Μartha Graham Dance Company στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Martha Graham Dance Company

Σε πρώτη ευρωπαϊκή παρουσίαση η χορογραφία Canticle for Innocent Comedians.

Martha Graham Dance Company. Οι χορευτές της έχουν χαρακτηριστεί από τον αμερικανικό Τύπο “αγγελικοί αθλητές” (The Wall Street Journal). H διεθνής κριτική έχει υποδεχτεί με ενθουσιώδη σχόλια τις παραστάσεις της: “Ο μοντέρνος χορός στα καλύτερά του” (Broadway World). Η ιστορική Ομάδα της αμερικανίδας χορογράφου που καθόρισε με το έργο και το όραμά της την εξέλιξη της χορευτικής τέχνης στον 20ό αιώνα, εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μόνο για τρεις βραδιές, την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου (8:00 μ.μ.), οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος του Φεστιβάλ της Άνοιξης, μιας ξεχωριστής εαρινής γιορτής των τεχνών που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής.

Η Martha Graham Dance Company, η οποία έχει πίσω της σχεδόν 100 χρόνια δημιουργικής καλλιτεχνικής πορείας (ιδρύθηκε στα 1926) με αμέτρητες παραστάσεις σε περισσότερες από 50 χώρες συναρπάζοντας εκατομμύρια θεατές, θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα τη νέα παραγωγή Canticle for Innocent Comedians [Ψαλμός για αθώους κωμωδούς] και τη χορογραφία Acts of Light [Φωτεινές χειρονομίες].

Πριν την έναρξη της παράστασης έχει προγραμματιστεί εισαγωγική ομιλία της Janet Eilber, καλλιτεχνικής διευθύντριας της Martha Graham Dance Company.

Οι τρεις παραστάσεις της Oμάδας εντάσσονται στον κύκλο Χορός στο Μέγαρο και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Μartha Graham Dance Company στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δύο χορευτικά πολύπτυχα

Ο τίτλος Φωτεινές χειρονομίες (Acts of Light, 1981) του πρώτου έργου της βραδιάς, σε χορογραφία της Martha Graham, είναι εμπνευσμένος από έναν στίχο της αμερικανίδας ποιήτριας Emily Dickinson: “Σ’ ευχαριστώ για τις φωτεινές χειρονομίες σου, που ομόρφυναν ένα καλοκαίρι, ξεθυμασμένο πια”. Το έργο είναι ένα τρίπτυχο που αποτελείται από τις επιμέρους χορογραφίες Κουβέντες εραστών, Θρήνος και Τελετουργικό για τον ήλιο. Βασίζεται σε μουσική του Carl Nielsen. Τα κοστούμια είναι των Halston και Graham, και οι φωτισμοί της Beverly Emmons. Οι Φωτεινές χειρονομίες ανέβηκαν για πρώτη φορά στις 26 Φεβρουαρίου 1981 στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζ. Φ. Κέννεντυ της Ουάσινγκτον.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα η χορογραφία Ψαλμός για αθώους κωμωδούς (Canticle For Innocent Comedians), “ένας χορός χαράς, για τον κόσμο έτσι ακριβώς όπως είναι”, όπως είχε πει η ίδια η Martha Graham. Αυτή η νέα παραγωγή της Ομάδας βασίζεται σε ιδέα της Janet Eilber, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Συνόλου από το 2005, είναι εμπνευσμένη από ομότιτλο έργο της Graham (1952) και περιλαμβάνει τα μέρη: Εναρκτήριος χορός και Ιντερλούδια, Ήλιος, Γη, Αέρας, Νερό, Φωτιά, Σελήνη, Αστέρια, Θάνατος/Αναγέννηση και Τελευταίος χορός. Ο Ψαλμός για αθώους κωμωδούς έκανε πρεμιέρα φέτος στις 19 Μαρτίου στο Κέντρο Σοράγια του Πανεπιστημίου Νόρθριτζ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής χορογράφο τη Sonya Tayeh και χορογράφους των επιμέρους ενοτήτων (βινιέτες) τους Alleyne DanceSir Robert CohanJenn FreemanMartha GrahamJuliano NunesMicaela Taylor και Yin Yue. Τη μουσική υπογράφει ο Jason Moran, τα κοστούμια η Karen Young και τους φωτισμούς η Yi-Chung Chen. Συνεργάτιδα χορογράφος, η Jenn Freeman.

Martha Graham Dance Company

Martha Graham Dance Company και Εκπαιδευτικά Προγράμματα

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

“Η επανάσταση της Μάρθας Γκράχαμ”

Η Janet Eilber, καλλιτεχνική διευθύντρια της Martha Graham Dance Company, παρουσιάζει την τεχνική της Μάρθας Γκράχαμ και συνομιλεί με τον Δάφνι Κόκκινο, χορευτή και διευθυντή δοκιμών του Χοροθεάτρου “Πίνα Μπάους” του Βούπερταλ καθώς και διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Martha Graham Dance Company

ΠΕ 14/04 | 18:00-19:00 | ΑΙΘΟΥΣΑ ΒANQUET

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ, 30΄ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Έναρξη διάθεσης δελτίων: 07/04