Μόρια 2.0: Ο ανθρωπισμός πνίγεται στις λάσπες του Καρά Τεπέ – Μυτιλήνη: Αυτοψία Μηταράκη στο προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ

Ήταν 28 Νοεμβρίου όταν ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επισκεπτόταν μαζί με την γενική διευθύντρια Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπεάτε Γκμίντερ την «προσωρινή δομή φιλοξενίας» στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, και δήλωνε πως πρόκειται για «Μια δομή καθαρή, μια δομή με τάξη και ασφάλεια», περηφανευόμενος για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.

Δύο εβδομάδες μετά, η κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Λέσβου αποκάλυψε την πραγματική κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που έχει λάβει το παρατσούκλι «Μόρια 2.0». Νερά και λάσπες παντού, κατεστραμμένες σκηνές της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, παιδιά και ενήλικες να τσαλαβουτάνε στις λίμνες που δημιούργησε η βροχή.

Νεολαία ΜέΡΑ25: Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ  - altpress ΦΘΙΩΤΙΔΑ | Εναλλακτική ενημέρωσηΕιδήσεις - "Στο Καρά Τεπέ οι αρουραίοι... | Palo.gr

Οι αποκρουστικές συνθήκες της «προσωρινής δομής» του Καρά Τεπέ αποτελούν άλλη μία «προσφορά ανθρωπισμού» της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι καθώς αναμένουν την απόφαση για τις αιτήσεις ασύλου τους.

Κανένα από τα μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ δεν δεήθηκε να ασχοληθεί με το ζήτημα, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια να κρυφτεί κάτω από το χαλί η αποτρόπαια αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μυτιλήνη: Αυτοψία Μηταράκη στο προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ

Μυτιλήνη: Αυτοψία Μηταράκη στο προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «η νέα δομή δημιουργήθηκε σε έκτακτες καταστάσεις τον Σεπτέμβριο και σήμερα συμπληρώνει τρεις μήνες λειτουργίας.

Αυτοψία σε όλα τα σημεία του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) στη Μυτιλήνη, παρουσία δημοσιογράφων, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Στόχος του, όπως είπε, είναι «να δούμε όλοι μαζί τι ακριβώς συμβαίνει εδώ πέρα».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «η νέα δομή δημιουργήθηκε σε έκτακτες καταστάσεις τον Σεπτέμβριο και σήμερα συμπληρώνει τρεις μήνες λειτουργίας. Καταφέραμε να φιλοξενήσουμε όλους όσοι βρέθηκαν άστεγοι μετά τον εμπρησμό στη Μόρια. Η δομή βρίσκεται σε μία πολύ καλή κατάσταση ασφάλειας και τάξης. Αντιμετωπίζουμε με αντιπλημμυρικά έργα τα όποια προβλήματα που λογικό ήταν να παρουσιαστούν τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας. Θεωρώ ότι και μετά τις αρχές του 2021 αυτά τα προβλήματα θα έχουν αντιμετωπιστεί οριστικά».

Προς μία νέα δομή

Ο υπουργός τόνισε πως η δομή του Καρά Τεπέ «είναι μία δομή που θα εγκαταλειφθεί μέσα στο 2021, καθώς στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η νέα δομή όπως έχουμε συνεννοηθεί και με τον Δήμο Μυτιλήνης. Μία σύγχρονη δομή, μία δομή πρότυπο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στις ανάγκες ασφαλείας που μία δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο πρέπει να πληρεί».

«Το 2020 αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη κρίση των ροών, με τη μείωση τώρα να αγγίζει το 98% στα νησιά μας. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα συμφόρησης των νησιών, με τα νησιά να έχουν ήδη αποσυμφορηθεί κατά 65%. Το στοίχημα του 2021 είναι να συνεχίσουμε τη φύλαξη των συνόρων, να συνεχίσουμε ακόμα περισσότερο την αποσυμφόρηση των νησιών γιατί ακόμα είναι υψηλός ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με τον (τοπικό) πληθυσμό και να ολοκληρώσουμε το εθνικό σύστημα υποδοχής ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τη ζούγκλα της Μόριας», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*