Μυστήριο η αυξημένη διασπορά σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη – Η κυβέρνηση ζητά από την Εκκλησία να “μαζέψει” τους αντιεμβολιαστές παπάδες

Κόσμος με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα φαίνεται να κρύβεται πίσω από την αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που έχουν ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε μία περίοδο που εξελίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν να αυξάνονται ραγδαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Κέντρου της Αθήνας όπου αν και το 53% του πληθυσμού έχει λάβει έστω μία δόση και περίπου το 43% έχει εμβολιστεί πλήρως, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, ήταν 1061 σε σύνολο 1820 στην Επικράτεια.

Η μόνη εξήγηση είναι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και η χαλάρωση των μέτρων.

Να σημειωθεί ότι τα χθεσινά κρούσματα στην Αττική ήταν τα περισσότερα από τις 25/5 όταν είχαν καταγραφεί 1151 κρούσματα σε σύνολο 2433.

Όμως δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει. Υπάρχουν νησιωτικές περιοχές όπως πχ η Μύκονος όπου σημειώνει αύξηση κρουσμάτων αν και είναι εμβολιασμένο υψηλό ποσοστό του πληθυσμού όπως και το σύνολο των Κυκλάδων που φαίνεται ότι έχει εμβολισμένο πάνω από το 70% του πληθυσμού με μία δόση.

Φαίνεται λοιπόν ότι το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων επέτρεψε βασικά στη μετάλλαξη Δέλτα να εισχωρήσει βαθιά στην κοινότητα και είναι δεδομένο ότι σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα επανεξετάσει τα μέτρα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δεν φαίνεται κάποια περιοχή να αλλάζει χρώμα δηλαδή να σημειώνει τόσο έντονη έξαρση που να απαιτούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα.

Η πορεία των Κρουσμάτων

Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, η αύξηση των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο είναι ραγδαία ξεπερνώντας τα 1000πριν από ένα μήνα η Αττική μετρούσε περίπου 400 κρούσματα ημερησίως και οι ειδικοί την αποδίδουν αφενός στην εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που θα είναι το κυρίαρχο μέσα στο καλοκαίρι, αφετέρου στην ευκαιρία που βρίσκει ο κορονοϊός να εισχωρήσει στην κοινότητα λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το υψηλό ποσοστό κρουσμάτων του λεκανοπεδίου, ήτοι περίπου 60% επί του συνόλου της Επικράτειας, καταγράφεται σε μια περιφέρεια που έχει εξαιρετική θέση ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, αντιλαμβάνεται τη σημαντική προστασία που προσφέρει το τείχος ανοσίας που οικοδομείται έστω και με πιο αργό ρυθμό. Και παράλληλα βεβαίως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος την έξαρση που θα πυροδοτήσει το μεταλλαγμένο, υπέρμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, όταν «εισβάλλει» σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει τη διασπορά του κορονοϊού σε όλη την επικράτεια, η οποία χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη στο μεγαλύτερο τμήμα της. Κρούσματα καταγράφονται σε 56 περιοχές της χώρας, με την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου να βρίσκονται σε μία επικίνδυνα ανοδική πορεία.

Έτσι, στην Κρήτη καταγράφηκαν σήμερα 173 κρούσματα, με τα 139 να μοιράζονται σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Η επιδημιολογική εικόνα του νησιού είναι επιβαρυμένη, και αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω αύριο που θα ανακοινωθούν και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη Δέλτα από το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης.

Δεκάδες κρούσματα καταγράφονται και στα νησιά του Αιγαίου, με τη Μύκονο να βρίσκεται σήμερα στο αρνητικό βάθρο μετρώντας 14 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ισχυρό στίγμα εκπέμπει ο κορονοϊού και στα εξής νησιά: Άνδρος, Πάρος, Σύρος, Τήνος, Νάξος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος, Σάμος, Χίος, Λέσβος. Με μεμονωμένα κρούσματα κορονοϊού μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη οι Σποράδες, η Κεφαλλονιά και η Λευκάδα.

Γιώργος Σακκάς

 

Η κυβέρνηση ζητά από την Εκκλησία να “μαζέψει” τους αντιεμβολιαστές παπάδες

Ιερά Σύνοδος

Αποφάσεις υπέρ του εμβολιασμού αναμένει η κυβέρνηση από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, ενώ έχει στείλει στην Αρχιεπισκοπή τη λίστα με τις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα

Μέτρα για τους ιερείς, που κηρύττουν κατά του εμβολίου για τον κορονοϊό, ζητά από την Εκκλησία η κυβέρνηση.

Κατά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ζήτησε το ζήτημα του εμβολιασμού να τεθεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη.

Η κυβέρνηση πιέζει να υπάρξει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση της Εκκλησίας, η οποία από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έφερε πολλάκις σε δύσκολη θέση την πολιτεία. Επιστρατεύτηκε μάλιστα και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, προκειμένου να απευθυνθεί σε ένα σκληρό δεξιό και “ορθόδοξο” ακροατήριο. Ο κ. Βορίδης κάλεσε λοιπόν χθες την Εκκλησία να βάλει «φρένο» σε ιερωμένους με απόψεις κατά του εμβολιασμού που χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να προωθήσουν τις προσωπικές τους απόψεις.

«Πρέπει η θέση της Εκκλησίας σε επίπεδο Ιεράς Συνόδου να είναι ξεκάθαρη και να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να υπάρξει ένας περιορισμός σε ορισμένους ιερείς που έχουν πια προσωπικές απόψεις που όμως χρησιμοποιούν το σχήμα τους προκειμένου να πείσουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης στο ΣΚΑΪ.

Χθες μάλιστα εστάλη στην Αρχιεπισκοπή η λίστα με τις περιοχές της χώρας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, προκειμένου η Εκκλησία να ενισχύσει την προσπάθεια. Εξάλλου στο πλαίσιο της εκστρατείας από χωριό σε χωριό, μεταξύ των τοπικών… influencers τη συνδρομή των οποίων θα ζητήσει ο κ.Πέτσας, θα συγκαταλέγονται και ιερείς, εφόσον σε μία περιοχή το πρόβλημα αφορά κομμάτι του πληθυσμού που έχει έντονη θρησκευτική δραστηριότητα.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ενίοτε οι ίδιοι οι ιερείς από άμβωνος κατακεραυνώνουν τον εμβολιασμό. Στην Κρήτη ιερείς αρνούνται να κοινωνήσουν πιστούς που έχουν κάνει το εμβόλιο, εκβιάζοντας έτσι κατά παράβαση κάθε θρησκευτικού κανόνα και εκμεταλλευόμενοι την πίστη. Ο δε Μητροπολίτης Ιωαννίνων έθεσε σε αργία δύο ιερείς που χρησιμοποιούσαν κουταλάκια μιας χρήσης για τη Θεία Κοινωνία. Ενώ οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας έχουν παραπεμφθεί στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη επειδή δεν τήρησαν την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που θα έπρεπε να τηρηθούν κατά τις ακολουθίες του Πάσχα.

Στις επαφές του κ.Πέτσα με τις τοπικές αρχές των περιοχών, όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, θα καταγραφεί πότε αυτό οφείλεται και σε δράση αντιεμβολιαστών ιερέων. Και η Εκκλησία της Ελλάδος θα κληθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως είναι αμαρτωλοί όσοι δεν εμβολιάζονται θέτοντας σε κίνδυνο τον πλησίον τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση που είχε για το θέμα του εμβολιασμού πριν από μία περίπου εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Ιερώνυμος είχε πάρει σαφή θέση, τονίζοντας πως: “Όλα αυτά που ακούγονται είναι ανορθόδοξα. Δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη.

Βίκυ Σαμαρά