Μπαμπατζάν σε Ερντογάν: Τα λεφτά μας έχουν γίνει γραμματόσημα. Η Ευρώπη γεμίζει εδώ τα ρεζερβουάρ – Τατάρ για Κυπριακό: Συμφωνία μόνο με δύο ισότιμα κράτη

Ερντογάν

Ο αρχηγός του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν μιλώντας σε συνάντηση του κόμματός του επέκρινε σφόδρα την κυβέρνηση Ερντογάν για την οικονομία στην Τουρκία.

«Είμαστε η χώρα με τη φθηνότερη βενζίνη στην Ευρώπη. Άνθρωποι από την Ευρώπη γεμίζουν με βενζίνη τα ρεζερβουάρ τους και φεύγουν. Ο κ. Ερντογάν παραδέχτηκε ότι τα χρήματά μας έχουν γίνει γραμματόσημα.  1 ευρώ είναι 10 λίρες. Ανταλλάσσουν ευρώ και τα ξοδεύουν. Φυσικά και θα γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. Αφήστε τους ξένους και κοιτάξτε τους δικούς μας πολίτες. Κοιτάξτε αν οι πολίτες μας μπορούν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους ή να γεμίσουν τα ψυγεία τους.

Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία βρίσκεται σε πολύ χειρότερο σημείο από εκείνο κατά τις κρίσεις στις 5 Απριλίου 1994 και στις 21 Φεβρουαρίου 2001.

Έχουμε το υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη. Έχουμε επίσης τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Αυτή η χώρα ανταγωνίζεται τώρα το Κονγκό και τη Ζάμπια σε πληθωρισμό. Αυτό είναι το πρωτάθλημα στο οποίο συναγωνίζεται η Τουρκία αυτή τη στιγμή».

Ο Μπαμπατζάν επέκρινε επίσης το γεγονός ότι οι σύμβουλοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο παλάτι λαμβάνουν μισθούς από περισσότερες από μία μεριές, λέγοντας: «Όσοι κερδίζουν πάνω από 50 φορές τον ελάχιστο μισθό, δεν κατανοούν την πείνα, τη φτώχεια ή την ανεργία».

Μαρία Ζαχαράκη

 

Τατάρ για Κυπριακό: Συμφωνία μόνο με δύο ισότιμα κράτη

Ερσίν Τατάρ
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με την εκλογή του υπάρχει πλέον μια νέα πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ερντογάν στις 20 Ιουλίου

Στο Ντιγιάρμπακιρ της ΝΑ Τουρκίας βρέθηκε ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, όπου εκεί είχε την ευκαιρία να «προμοτάρει» για άλλη μια φορά τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Ο αγώνας μας στην Κύπρο συνεχίζεται, έχουμε το κράτος μας, αυτό το κράτος είναι γνωστό όσο και της Ε/Κ πλευράς, όσο και η Ε/Κ δημοκρατία, είναι κυρίαρχο και θα συνεχίσουμε τη δίκαιη υπόθεσή μας.

Μιλάμε για δύο ισότιμα κράτη, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Στο παρελθόν συζητούσαν την ομοσπονδία. Η ομοσπονδία είναι ένα είδος κυριαρχίας και ίσως μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωσή μας ή και εξαφάνισή μας, ακόμη και στον αποκλεισμό της Τουρκίας στην ΕΕ. Εγώ άρχισα να ακολουθώ μια διαφορετική πολιτική. Γιατί; Επειδή δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις της ομοσπονδίας.

(Η Τουρκία λέει) είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Και από αυτή την άποψη, η Τουρκία έχει πείρα και μεγάλη εμπειρία. Με τους νομικούς της, με τους διπλωμάτες της και τους στρατιωτικούς της».

Στο μεταξύ ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε και με Κύπριους τραυματίες πολέμου αποτίοντάς τους φόρο τιμής. «Δεν σας ξεχάσαμε και δεν θα σας ξεχάσαμε, χάρη στους ήρωές μας και σε σας γίναμε κράτος στην Κύπρο», σημείωσε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι με την εκλογή του υπάρχει πλέον μια νέα πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Ερντογάν στις 20 Ιουλίου. «Θα δείξουμε για άλλη μια φορά πόσο ισχυροί είμαστε ως έθνος η Ανατολία με την Τουρκία. Είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέχρι τέλους στην ανατολική Μεσόγειο με μια ισχυρή ΤΔΒΚ», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Στα Κατεχόμενα ο Οκτάι  

Στο μεταξύ σήμερα στα Κατεχόμενα για επαφές μετέβη ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, μαζί με τον Τ/Κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ο Φουάτ Οκτάι αναμένεται να φτάσει στα κατεχόμενα στις 17.00 το απόγευμα και θα έχει επαφές με τον λεγόμενο ‘πρωθυπουργό’ Ερσάν Σανέρ, ενώ αύριο θα επιθεωρήσει τις εργασίες στο τζαμί Μπιλάλ Αγά στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων.