Νέα «ένεση» ρευστότητας στην οικονομία ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πάιατ: «Προκλητικό» το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη

Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Το μοντέλο των συνεχών, βελτιωτικών παρεμβάσεων στο σχέδιο – γέφυρα, αρχικού ύψους περί τα 24 δις ευρώ για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική Οικονομία υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέα «ένεση» ρευστότητας στην οικονομία ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι η προστασία των θέσεων εργασίας

Όπως σας είχε ενημερώσει εγκαίρως από το προηγούμενο Σάββατο το ethnos.gr, η κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες ότι προικοδοτεί το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» με ακόμη 190 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να επιδοτείται μέρος του χρόνου, κατά τον οποίο δεν εργάζεται ο απασχολούμενος, αλλά και σημαντικό κομμάτι των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να διατηρηθούν όσες περισσότερες από τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας χάριν της προστασίας της κοινωνικής συνοχής.

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στοχεύει κατά μείζονα λόγο στην διατήρηση εποχικών θέσεων εργασίας και ως εκ τούτου δείχνει να…προσαρμόζεται στις ανάγκες του τουρισμού, αναμένεται να ισχύσει έως και το τέλος Ιουλίου, με την υποσημείωση ότι μπορεί να επεκταθεί και τον μήνα Αύγουστο, εφ όσον υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση από την αγορά.

«Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε το πρόγραμμα της Συν – Εργασίας ακόμα πιο ελκυστικό για επιχειρηματίες, που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο της πιο ευέλικτης απασχόλησης, χωρίς, όμως, να επιβαρύνονται οι ίδιοι με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για εργαζομένους, οι οποίοι στην πράξη θα δουλεύουν το μισό χρόνο, αλλά, θα αμείβονται σχεδόν με τις πλήρεις απολαβές τους», σημείωσε μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με τους προέδρους των ΝΟΔΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας επισημαίνει πως «η εν λόγω πρωτοβουλία επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Καλά πληροφορημένες πηγές αφήνουν να εννοηθεί, εξάλλου, πως οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελούν μέρος μόνο μίας ευρύτερης παρέμβασης, την οποία επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ώστε να θωρακιστεί η οικονομία και η εργασία. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, μάλιστα, πως ο εμπλουτισμός του στρατηγικού σχεδίου υπέρβαση της βαθιάς ύφεσης, που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 καθίσταται εφικτός, καθώς το γενναιόδωρο πακέτο, που συμφωνήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνει ένα πιο ευρύχωρο και κατάλληλο για παρόμοιες πρωτοβουλίες οικονομικό περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, τη νέα σημαντική παρέμβαση στην οικονομία δεν αποκλείεται να ανακοινώσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Επικεφαλής πολυάριθμου Υπουργικού κλιμακίου στη Σαντορίνη το Σάββατο ο Μητσοτάκης

Με φόντο το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο πρωθυπουργός πρόκειται να παραχωρήσει το βράδυ του Σαββάτου συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των πλέον επιδραστικών ΜΜΕ, παγκοσμίως ελάχιστες ώρες πριν από επίσημο άνοιγμα της χώρας στον διεθνή τουρισμό. Όπως κατέστη, εξάλλου, σαφές και στην προ ημερών εκδήλωση για την παρουσίαση του διαφημιστικού σποτ, που…ηγείται της διεθνούς τουριστικής εκστρατείας της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας για τον τουρισμό, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει το αυξημένο διεθνώς κύρος, που του έχει χαρίσει η επιτυχής απόκρουση του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοιού. Αύριο το μεσημέρι, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό από τους Βασίλη Κικίλια, Χάρη Θεοχάρη και Νίκο Χαρδαλιά.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της αυθημερόν μετάβασης του κ. Μητσοτάκη στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων περιλαμβάνει πολλές δράσεις μεταξύ των οποίων και την πραγματοποίηση σύσκεψης με τους φορείς του νησιού, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα της Σαντορινής. Αυτό το νόημα έχει και η παραμονή για λίγες ώρες στο νησί Υπουργικού κλιμακίου, αποτελούμενου από τους υπουργό Υγείας, Βασίλη ΚικίλιαΥποδομών, Κώστα Καραμανλή, υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδηυπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να δρομολογήσει άμεσα λύσεις σε σημαντικά προβλήματα του νησιού, όπως η χωροθέτηση και η κατασκευή  του νέου λιμανιού, η κατασκευή της μαρίνας, η επίλυση του χωροταξικού και η αναμόρφωση ή και επέκταση του Αρχαιολογικού χώρου.

 

Πάιατ: «Προκλητικό» το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη

Πάιατ: «Προκλητικό» το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και ΛιβύηΟ Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ
Πλήρης στήριξη του Αμερικανού πρέσβη στις ελληνικές θέσεις – Τι είπε για την τουρκική προκλητικότητα

Σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στέλνει μέσω του Open TV ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε ότι «όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα υπό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας όπως η ηπειρωτική χώρα».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναγνώρισε ότι όλα ανεξαιρέτως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και παίζουν ρόλο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Παράλληλα χαρακτήρισε την συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ιταλία ως «παράδειγμα για όλους». Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «προκλητική και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο». «Θεωρούμε ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι προκλητικό και μη βοηθητικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ανακόλουθο με την αμερικανική αντίληψη για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, οι θέσεις των ΗΠΑ για την οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι πως «θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με την εμπλοκή όλων των μερών που επηρεάζονται». «Οι ΗΠΑ γενικά δεν παίρνουν θέση στις οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών. Έχουμε μια άποψη πως πρέπει να γίνει με διαβουλεύσεις και εμπλοκή όλων των μερών που επηρεάζονται».