Μπουρκίνα Φάσο: Συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιθέσεις από τους τζιχαντιστές — Υεμένη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα Σανάα

Μπουρκίνα Φάσο

Τουλάχιστον εννιά χωροφύλακες και κάπου «δέκα άμαχοι» σκοτώθηκαν προχθές Κυριακή στη Φουμπέ, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κατά τη διάρκεια επίθεσης που θεωρείται ότι διαπράχθηκε από τζιχαντιστές, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ουσενί Ταμπουρά.

«Ενώ ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε στην κηδεία των γενναίων μαχητών μας που έπεσαν στη φονική επίθεση στην Ινατά, που προβλέπεται να γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) Τρίτη, καταγράψαμε ακόμη μια επίθεση εναντίον αποσπάσματος της χωροφυλακής στη Φουμπέ», στην επαρχία Σανματενγκά, στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφερε ο Ταμπουρά, που μίλησε στη δημόσια ραδιοφωνία.

«Δυστυχώς, η επίθεση αυτή είχε θύματα, ανάμεσά τους 9 χωροφύλακες και περίπου δέκα πολίτες», πρόσθεσε.

Προηγούμενος απολογισμός που είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας αναφερόταν μόνο στους εννέα νεκρούς χωροφύλακες.

Άλλοι «οκτώ χωροφύλακες εξακολουθούν να αγνοούνται», κατά τις ίδιες πηγές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι «βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας».

Η νέα επίθεση εναντίον της χωροφυλακής σημειώθηκε μία εβδομάδα έπειτα από αυτήν στην Ινατά (βόρεια), κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 57 άνθρωποι –ανάμεσά τους 53 χωροφύλακες– σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε επίσης χθες ο υπουργός.

Για τον Ταμπουρά, «είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε πως είμαστε στ’ αλήθεια σε πόλεμο».

«36 χωροφύλακες (από τους 53 οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Ινατά) θα κηδευτούν την Τρίτη στην Ουαγκαντούγκου», διευκρίνισε, καλώντας τους πολίτες να «αποτίσουν φόρο τιμής» στους πεσόντες.

Η επίθεση στην Ινατά είναι η πιο πολύνεκρη εναντίον των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας αφότου η Μπουρκίνα Φάσο βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δράση τζιχαντιστών, ενέργειες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους κι έχουν ξεριζώσει 1,4 εκατομμύριο άλλους.

Η φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής βρίσκεται από το 2015 στην αρπάγη ενεργειών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι επιθέσεις τους, ολοένα συχνότερες, συγκεντρώνονται στη μεγάλη πλειονότητά τους σε βόρειες και ανατολικές περιοχές της Μπουρκίνα Φάσο.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης, που πληρώνουν βαρύ τίμημα, με –επισήμως– κάπου πεντακόσια μέλη τους να έχουν σκοτωθεί αυτά τα έξι χρόνια, μοιάζουν να αδυνατούν να κάμψουν τη βία των τζιχαντιστών, κάτι που έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις και ξεσπάσματα οργής από πλευράς των απαυδισμένων κατοίκων αρκετών πόλεων της αφρικανικής χώρας.

 

Υεμένη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα ΣανάαΠόλεμος στην Υεμένη

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Σανάα.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης (23/11) ότι εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον «θεμιτών» στρατιωτικών στόχων των σιιτών ανταρτών Χούτι στην πρωτεύουσα Σανάα, προειδοποιώντας τους αμάχους να μη συγκεντρώνονται γύρω από δυνητικούς στόχους, μεταδίδει η σαουδαραβική κρατική τηλεόραση.

Οι Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις, ιδίως εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, στη Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) φορτωμένα εκρηκτικά, μετά την επέμβαση της συμμαχίας υπό το Ριάντ, στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, οι δυνάμεις της οποίας εκδιώχθηκαν στα τέλη του 2014 από την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.