Μόσχα: Η Μαριούπολη είναι πλέον στα χέρια μας — Στα χέρια της Ρωσίας το 80% του Λουγκάνσκ, συνεχίζεται η μάχη του Αζοφστάλ — Την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη διαπραγματεύονται οι μαχητές του Αζόφ

 

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού

Τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται ότι κατέλαβε την πόλη-λιμάνι και ότι το εργοστάσιο χάλυβα «Αζοφστάλ», όπου αμύνονταν οι τελευταίο Ουκρανοί μαχητές «είναι ασφαλώς αποκλεισμένο».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλείται το Interfax, ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε μεταξύ άλλων:

 • Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή στην πόλη των αμάχων.
 • Η Ρωσία έχει απομακρύνει περισσότερους από 142.000 αμάχους από τη Μαριούπολη.
 • 1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal.
 • Το εργοστάσιο Azovstal είναι ασφαλώς αποκλεισμένο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας από τους ισχυρισμούς Σοϊγκού δεν έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο ενώ η ουκρανική πλευρά δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

«Να μην περνάει ούτε μύγα»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη συγχαρεί τον Σεργκέι Σοϊγκού και έχει πει ότι δεν επείγει η εισβολή στο εργοστάσιο του Azovstal, αλλά ότι «θα πρέπει να αποκλειστεί» ώστε να μην μπορεί να περάσει «ούτε μύγα».

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να επανέλαβε ότι η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο, υπό τον όρο ότι θα παραδοθούν. Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ήταν γνωστό οι συνεχίζονται οι μάχες εντός του συμπλέγματος του «Άζοφσταλ», ενώ ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, που συμμετέχει με τους άνδρες του στον πόλεμο μαζί με τον ρωσικό στρατό είχε διαμηνύσει ότι η χαλυβουργία θα καταληφθεί εντός της ημέρας. «Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές εκτός από τους μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στο εργοστάσιο έχουν καταφύγει και περίπου 1.000 άμαχοι. Την Τετάρτη, ο υποδιοικητής του τάγματος, Σβατοσλάβ Παλάμαρ, είπε ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την πόλη με την υποστήριξη «τρίτου μέρους», ενώ υποστήριξε ότι εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Μαριούπολη για να συναντηθούν με τη ρωσική πλευρά για να ρυθμιστεί η εκκένωση.

Όσον αφορά τους αμάχους, ο μαχητής του Αζόφ είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στους 1.000 αμάχους, χθες πρότεινε να γίνει ανταλλαγή με Ρώσους αιχμαλώτους. «Πίσω από τις πλάτες των παιδιών μας στη Μαριούπολη υπάρχουν περίπου χίλιοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», είπε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία εμπόδισε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί μια ασφαλή έξοδο για τη Μαριούπολη. «Είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές μορφές ανταλλαγής του λαού μας με τον ρωσικό λαό, τον ρωσικό στρατό που έχουν αφήσει πίσω τους», είπε.

Έφυγαν 4 λεωφορεία με αμάχους

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, με ανάρτησή της στο Telegram επιβεβαίωσε ότι «τέσσερα λεωφορεία με αμάχους κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη χθες μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου». Είπε ότι όσοι ήταν στα λεωφορεία «πέρασαν τη νύχτα στο Μπερντιάνσκ και τώρα κατευθύνονται προς τη Βασίλιβκα. Τους περιμένουμε στη Ζαπορίζια».

Ο Βερεστσούκ είπε ότι θα γίνουν ξανά προσπάθειες σήμερα στις 14:00 να επιβιβαστούν άνθρωποι σε λεωφορεία στην πόλη. Όμως, προειδοποίησε πως «η κατάσταση ασφαλείας είναι δύσκολη» και τα σχέδια μπορεί να πρέπει να αλλάξουν.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας επίσης απηύθυνε επείγουσα έκκληση μέσω Telegram για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέπει την εκκένωση αμάχων και στρατιωτών από το «Άζοφσταλ»:

«Απαιτούμε από τους Ρώσους έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο της Μαριούπολης Azovstal. Υπάρχουν τώρα περίπου 1.000 πολίτες και 500 τραυματίες στρατιώτες. Πρέπει να απομακρυνθούν όλοι από το Azovstal σήμερα. Καλώ τους παγκόσμιους ηγέτες και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο Azovstal τώρα. Τώρα αυτό είναι ένα βασικό σημείο και μια καίρια στιγμή για την ανθρωπιστική προσπάθεια».

