Νέα λίστα ακρίβειας. Ποια προϊόντα αυξάνονται έως 50% μέχρι τα μέσα Ιουνίου — Πολύωρη συνάντηση στο υπ. Ναυτιλίας για τα αιτήματα των εργαζομένων της Cosco

ICAP: Αύξηση πωλήσεων για τα σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

Oι ανατιμήσεις είναι καθημερινές, με πάνω από το 60% των προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα τροφίμων να πωλείται ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου.

Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μπαράζ ανατιμήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή τους τελευταίους οκτώ μήνες που έχει ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Και ενώ αρκετοί ήλπιζαν ότι τον Μάρτιο θα έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην αγορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώθηκε περαιτέρω η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις μετά το 1996.

Μιλώντας στη Realnews, υψηλόβαθμο στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ εκτιμά ότι τουλάχιστον 6 στα 10 προϊόντα πωλούνται ακριβότερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με ορισμένα από αυτά να έχουν ανατιμηθεί δύο και τρεις φορές. Δηλαδή, αν ένα μικρό σούπερ μάρκετ πουλάει 2.000 προϊόντα, τα 1.200 έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον μία φορά. Τα καταστήματα τροφίμων γίνονται καθημερινά παραλήπτες ανατιμημένων τιμολογίων σε ποσοστό που τις περισσότερες φορές ξεπερνά ακόμη και το 10% και φτάνει ακόμη και το 50%.

Τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R» αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τις αμέσως επόμενες ημέρες -και σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιουνίου- αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό έως 50% τουλάχιστον 300 προϊόντα. Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

 Συγκεκριμένα, η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

  • Σπορέλαια 50%,
  • χαρτικά 15%-25%,
  • μαργαρίνες 20%,
  • ελαιόλαδο 20%,
  • αραβοσιτέλαιο 10%-18%,
  • κρουασάν 9%-20%,
  • τυριά 4%-17%,
  • ψωμί 8%,
  • ξινό νερό έως 16%,
  • καφές φίλτρου 17%,
  • ελληνικός καφές 13%,
  • έτοιμα φαγητά 5%-13%,
  • φρέσκοι χυμοί και τσάι 2,5%-12%,
  • κατεψυγμένες πατάτες 10%,
  • γάλα 5%-9%,
  • μπισκότα 8%,
  • απορρυπαντικά 5%-8%,
  • γιαούρτι 6%-7%,
  • βούτυρο 5%- 6%,
  • σαλάτες 6%,
  • σαμπουάν 6%,
  • κρασιά 4%- 6%,
  • ρεβίθια 5%,
  • αλάτι 5%,
  • κονσέρβες 5%,
  • δημητριακά 5%,
  • αυγά 4,5% κατά μέσο όρο,
  • παξιμάδια 4,5%
  • και κρέμες γάλακτος 1,5%.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Οικονομικό αδιέξοδο

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις επικαλούνται τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και εμπορίας προϊόντων, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να μετακυλίεται στις τιμές. Η λίστα με τις ανατιμήσεις αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, που πλέον περιορίζουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των προϊόντων που βάζουν καθημερινά στο καλάθι των αγορών τους. Πλέον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το κόστος των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας.

 

Πολύωρη συνάντηση στο υπ. Ναυτιλίας για τα αιτήματα των εργαζομένων της Cosco

Συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας (Cosco- ΣΕΠ A.E.-Dport) των εργαζομένων και φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Ναυτιλίας μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα αιτήματα των εργαζομένων στις δυο προβλήτες της Cosco.

Mετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Πλακιωτάκης δήλωσε: «Ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναλάβαμε την πρωτοβουλία συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά με στόχο να εξελιχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των πλευρών ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων, προς όφελος του ελληνικού και ευρωπαϊκού εμπορίου, της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα, όπως η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η λειτουργία της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, καθώς και εκκρεμείς διαδικασίες που αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν. Επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, με εξασφαλισμένη την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού, όπου θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και μέσα σε ένα πλαίσιο ειλικρινούς διαπραγμάτευσης να υπάρξει θετική κατάληξη. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες, διευκολύνοντας το διάλογο για όλες τις πλευρές».

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ ανέπτυξαν με επιχειρήματα τα αιτήματά τους τα οποία διεκδικούν εδώ και πολλούς μήνες, όπως την υπογραφή ΣΣΕ που να συμπεριλαμβάνει τις προσαυξήσεις των νυχτερινών, αργιών και Σαββατοκύριακων, την ένταξη όλων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Η εργοδοσία από την πλευρά της άκουσε εργαζόμενους και φορείς και αναμένεται να καταθέσει τη νέα της πρόταση στις 6 Μαΐου. Αυτή θα αξιολογήσουν οι εργαζόμενοι και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου