Μυστικά κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με πρόσχημα το «εθνικό συμφέρον»

Μυστικά κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με πρόσχημα το «εθνικό συμφέρον»

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προχώρησε σε διαγωνισμό σύμβασης, ύψους 396.800 ευρώ, για μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών (οι οποίοι διέμεναν εκτός ΚΥΤ), με μία μόνο ακτοπλοϊκή εταιρεία ως μοναδικό συμμετέχοντα και με πλοία κατά κύριο λόγο κλειστού τύπου (καταμαράν). Πρόκειται για διάταξη που θεσμοθετεί τη δυνατότητα του υπουργού να διαθέτει ανεξέλεγκτα, με πλήρη μυστικότητα και χωρίς λογαριασμό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κονδύλια από ειδικό απόρρητο λογαριασμό «απόρρητων εθνικών αναγκών» που θεσπίζεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου. Η σχετική διάταξη, που δεν υπήρχε στο κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προστέθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτομαγιάς στη Βουλή και συζητείται σήμερα το απόγευμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο αρμόδιος υπουργός ,Νότης Μηταράκης, υποστήριξε πως «δεν είναι ευθύνη αποκλειστικά δικιά μου, υπάρχει μια διαδικασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, όχι στενοί συνεργάτες, ώστε υπάρχει απόλυτη εσωτερική διαφάνεια».

Μετά από δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί φωτογραφικής σύμβασης ύψους 396.000 ευρώ για μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών (οι οποίοι διέμεναν εκτός ΚΥΤ), με μία μόνο ακτοπλοϊκή εταιρεία ως μοναδικό συμμετέχοντα και με πλοία κατά κύριο λόγο κλειστού τύπου (καταμαράν), ο Ν. Μηταράκης μίλησε στον ΣΚΑΙ για «ευελιξία στην υποστήριξη εθνικών συμφερόντων», αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας για τον λόγο που δίνεται ένα τέτοιο ποσό για τη μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά.

«Είμαστε αντιμέτωποι με κυκλώματα λαθροδιακινητών απέναντι, με κυκλώματα μέσα στις δομές, με κυκλώματα που εμποδίζουν τις απελάσεις. Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ευελιξία στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων», αν’έφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Μηταράκης.

Επικαλέστηκε  την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και πρόσθεσε πως «θα μπορέσουμε στη Βουλή ένα ένα να τα απαντήσουμε», χωρίς να δίνει συγκεκριμένη εξήγηση για τον τρόπο που ελήφθη μια τέτοια απόφαση από την κυβέρνηση.

Καταγγελίες κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός με ερώτησή του προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, την οποία συνυπογράφουν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. αναφέρει πως η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε περιγράφεται ως φωτογραφική, ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για την τήρηση κανόνων υγιεινής και προστασίας από τον κορονοϊό.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «μορφή Λερναίας Υδρας έχουν λάβει πια τα “ιδιαίτερα” κεφάλαια που σπαταλώνται στο υπουργείο Μετανάστευσης, αφού μετά τις αποκαλύψεις για διάταξη (άρθρο 55), στο κατατεθέν σχέδιο νόμου του υπουργείου, περί θέσπισης κωδικού απορρήτων κονδυλίων, ο Ν. Μηταράκης πρόσφατα προχώρησε σε διαγωνισμό λεόντειας σύμβασης, ύψους 396.800 ευρώ, για τη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών με μία μόνο ακτοπλοϊκή εταιρεία ως μοναδικό συμμετέχοντα, ενώ η μεταφορά επετράπη να γίνει κατά κύριο λόγο με πλοία κλειστού τύπου (καταμαράν)».

Όπως αποκαλύπτουν, το υπουργείο Μετανάστευσης με απόφασή του προχώρησε στον διαγωνισμό υπηρεσιών ακτοπλοϊκής μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, αγγίζοντας «ασυνήθιστους» χρόνους-ρεκόρ, αφού εξέδωσε τη σχετική απόφαση στις 19 Μαρτίου 2020 και το πρώτο δρομολόγιο έλαβε χώρα στις 20-21 Μαρτίου.

Επισημαίνουν  ότι η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών αν αποφασιζόταν να γίνει με πλοία της γραμμής που ήδη εκτελούν δρομολόγια από και προς τα νησιά αυτά, ενώνοντάς τα με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα ξεπερνούσε σε κόστος περίπου τις 65.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών δεν αφορούν την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών, αλλά όσους έφτασαν στη χώρα μας μετά την έξαρση της πανδημίας και εξαιτίας της ΠΝΠ της κυβέρνησης δεν είχαν δικαίωμα για αίτηση ασύλου.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν ήδη περίπου ένα μήνα στα νησιά και μέχρι να βγει η συγκεκριμένη, φωτογραφική προκήρυξη, τα αρμόδια υπουργεία δεν είχαν προχωρήσει σε καμία ενέργεια μετακίνησής τους ώστε να μεταφέρονται μέσω των προγραμματισμένων δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Ιδιαίτεροι προβληματισμοί προκύπτουν όμως, κατά τους βουλευτές, και σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των πλόων. Όπως σημειώνουν, ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και τα υπομνήματα των Αστυνομικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου περιγράφουν τις συνθήκες μεταφοράς ως ασφυκτικές και υγειονομικά ακατάλληλες. Υπογραμμίζεται πως το πλοίο ήταν κλειστού τύπου, χωρίς κατάστρωμα ή δυνατότητα φυσικού εξαερισμού, ενώ ταξίδεψε υπεράριθμο με 425 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ικανό αριθμό αστυνομικών δυνάμεων που τους συνόδευαν, ενώ κατά τη διάρκεια του πλου δεν ακολουθήθηκαν οι καθορισμένοι, από τον ΕΟΔΥ, κανόνες για τον ιό.

«Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος» καταγγέλλει το ΚΚΕ

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, έκανε λόγο για «επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος» και στάθηκε στα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης στα νησιά και στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Κατήγγειλε πως δεν υπάρχει καμία απάντηση για τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων σύλου.

«Στον τόπο του εγκλήματος επέστρεψε ο υπουργός Μετανάστευσης, εν μέσω καραντίνας, για να νομιμοποιήσει τη μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε σιδηρόφρακτες φυλακές της Ε.Ε., αλλά εκτός από τα νησιά, όπου τα κλειστά κέντρα θα αποτελούν τον απόλυτο κανόνα, να επεκτείνει τον εγκλεισμό στην πλειοψηφία των δομών της χώρας.

Τι κι αν η γενίκευση της κράτησης αιτούντων άσυλο, όπως και η ασφυκτική σύντμηση των προθεσμιών σε βάρος της ουσιαστικής εξέτασης των αιτημάτων, πέρα από αντίθετη με κάθε έννοια ανθρωπισμού, παραβιάζουν βάναυσα ακόμα και τη Σύμβαση της Γενεύης; Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια η κυβέρνηση δεν δείχνει την ίδια θέρμη στην τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, όπως αντίθετα κάνει στην περίπτωση της απαράδεκτης Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, συνεχίζοντας ευλαβικά το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, μια συμφωνία μάλιστα που έχει στείλει προ πολλού στα αζήτητα η τούρκικη κυβέρνηση.

»Η κυβέρνηση, αφού “ένιψε τας χείρας της πολύ σχολαστικά”, για το πολεμικό τοπίο που διαμόρφωσε σε Λέσβο και Χίο δύο μήνες πριν, για τη διατήρηση των εκρηκτικών συνθηκών εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, αλλά και για την ανεπάρκεια των μέτρων πρόληψης εν καιρώ πανδημίας, σε όλες τις προσφυγικές δομές, όπου συνωστίζονται κατά κόρον ευάλωτοι άνθρωποι σε συνθήκες τουλάχιστον ελλιπούς υγιεινής, έρχεται να αποτελειώσει το έγκλημα. Κι αν γεννά πολλά ερωτηματικά το τι θέλει να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση με την απόφαση για δημιουργία μυστικών πιστώσεων για απόρρητες δαπάνες εντός και εκτός της χώρας, για τις οποίες ρητά προβλέπεται ότι… “δεν αποδίδεται λογαριασμός”, σίγουρα κανένα ερωτηματικό δεν απομένει για το πώς εννοείται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Οι ασφυκτικές προθεσμίες σε συνδυασμό με τον όγκο τον υποθέσεων που ανατίθενται στις διάφορες νεοσύστατες υπηρεσίες του υπουργείου, βοηθών χειριστών ασύλου, την ώρα μάλιστα που αντί για προσλήψεις ο υπουργός προχώρησε σε επιλεκτικές απολύσεις εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, στρώνουν το έδαφος σε μια βιομηχανία “καρμπόν” απορρίψεων. Στην άλλη όψη του φεγγαριού βέβαια προβλέπονται μια σειρά διευκολύνσεις για τη διαμονή επενδυτών, για διευκολύνσεις των επιχειρήσεων για μετακίνηση εργαζομένων και άμισθων εθελοντών πρακτικάριων, αλλά και για τους υποτρόφους του Ιδρύματος Fulbright, γνωστού για την προσπάθεια ξεπλύματος των ιμπεριαλιστών στο πλαίσιο του “σχεδίου άμβλυνσης του αντιαμερικανισμού”. Γι’ αυτούς “ο ανθρωπισμός” ρέει πάντα αστείρευτος…».

«Δωράκια εν κρυπτώ στην ολιγαρχία, σκληρή λιτότητα για τον χειμαζόμενο λαό»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας πως συνεχίζει απτόητη την πορεία της με τις σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις και τις μυστικές -ή και φανερές πολλές φορές ακόμα- παροχές σε ημέτερους και κάνει «δωράκια» στην ολιγαρχία, την ίδια στιγμή που εφαρμόζει νέα μέτρα λιτότητας για τον ελλην ικό λαό.

«Η κυβέρνηση, που ζεσταίνει τις προεκλογικές της μηχανές, συνεχίζει απτόητη την πορεία της με τις σκανδαλώδεις εξυπηρετήσεις και τις μυστικές -ή και φανερές πολλές φορές ακόμα- παροχές σε ημέτερους. Η “νέα κανονικότητα” του κ. Μητσοτάκη βρίσκει τους υπουργούς του, σαν τον κ. Μηταράκη τώρα ή τον κ. Βρούτση πρότερα, σε πλήρη ετοιμότητα να εξυπηρετήσουν τα πελατειακά κομματικά συμφέροντα της κυβερνώσας παράταξης, ώστε σε πρώτη φάση να εξυπηρετηθεί η προεκλογική σκοπιμότητα της Ν.Δ. και σε δεύτερο χρόνο η γενικότερη γνωστή από τα παλιά αντίληψή της, με τα “λεφτόδεντρα” να βρίσκονται σε πλήρη άνθιση για την ολιγαρχία από τον ξορκισμένο πάντα κρατικό κορβανά.

»Στο πλαίσιο μιας τέτοιας λογικής, ο υπουργός Μετανάστευσης φέρνει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θεσμοθετεί σκανδαλώδη μυστικά κονδύλια για δήθεν “απόρρητες εθνικές ανάγκες” του υπουργείου του, η διάθεση των οποίων φυσικά θα γίνεται με απόφασή του και με τη γνώμη μιας επιτροπής την οποία ουσιαστικά ο ίδιος ο υπουργός θα διορίσει! Οι σχετικές αποφάσεις μάλιστα δεν θα δημοσιεύονται καν ώστε η δουλειά του κ. Μηταράκη να γίνεται ακόμα πιο εύκολη και να μην υπάρξει καμία σχετική λογοδοσία ούτε ενώπιον της Βουλής ούτε και φυσικά ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά ούτε και κάποιο -ο μη γένοιτο- πρόσκομμα.

»Αυτή η “νέα κανονικότητα” της διακυβέρνησης της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη συνιστά κεντρική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού και δεν επαφίεται απλώς σε κάποιους πρωτοκλασάτους -ή και όχι- υπουργούς του. Μια πολιτική που με την αγαστή πάντα σύμπραξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συστημικών μέσων βοηθάει το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης για τη δήθεν δίκαιη -αλλά στην πράξη κατάφωρα άδικη- κατανομή των βαρών της κρίσης. Δωράκια και μάλιστα εν κρυπτώ στην ολιγαρχία, σκληρή λιτότητα και μέτρα για τον χειμαζόμενο λαό. Κοινώς “σοσιαλισμός” για τους λίγους και νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα για τους πολλούς, η γνωστή μνημονιακή πεπατημένη, με μια κυβέρνηση μάλιστα που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα!».

«Διαιωνίζεται η διαφθορά, με αδιαφανείς διαδικασίες σε σωρεία συμβάσεων, χωρίς διαγωνισμούς»

Ο Υπεύθυνος Προστασίας του Πολίτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε πως η κυβέρνηση δημιουργεί  ένα de facto «υπουργείο Μετακλητών Υπαλλήλων», αφού προσλαμβάνεται ένας «στρατός» μετακλητών, ακόμα και σε διευθυντικές θέσεις, ενώ οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι, ενώ την ίδια στιγμή «διαιωνίζεται η διαφθορά, με αδιαφανείς διαδικασίες σε σωρεία συμβάσεων, χωρίς διαγωνισμούς».

Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό η κυβέρνηση τοποθετήθηκε εξαρχής με μια ανεπίτρεπτη αφέλεια. Αρκούσε, αν πίστευε κανείς κορυφαίους υπουργούς της, να δείξουμε σκληρότητα και πυγμή, και το πρόβλημα θα εξαφανιζόταν. Γρήγορα όμως ήρθε αντιμέτωπη -στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα- με τις συνέπειες της προεκλογικής της ρητορείας.

Έκτοτε η «αφέλεια» αυτή έχει δώσει τη θέση της σε ένα ρεσιτάλ ανακολουθιών, πρόδηλα παράλογων και εκδικητικών πολιτικών, όπως είναι η κατάργηση του ΑΜΚΑ και οι επιτάξεις στα νησιά. Είναι πια προφανής η αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει ένα βιώσιμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος των μικτών ροών, τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Παράλληλα, με τη γνώριμη φόρμουλα των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση παγιώνει σταδιακά ένα αναξιοκρατικό και αδιαφανές μοντέλο άσκησης δημόσιας εξουσίας. Συνέχισε ως προς αυτό το σημείο τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Το επιστέγασμα αυτής της πολιτικής είναι το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή στη Βουλή.

Στο Κίνημα Αλλαγής δηλώσαμε σαφώς και έγκαιρα πως θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Τις επόμενες μέρες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλεια, το Κίνημα Αλλαγής κι εγώ προσωπικά ως ειδικός αγορητής σκοπεύουμε να αναδείξουμε το πλήθος των προβληματικών διατάξεων που διέπουν το νομοσχέδιο. Συνοπτικά, όμως, οι τέσσερις άξονες στους οποίους εστιάζουμε την κριτική μας είναι οι εξής:

  • Δημιουργεί ένα de facto «υπουργείο Μετακλητών Υπαλλήλων», αφού προσλαμβάνεται ένας «στρατός» μετακλητών, ακόμα και σε διευθυντικές θέσεις, ενώ οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι.

  • Διαιωνίζει τη διαφθορά, με αδιαφανείς διαδικασίες σε σωρεία συμβάσεων, χωρίς διαγωνισμούς.

  • Καθιερώνει, με κάθε επισημότητα, την αδιαφάνεια, με έναν ειδικό λογαριασμό «απόρρητων κονδυλίων» χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, χωρίς να γνωρίζουμε το ύψος των κονδυλίων αυτών και για ποιες χρήσεις προορίζονται.

  • Παγιώνει τις «Μόριες»: Δεν επιτυγχάνει, για ακόμα μία φορά, αποσυμφόρηση των νησιών, διαιωνίζοντας το δράμα κατοίκων και προσφύγων που διαμένουν στις δομές «φιλοξενίας».