Μόσιαλος: Οι κίνδυνοι από το “άνοιγμα” για τους εμβολιασμένους — Λέκκας: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες

Καφετέρια.Τους λόγους για τους οποίους θα προτιμούσε η άρση των απαγορεύσεων για τους εμβολιασμένους να γίνει ένα μήνα αργότερα εξήγησε ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζοντας παράλληλα οτι ο ιός θα μείνει κοντά μας για πολλά χρόνια.

Για τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους, αλλά και για την πιθανότητα να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας στη χώρα, έκανε λόγο το βράδυ της Κυριακής ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην άρση των απαγορεύσεων για τους εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα προτιμούσε το συγκεκριμένο μέτρο είχε γίνει ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

“Προσωπικά, θα προτιμούσα αυτό το άνοιγμα να γίνει έναν μήνα αργότερα, ώστε να έχει γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Έτσι θα περιρορίζαμε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο”, είπε.

Ο καθηγητής, μιλώντας για τα νέα μέτρα, τόνισε πως “η πλειοψηφία των εμβολιασμένων έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσουν. Επίσης, έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους που θα είναι δίπλα τους”.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως “το πρόβλημα είναι αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και είναι ασυμπτωματικός και μεταφέρει τον ιό στο σπίτι του, που υπάρχουν ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι. Περίπου 600.000 άτομα στη χώρα μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας στη χώρα, ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε πως “με την παραλλαγή Δέλτα δεν θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πάρα πολλά χρόνια με τον ιό”.

 

Λέκκας: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρεςΚαταστροφές στην Αγία Άννα Εύβοιας από την κακοκαιρία Αθηνά

Καταστροφές στην Αγία Άννα Εύβοιας από την κακοκαιρία Αθηνά  INTIME

Με την κακοκαιρία Αθηνά σε πλήρη εξέλιξη, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας “χτυπάει” καμπανάκι για δέκα περιοχές της χώρας, που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Αθηνά, η οποία πρόκειται να “σφυροκοπά” τη χώρα σχεδόν όλη την εβδομάδα. Ήδη σοβαρά προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν η βόρεια Εύβοια, η Λάρισα και το Πήλιο ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή. Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

“Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα” δήλωσε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. “Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά”.

Και πρόσθεσε: “Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα”.