 

Στα χέρια της Ρωσίας το 80% του Λουγκάνσκ, συνεχίζεται η μάχη του Αζοφστάλ

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, ενώ οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός και απομάκρυνση των αμάχων δεν έχουν ευοδωθεί. Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της, όπως ονομάζει την εισβολή στην Ουκρανία, θα συνεχιστεί έως ότου «το ΝΑΤΟ σταματήσει τις απειλές».

Ο Αλεξέι Πόλιστσουκ, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε συγκεκριμένα ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας θα τελειώσει όταν το ΝΑΤΟ σταματήσει να χρησιμοποιεί το ουκρανικό έδαφος για να απειλήσει τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα τελειώσει όταν εκπληρωθούν τα καθήκοντά της. Μεταξύ αυτών είναι η προστασία του πληθυσμού του Ντονμπάς, η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και η εξάλειψη των απειλών για τη Ρωσία που προέρχονται από το ουκρανικό έδαφος από το ΝΑΤΟ», δήλωσε, ωστόσο δεν εξήγησε με ποιο τρόπο το ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία. Πρόσθεσε πάντως ότι η επιχείρηση «τρέχει όπως είχε προγραμματιστεί» και πως «όλοι οι στόχοι της θα επιτευχθούν».

«Συνεχίζεται η επίθεση» στο Αζοφστάλ

Στο μεταξύ το αμερικανικό think tank «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» επισήμανε ότι την Τετάρτη συνεχίστηκαν χωρίς σταματημό οι εναέριες και από εδάφους ρωσικές επιθέσεις στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, αλλά «με οριακά κέρδη». Οι μαχητές που βρίσκονται στο Αζοφστάλ έχουν βρεθεί «στριμωγμένοι», επισημαίνει, ενώ αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει μερικό έλεγχο δύο σημαντικών πόλεων στην ανατολική Ουκρανία, της Ρουμπίζνιε και της Ποπάνσα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει κάποιο σημαντικό κέρδος σε εδαφικό επίπεδο, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα και το Χάρκοβο.

Διανομή φαγητού στο ελεγχόμενο από τους Ρωσόφωνους Ντονέτσκ

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, που υποστήριξε ότι το 80% της περιφέρειας έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων,ενώ έχουν κλιμακωθεί οι βομβαρδισμοί. Να σημειωθεί ότι όταν άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Ανακοίνωση για την κατάσταση στη Μαριούπολη έκανε και ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, που συμμετέχει με τους άνδρες του στον πόλεμο μαζί με τον ρωσικό στρατό. Όπως μεταδίδει το Interfax, ο Καντίροφ διεμήνυσε ότι η αχανής εγκατάσταση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη θα καταληφθεί εντός της ημέρας. «Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Αζοφστάλ θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας άρχισαν να καταλαβαίνουν

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο βραδινό μήνυμά του, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στα ανατολικά είναι πολύ δύσκολη αλλά εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όχι σε εβδομάδες, όχι σε έναν μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της». Ωστόσο άφησε αιχμές κατά του Βερολίνου, λέγοντας ότι η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Το Κίεβο κατηγορεί τον Ερυθρό Σταυρό για «συνενοχή» με τη Ρωσία

Σφοδρή επίθεση κατά του Ερυθρού Σταυρού έκανε Ουκρανή αξιωματούχος, η οποία κατηγόρησε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ότι δεν συνεργάζεται με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη Ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία και ότι είναι «συνεργός» στους «εκτοπισμούς», πράγμα που διέψευσε κατηγορηματικά η ΔΕΕΣ.

Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, είπε ότι «η ΔΕΕΣ δεν εκπληρώνει την αποστολή της» όσον αφορά τους πρόσφυγες που μεταφέρονται όπως είπε παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία από τα ρωσικά στρατεύματα. «Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με αξιωματούχο της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ταφές νεκρών του πολέμου έξω από το Κίεβο

«Έχει περάσει ένας μήνες που προσπαθώ να δω τον πρόεδρο της ΔΕΕΣ για να συζητήσω μαζί του τον εκτοπισμό πολιτών μας στη Ρωσία. Προσπαθώ να το κάνω αφότου ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ είπε πως θα ανοίξει αντιπροσωπεία στο Ροστόφ στον Ντον (σ.σ. πόλη στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία) και θα ενθαρρύνει την υποδοχή Ουκρανών στο έδαφος του κράτους-επιτιθέμενου», πρόσθεσε

Επικαλέστηκε αριθμούς του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους οποίους βρίσκονται στη Ρωσία 550.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 121.000 παιδιά. «Πού βρίσκονται; Σε στρατόπεδα; Δεν προσωρινές εστίες; Υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που τους οδήγησαν», επέμεινε.

Ωστόσο η ΔΕΕΣ με ανακοίνωσή της απέρριψε κατηγορηματικά αυτές «τις ψευδείς κατηγορίες», όπως τις χαρακτήρισε, επισημαίνοντας ότι δεν «κάνει εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και θυμίζοντας ότι «διευκόλυνε την οικειοθελή διέλευση αμάχων και τραυματιών, με κάθε ασφάλεια» προς διάφορες ουκρανικές πόλεις.

Επιβεβαίωσε ότι «εξέτασε το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο στο Ροστόφ στον Ντον», προκειμένου «να ανακουφίσει τα δεινά ανθρώπων που πλήττονται από την ένοπλη σύρραξη» και τόνισε ότι «ο διάλογος με όλα τα μέρη σ’ έναν πόλεμο είναι απαραίτητος, για να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται και προκειμένου να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για τις ομάδες μας που παρέχουν αρωγή ζωτικής σημασίας».

Μερικά βασικά γεγονότα

Ας δούμε τα πιο πρόσφατα από την Ουκρανία:

 • Λίγοι άμαχοι, που ήταν παγιδευμένοι για εβδομάδες στην κατεστραμμένη πόλη-λιμάνι της Μαιρούπολης, κατάφεραν να φύγουν. Αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι ήλπιζαν ότι θα ήταν περισσότεροι
 • Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί επειδή η Ρωσία «δεν μπορεί να ελέγξει» τα στρατεύματά της.
 • Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να πραγματοποιήσει «ειδικές συνομιλίες» με τη Ρωσία στη Μαριούπολη χωρίς όρους.
 • Ο Ντέιβιντ Μάλπας της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε στο BBC ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «ανθρώπινη καταστροφή» εξαιτίας της επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.
 • Η Ρωσία δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει μια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν ενημερωθεί για την εκτόξευση εκ των προτέρων, σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο

 

Την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη διαπραγματεύονται οι μαχητές του Αζόφ

Με τη μάχη του Ντονμπάς να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τη Μαριούπολη πλήρως περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα, έντονη ανησυχία επικρατεί στο τελευταίο προπύργιο αντίστασης, στο εργοστάσιο της Αζοφστάλ, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές έχουν καταφύγει και περίπου 1.000 άμαχοι, εκτός απ’ τους μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ.

Ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, Σβατοσλάβ Παλάμαρ, είπε ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την πόλη με την υποστήριξη «τρίτου μέρους». Ο Παλάμαρ πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Μαριούπολη για να συναντηθούν με τη ρωσική πλευρά σχετικά με την εκκένωση.

«Συζητήσαμε σήμερα με την ανώτατη πολιτική ηγεσία. Είναι ο Νταβίντ Αραχαμίγια και ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ που λένε ότι είναι έτοιμοι να έρθουν στη Μαριούπολη με τον Μεντίσκι και τον Σλούτσκι για να διαπραγματευτούν την εκκένωση της υπόλοιπης στρατιωτικής φρουράς.

Είμαστε έτοιμοι να εκκενώσουμε την πόλη της Μαριούπολης, με την υποστήριξη ενός τρίτου μέρους, με τα φορητά όπλα για να διασώσουμε το προσωπικό, να απομακρύνουμε τους τραυματίες και να πάρουμε τα πτώματα των νεκρών και να τα θάψουμε με τιμές στην περιοχή που δεν ελέγχεται από τη Ρωσία.

Καλούμε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να συμμετάσχει στις εγγυήσεις ασφάλειας.

Τονίζω ότι δεν υποστηρίζουμε τις απαιτήσεις της Ρωσίας για παράδοση όπλων και σύλληψη των υπερασπιστών μας».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό μαχητή, εχθρικά οχήματα με την ένδειξη “V” εντοπίστηκαν στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις με αυτό το σημάδι κατηγορούνται ότι διέπραξαν φρικαλεότητες κατά του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή του Κιέβου.

Ο στρατιωτικός πρόσθεσε ότι οι κατακτητές έστειλαν νέες δυνάμεις στη Μαριούπολη: «Έχουν εξοπλισμό, άρματα μάχης, αεροπλάνα, ναυτικό πυροβολικό».

Όσον αφορά τους αμάχους που κρύβονται στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ο μαχητής του Αζόφ είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών.

«Οι συνεχείς βομβαρδισμοί καλά κρατούν, παρά τις δηλώσεις των ρωσικών στρατευμάτων, ο εχθρός συνεχίζει να βομβαρδίζει και να εγκαταλείπει με ασφάλεια το έδαφος του Αζοφστάλ, οι πολίτες μας δεν έχουν καμία ευκαιρία. Ζητώ συμμόρφωση με τις εγγυήσεις τους. Έτσι, με την υποστήριξη τρίτων, οι άμαχοι θα φύγουν από το εργοστάσιο. Δεν τους κρατάμε. Ζητάμε να απελευθερωθούν».

Ο Παλάμαρ κάλεσε τους Ρώσους  να τερματίσουν τους βομβαρδισμούς και να διατηρήσουν ένα καθεστώς κατάπαυσης τους πυρός, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, ώστε οι άμαχοι να εγκαταλείψουν το Αζοφστάλ και να εκκενώσουν την πόλη.

Ανταλλαγή πρότεινε ο Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού είπε πως περίπου 1.000 άμαχοι έχουν παγιδευτεί σε εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη μαζί με Ουκρανούς στρατιώτες, μίλησε για ανταλλαγή με τους Ρώσους.

«Πίσω από τις πλάτες των παιδιών μας στη Μαριούπολη υπάρχουν περίπου χίλιοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», είπε ο Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ρωσία εμπόδισε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί μια ασφαλή έξοδο γι’ αυτήν. «Είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές μορφές ανταλλαγής του λαού μας με τον ρωσικό  λαό, τον ρωσικό στρατό που έχουν αφήσει πίσω τους», είπε.

Στο μεταξύ, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, δεν συμφωνήθηκε να ανοίξει κάποιος ανθρωπιστικός διάδρομος διαφυγής απ’ τη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.

Η Τουρκία κατηγορεί χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε σήμερα χώρες του ΝΑΤΟ ότι επιθυμούν έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, ώστε «να αποδυναμωθεί» η Μόσχα.

«Υπάρχουν χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Ο στόχος τους είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία», πρόσθεσε.

Οι ρωσοουκρανικές διαπραγματεύσεις, που φιλοξενήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου και επρόκειτο να συνεχιστούν μέσω βιντεοκλήσεων, φαίνεται ότι βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε νωρίτερα ότι οι Ουκρανοί «υπαναχωρούν» διαρκώς από τα σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία.

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει δύο φορές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την πρώτη στις 10 Μαρτίου, σε υπουργικό επίπεδο, στην Αττάλεια και τη δεύτερη στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Βασικές εξελίξεις

 • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε σχέδιο εγγράφου με τα αιτήματά της στο Κίεβο, κάτι που διέψευσε μετά ο Ζελένσκι.
 • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, ενός στρατηγικού όπλου που, όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα κάνει όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία να το ξανασκεφτούν.
 • Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η εκτόξευση του Sarmat ήταν επιτυχής για πρώτη φορά σήμερα αλλά έκανε λόγο μια «δοκιμή ρουτίνας» που δεν αποτελεί «απειλή» για τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους.
 • Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, παραδέχτηκε ότι το Βερολίνο έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει για να υποστηρίξει την Ουκρανία.
 • Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια ενώ σε τουλάχιστον 7,1 εκατ. ανέρχονται οι εκτοπισμένοι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.