Μόσιαλος: Πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους εάν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος – Δυναμική πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Μόσιαλος: Πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους εάν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος

Είναι σημαντικό να μην επικρατήσει το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού, γιατί πλέον θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι για να επιτευχθεί η ανοσία στην κοινότητα, επισημαίνει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Όπως αναφέρει, φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες η νέα ινδική παραλλαγή του κορονοϊού θα επικρατήσει στη Μεγάλη Βρετανία. Αν όντως πρόκειται για στέλεχος κατά 50% πιο μολυσματικό από το κυκλοφορούν βρετανικό (του Κεντ), αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επίτευξη της ανοσίας στην κοινότητα.

Αν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος και συνυπολογίζοντας αυτούς που έχουν ήδη ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό, εκτιμάται ότι το ποσοστό εμβολιασμών που θα χρειαστεί, αντιστοιχεί στο 83,3% του βρετανικού πληθυσμού. Αν δεν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος, το απαραίτητο ποσοστό για την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας θα είναι 75%.

Στην Αγγλία η επίτευξη του 83% θα είναι εφικτή γιατί ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου το ένα τρίτο) όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν αντισώματα. Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει επομένως και για τα παιδιά. Επίσης στις ηλικίες άνω των 70 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων υπερβαίνει το 90%.

Στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, όπου δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορονοϊό όσο στη Βρετανία, όπως τονίζει ο κ.Μόσιαλος, «δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85%, αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά». Στο ποσοστό αυτό θα προστεθεί και το ποσοστό όσων έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό, που μάλλον δεν υπερβαίνει το 10%.

Επομένως, καταλήγει «χρειάζεται προσοχή μέχρι να πετύχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν θα το έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων. Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά. Γνωρίζουμε όμως, με βάση τα στοιχεία του Ισραήλ, πως o μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων προστατεύει και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Γιατί εκεί έχουν πετύχει σημαντική ανοσία στην κοινότητα».

 

Δυναμική πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Συγκέντρωση και πορεία στις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, Κυριακή 16 Μαϊου 2021

Πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης των ισραηλινών επιθέσεων πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων δύο ημερών.

Η πορεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ξεκίνησε απ΄το υπουργείο Άμυνας, όπου αρχικά είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 διαδηλωτές. Ακολούθησε συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ και πορεία μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 5.000 ατόμων.

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» ήταν ένα απ’ τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Έξω απ’ την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα κατέληξε η πορεία υπέρ του παλαιστινιακού λαού

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό από τις εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται με τις πλάτες των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015.

Απαιτούμε να απεμπλακεί η Ελλάδα από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε μεγάλους κινδύνους το λαό και τη χώρα μας» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας που έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση.

Με ανάγνωση χαιρετισμού του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι ξεκίνησε η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. Ο Μ. Τουμπάσι ευχαρίστησε «την ΕΕΔΥΕ και τα ταξικά σωματεία για την αταλάντευτη αλληλεγγύη τους στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης».

«Η επεκτατική αποικιακή ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει σε ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία για όλους τους ανθρώπους» τόνισε προσθέτοντας «επιδιώκουμε μια δίκαιη λύση που θα επιτρέψει τόσο στους Παλαιστινίους όσο και στους Ισραηλινούς να ζήσουν σε συνθήκες καλής γειτονίας στα κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη τους, βάσει της αρχής της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα πριν από το 1967 (σύμφωνα με τη διεθνή συναίνεση και τις αποφάσεις του ΟΗΕ). Αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων βάσει του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ».

Ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση.

«Από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης καταδικάζουμε τη νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, την επίθεση στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, την ωμή βία και καταστολή, τις αεροπορικές επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» τόνισε.

«Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και οι “Συμφωνίες του Αβραάμ” με κράτη του Περσικού Κόλπου, με αμερικανική εποπτεία, φούσκωσε τα πανιά της ισραηλινής επιθετικότητας, που κλιμακώνει τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τον ξεριζωμό Παλαιστινίων από τις κατοικίες τους, την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη και τη θωράκιση της κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη» επισήμανε.

Κατήγγειλε την εγκληματική στάση των ΗΠΑ και ΕΕ και επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ «που στην ουσία καλύπτει τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, επιχειρώντας να εξισώσει προκλητικά τον θύτη και το θύμα, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και αναβαθμίζοντας διαρκώς τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συνεργασίες, τις στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του για Παλαιστίνη ελεύθερη στα όρια του 1967, με το λαό κυρίαρχο και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η επικίνδυνη πολιτική που εμπλέκει ολοένα βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, που σπέρνει απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές Βάσεις και υποδομές, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας μας και κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, όπως δείχνουν τα αβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα και τονίζει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που καταργεί το οχτάωρο και την Κυριακάτικη αργία, θεσμοθετεί το 10ωρο και την απλήρωτη δουλειά, που επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και να βάλει και άλλα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση».

«Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Το μαρτυρούν η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, στη συνοριογραμμή Ρωσίας – Ουκρανίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική» είπε ο Γ. Λαμπράκης προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό της αστικής τάξης και των συμμάχων της, οδηγώντας το λαό μας στο πολεμικό σφαγείο».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Νωρίτερα, την ώρα της πορείας έκλεισαν για λίγη ώρα τμήματα της λεωφόρου Κηφισίας, της Βασ. Σοφίας, της λεωφ. Μεσογείων και της Κατεχάκη.