Μόσιαλος: Τι πιθανότητα έχουν να μεταδώσουν τον κορονοϊό οι εμβολιασμένοι

Μόσιαλος: Τι πιθανότητα έχουν να μεταδώσουν τον κορονοϊό οι εμβολιασμένοι

«Μόνο αν δύο άτομα έχουν κάνει το εμβόλιο δεν υπάρχει πρόβλημα»

Το αν μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό οι εμβολιασμένοι εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 εξήγησε ότι με τον εμβολιασμό ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία απένταντι στον κορονοϊό, δηλαδή ο ιός θα επιτίθεται ωστόσο ο εμβολιασμένος δεν θα αναπτύξει έντονα συμπτώματα, αναπνευστικά προβλήματα, και δεν θα «χτυπήσει» τα όργανά του.

Αν κάποιος είναι εμβολιασμένος δεν θα πάθει τίποτα, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό του ιού μπορεί να παραμείνει στο ανώτερο αναπνευστικό. «Η μικρή αυτή ποσότητα του ιού μπορεί να βρίσκεται στη μύτη ή το στόμα του εμβολιασμένου και εάν βήξει ή μιλήσει χωρίς μάσκα, μπορεί να μεταφερθεί ο ιός. Με αυτή την έννοια μπορεί να γίνει η μετάδοση. Δεν παίρνεις τον ιό από το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εμβόλια περιορίζουν μεταδοτικότητα από 65% – 90%

Οι μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δείχνουν ότι τα εμβόλια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία, δηλαδή των εταιρειών Pfizer, Moderna, AstraZeneca, περιορίζουν αυτή τη μεταδοτικότητα από 65% – 90%, ωστόσο ένας ή δύο στους δέκα μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδουν. «Η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό αφού έχει εμβολιαστεί είναι πλέον μικρή, έχουν γίνει έρευνες και έχουν συλλεχθεί τα στοιχεία και ξέρουμε ότι είναι μικρή» ανέφερε ο καθηγητής.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ένας είναι εμβολιασμένος και ο άλλος όχι; «Αν είστε δυο εμβολιασμένοι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ο ένας δεν είναι, πρέπει να προσέχετε», σημείωσε ο καθηγητής.

Μείωση αριθμού θανάτων και εισαγωγών στη ΜΕΘ

Αναφορικά με τις συνέπειες του εμβολιασμού στη Βρετανία, κ. Μόσιαλος τόνισε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ και μάλιστα τη στιγμή που στη Βρετανία «κανένας δεν προσέχει». Εξήγησε ότι λιγότερο από το 10% φορούν μάσκα και οι αποστάσεις δεν τηρούνται, ωστόσο τα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών είναι ορατά. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Βρετανία έχει εξασφαλίσει υπερπληθώρα εμβολίων, 3,3 δόσεις ανά άτομο.

Μικρό το ποσοστό των θρομβώσεων

Αναφορικά με τις θρομβώσεις και το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Μόσιαλος έφερε το παράδειγμα της Αγγλίας όπου σε 18 εκατομμύρια εμβολιασμένους υπήρξαν 30 περιπτώσεις θρόμβωσης που ήταν σοβαρές και 7 θάνατοι.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχουν πιστοποιήσει εάν οι θρομβώσεις και οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με το εμβόλιο αλλά ακόμη και εάν σχετίζονται, το ποσοστό είναι απειροελάχιστο.

Όπως ανέφερες χαρακτηριστικά «30 περιπτώσεις σε 18 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) είναι αστείο. Στην Ελλάδα θα είναι λιγότερες από 4 ή 5».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και καλύτερη καταγραφή των συμπτωμάτων, η επιτροπή εμβολιασμών πρέπει να εκδώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν ασθενείς που έχουν προβλήματα υγείας.

Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν θα πρέπει κανένας ασθενής να πάρει κάποιο σκεύασμα πριν τον εμβολιασμό του προληπτικά προτού μιλήσει με τον γιατρό του και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί δημοσιότητα στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί για ασθενείς με προβλήματα.

Σε σχολεία και εργασιακούς χώρους τα «γρήγορα» τεστ

Τα πρώτα σημεία κάμψης της επιδημίας στη χώρα μας αναμένονται μετά τα μέσα Απριλίου, ενώ λίγο αργότερα θα μειωθούν οι νοσηλείες και κατόπιν οι θάνατοι.

Για το λιανεμπόριο είπε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, ενώ για τα σχολεία τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν πρώτα για τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να εκπαιδευτούν να κάνουν τα «γρήγορα τεστ» που αν και δεν είναι πλήρως αξιόπιστα, μπορούν να βοηθήσουν.

Ειδικά για τα γρήγορα τεστ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνονται εκεί που «θα πιάσουν τόπο» στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.

«Το 10-25% των εμβολιασθέντων μπορεί να μεταδίδει τη νόσο»

Ένα 10% έως 25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο Covid-19, συνεπώς μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της «αγέλης», πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στο Facebook για τη μεταδοτικότητα από τους εμβολιασμένους.

Ποσό πιθανό όμως είναι να μεταφέρουμε τον ιό όντας εμβολιασμένοι; Δηλαδή, ποσό πιθανό είναι να μείνει επαρκές ιικό φορτίο σε εμάς, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να μεταδίδουμε άθελα μας τη νόσο; Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, «ξέρουμε πλέον από αρκετές μελέτες ότι δεν είναι πολύ πιθανό. Κάποιες από αυτές παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα. Βλέπουμε δηλαδή με στοιχεία από διαφορετικές χώρες πως τα εμβόλια για τον κορονοϊό μειώνουν την ασυμπτωματική λοίμωξη και πως το ποσοστό μείωσης των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς ή συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, είναι τουλάχιστον 75%.

Η ασυμπτωματική λοίμωξη είναι η παράμετρος που μελετάται πέραν του προφανούς λόγου και γιατί συνήθως το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο εκδηλώνεται και ασυμπτωματικά. Πιθανότατα λοιπόν οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να προωθήσουν τη μετάδοση (σύμφωνα με τις τιμές Ct από τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη των εμβολιασθέντων στις μελέτες). Πάρα ταύτα, ένα 10-25% των εμβολιασθέντων, μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο. Γι’ αυτό λέμε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης, συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν βρεθούν τέσσερις φίλοι σε ένα σπίτι και είναι όλοι εμβολιασμένοι, τότε δεν θα χρειαστεί να φοράνε μάσκα. Γιατί το πιο πιθανό είναι, να είναι όλοι προστατευμένοι από το εμβόλιο. Αν όμως ένας από αυτούς είναι ανοσοκατασταλμένος για παράδειγμα, τότε πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα. Γιατί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι εξίσου μεγάλη για τους ανοσοκατασταλμένους. Εκτός και αν ο ανοσοκατασταλμένος έχει κάνει εξετάσεις και ο γιατρός ή η γιατρός του, τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχει επαρκή ανοσία».

Επομένως, καταλήγει, «μέχρι να ξέρουμε οριστικά για το αν τα εμβόλια σταματούν πλήρως τη διασπορά, αν κολλήσουμε τον ιό αφού εμβολιαστούμε, καλό είναι να προσέχουμε για να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και όσους συναναστρεφόμαστε».

Ηλίας Μόσιαλος

Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοση μετά τον εμβολιασμό;

Όπως έχουμε ξαναπεί, γνωρίζουμε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί προστατεύονται από τον ιό και πως το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια είναι εάν αν αποτρέπει την λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης.

Γνωρίζουμε όμως ότι αν συμβεί, εάν δηλαδή κολλήσουμε, τότε τα εμβόλια αποτρέπουν την βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες. Αλλά μπορεί να παραμείνει ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Και το ξαναλέω: όχ

Δείτε περισσότερα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*