • Ερευνητών

Το πρόγραμμα

Όπως ανακοινώθηκε, η κατάρτιση θα γίνει «δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης. Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Ξεκινά η διαδικασία χορήγησης από ιδιωτικά φαρμακεία ογκολογικών και σκευασμάτων για πολλαπλή σκλήρυνση, ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός υλοποιεί τη σύμβασή του με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) για τη διάθεση των 36 σκευασμάτων που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι ιδιώτες φαρμακοποιοί καλούνται από τον ΕΟΠΥΥ να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://fyk.eopyy.gov.gr/login.

Από την πλευρά του ο ασθενής, αφού παραλάβει τη συνταγή από τον γιατρό του ή ενημερωθεί για τον κωδικό συνταγής (barcode) μπορεί να καταχωρήσει το αίτημα του για την παραλαβή του φαρμάκου του από ιδιωτικό φαρμακείο με την είσοδο του στην εφαρμογή διάθεσης ΦΥΚ μέσω του συνδέσμου https://fykrandevou.eopyy.gov.gr.

Επιλέγει την είσοδο στην εφαρμογή με τη χρήση των κωδικών taxisnet, και στη συνέχεια «εξουσιοδότηση» όπου συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ του ώστε να γίνει η ταυτοποίησή του. Με την επιτυχή είσοδο στην εφαρμογή ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί να καταχωρίσει ένα νέο αίτημά του από την επιλογή «νέο αίτημα», όπου στο πλαίσιο που εμφανίζεται καταχωρεί τον κωδικό της συνταγής και εμφανίζεται το περιεχόμενο της συνταγής.

Στις διαθέσιμες επιλογές του στην οθόνη είναι το ιδιωτικό φαρμακείο από το οποίο επιθυμεί να παραλάβει το φάρμακό του. Η αναζήτηση του ιδιωτικού φαρμακείου μπορεί να γίνει με πολλαπλά κριτήρια (επωνυμία, πόλη, νομός, επιλογή από χάρτη) και η επιλογή του γίνεται επιλέγοντας δίπλα στην επωνυμία. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος μπορεί να καταχωρήσει στο σύστημα συνοδευτικά σχόλια και να επιλέξει την αποστολή ενημερωτικού email για την εξέλιξη του αιτήματος. Για την ολοκλήρωση της καταχώρησης του αιτήματος ο ασφαλισμένος επιλέγει «Υποβολή Αιτήματος».

Σε κάθε σημείο της εφαρμογής εμφανίζονται κατάλληλα μηνύματα για τη διευκόλυνση των χρηστών στην καταχώρηση των αιτημάτων. Ο δικαιούχος περίθαλψης ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την παραλαβή του φαρμάκου του όταν αυτό είναι διαθέσιμο στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του.

Επισημαίνεται πως όταν ο δικαιούχος περίθαλψης επιλέξει η συνταγή του να εκτελεστεί μέσω της ανωτέρω διαδικασίας, η συνταγή εκτελείται μόνο στο ιδιωτικό φαρμακείο. Αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να συνεχίσει να εκτελεί τις συνταγές του μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δεν θα προβεί στην παραπάνω διαδικασία.