Μπορέλ: Οι σχέσεις ΕΕ, Τουρκίας επηρέαζονται από το Κυπριακό – Γαλλία: Χαμηλά ποσοστά για την ακροδεξιά στις περιφερειακές εκλογές

Ζοζέπ Μπορέλ.

Ζοζέπ Μπορέλ

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό και παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την Τουρκία εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Σημείωσε επίσης, ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, πριν μεταβεί στο Λίβανο.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα παρακολουθήσει προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο, προσπαθώντας να δοθεί ώθηση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στη Γενεύη. «Πιστεύω ότι αυτή είναι καλή ευκαιρία να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

 

Γαλλία: Χαμηλά ποσοστά για την ακροδεξιά στις περιφερειακές εκλογές – Σε αριθμούς ρεκόρ η αποχή

Σε ποσοστό ρεκόρ η αποχή στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές φτάνοντας το 66,5% – Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου

Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, που σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή και την πριμοδότηση των απερχόμενων αιρετών αρχόντων, κυρίως των προερχόμενων από την δεξιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Το προεδρικό κόμμα La République en marche (LREM), το οποίο δεν διαθέτει βάσεις στην γαλλική περιφέρεια, δεν κατέγραψε επίσης καλές επιδόσεις.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, που έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017, δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Ενας και μοναδικός υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος, ο Τιερί Μαριανί στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής (PACA), είναι ενδεχομένως σε θέση, σύμφωνα με την εξέλιξη των προβλέψεων, να επικρατήσει στο πρώτο γύρο, καθώς αναμετριέται στήθος με στήθος με τον απερχόμενο πρόεδρο της δεξιάς Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικανοί, LR)

Σε άλλες περιφέρειες, ο Εθνικός Συναγερμός αναρριχήθηκε ωστόσο μέχρι την δεύτερη θέση, αλλά δεν είναι σε θέση να κερδίσει τις εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Αντιστοίχως, στην βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος του κόμματος Les Républicains Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος.

Γενικά, διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί το LR και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche (Lrem).

Οι οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν έχουν επίσης καλά εκλογικά αποτελέσματα κατά την σημερινή ψηφοφορία.

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.