Μπαγκλαντές: «Παρκάρουν» χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια σε επικίνδυνο νησί – Βόρεια Μακεδονία: Σύλληψη μελών του ISIS – Κορονοϊός – ΠΟΥ: Αυτή η πανδημία δεν θα είναι η τελευταία.

Μπαγκλαντές: «Παρκάρουν» χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια σε επικίνδυνο νησί

Στο νησί Μπασάν Σαρ που αναδύθηκε από τη θάλασσα πριν από 20 χρόνια, μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους – «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» – οι αρχές του Μπαγκλαντές, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ανησυχούν καθώς το νησί είναι ευάλωτο στις πλημμύρες.

Σήμερα, μεταφέρθηκε μια δεύτερη ομάδα προσφύγων Ροχίνγκια στο επικίνδυνο νησί που βρίσκεται στον κόλπο της Βεγγάλης.

Ο ΟΗΕ «νίπτει τας χείρας του», ξεκαθαρίζοντας ότι δε συμμετέχει στη διαδικασία μετεγκατάστασης τμήματος από το σχεδόν ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους πρόσφυγες που διαμένουν σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, στα σύνορα με τη Μιανμάρ. Παράλληλα, έχει καλέσει την κυβέρνηση της χώρας να διασφαλίσει ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα εξαναγκαστεί να μετεγκατασταθεί στο Μπασάν Σαρ.

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε νέες αφίξεις», δήλωσε ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού του Μπανγκλαντές Αμπντουλάχ αλ Μάμουν Τσοουντχάρι από το νησί, όπου ήδη έχουν μεταφερθεί 1.804 Ροχίνγκια με επτά πλοία.

Μια πρώτη ομάδα περισσότερων από 1.600 Ροχίνγκια, μέλη μιας μουσουλμανικής μειονότητας που εκδιώχθηκαν από την κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, μεταφέρθηκαν από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς τους νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Μπασάν Σαρ.

Οι καταιγίδες είναι συχνές στις παράκτιες περιοχές του Μπανγκλαντές. Το 1991, σχεδόν 143.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κυκλώνας προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα ύψους 4,5 μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ανάχωμα 12 χιλιομέτρων γύρω από το νησί για να το προστατεύει από τις πλημμύρες, όπως και καταλύματα για 100.000 ανθρώπους, ενώ απορρίπτει τις καταγγελίες ότι το Μπασάν Σαρ είναι επικίνδυνο μέρος.

«Το νησί είναι απολύτως ασφαλές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπανγκλαντές Αμπντούλ Μόμεν.

Η κυβέρνηση επίσης ισχυρίζεται ότι η μετεγκατάσταση γίνεται με τη συναίνεση των προσφύγων, όμως κάποιοι Ροχίνγκια έχουν καταγγείλει ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς όπου ζούσαν.

Η Διεθνής Αμνησία επίσης έχει εκφράσει την ανησυχία της. «Η απουσία διαφάνειας στη διαδικασία διαβούλευσης με τους πρόσφυγες και οι καταγγελίες μέσα από την κοινότητα για τα χρήματα που δόθηκαν ως κίνητρο στις οικογένειες Ροχίνγκια για να μετεγκατασταθούν στο Μπασάν Σαρ, καθώς και οι τακτικές εκφοβισμού, εγείρουν ερωτήματα για τη διαδικασία μετεγκατάστασης», κατήγγειλε η οργάνωση.

Ο Μόμεν απέρριψε τις αμφιβολίες αυτές. «Οι Ροχίνγκια που μεταφέρθηκαν εκεί είναι πολύ ικανοποιημένοι (…) κάποιες κακόβουλες ομάδες διαδίδουν αρνητική προπαγάνδα», υποστήριξε.

 

Βόρεια Μακεδονία: Σύλληψη μελών του ISIS – Ετοίμαζαν επίθεση, είχαν στρατιωτικό εξοπλισμό

Οι συλληφθέντες επικοινωνούσαν με WhatsApp – Προδόθηκαν από τις δοκιμαστικές προσπάθειες ενεργοποίησης των πυρομαχικών

Οκτώ άτομα ηλικίας ηλικίας 21 έως 32 ετών, που είναι ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη Βόρεια Μακεδονία, συνέλαβαν οι Αρχές της χώρας. Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν στα Σκόπια και πέντε στο Κουμάνοβο. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ένας από τους 8 συλληφθέντες είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS στη Συρία.

Οι συλλήψεις έγιναν με την υποψία «δημιουργίας τρομοκρατικής οργάνωσης βασισμένης στην ιδεολογία του ISIS με σκοπό τη διάπραξη δολοφονιών και την καταστροφή δημόσιων κτιρίων με την πρόθεση δημιουργίας αισθήματος ανασφάλειας και φόβου μεταξύ των πολιτών».

Τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να είχαν κάνει πολλές προετοιμασίες, να είχαν οικονομικά μέσα, όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικό εξοπλισμό και να είχαν φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ είχαν κάνει και δοκιμαστικά ενεργοποίησής τους. Οι δοκιμές που πραγματοποιήσαν ήταν αυτές που τους πρόδωσαν. 

Επικοινωνούσαν με την εφαρμογή WhatsApp σχετικά με τη μεταφορά των όπλων, την κατασκευή γιλέκων με εκρηκτικά, ενώ συζητούσαν για τα οικονομικά και τα όπλα, που ήταν κρυμμένα σε δρόμου του χωριού Κουμάνοβο, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Οι τρεις από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν οι ίδιοι που είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβριο όταν είχαν εντοπιστεί στην ίδια περιοχή με πυρομαχικά και εκρηκτικά.

 

Κορονοϊός – ΠΟΥ: Αυτή η πανδημία δεν θα είναι η τελευταία – Υπάρχει μεγαλύτερη απειλή

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη τα κράτη να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή αλλιώς η πανδημία του κορονοϊού δεν θα είναι η τελευταία

Ηπανδημία του νέου κορονοϊού δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία» εάν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει κατά μέτωπον την κλιματική αλλαγή και δεν φροντίσει να ευημερεί το ζωικό βασίλειο, τονίζει σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους καταδικάζει την «επικίνδυνα μυωπική» πολιτική αρκετών ηγετών, που είναι να δαπανούν αλόγιστα όταν μαίνεται μια επιδημία και ταυτόχρονα να μην κάνουν τίποτα για να προετοιμάσουν τις χώρες τους για την επόμενη. Διατυπώνει την προειδοποίηση σε μήνυμα μαγνητοσκοπημένο εκ των προτέρων για τη σημερινή Ημέρα Προετοιμασίας για τις Επιδημίες.

Για τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, είναι πλέον καιρός να αντληθούν μαθήματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. «Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, ο κόσμος λειτουργούσε κάνοντας τον κύκλο από τον πανικό στην αδιαφορία», τόνισε. «Πετάμε χρήματα σε μια επιδημία και αφού τελειώσει, την ξεχνάμε και δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την επόμενη».

Η πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και εξέταζε πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις, μερικούς μήνες προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο πλανήτης ήταν τρομακτικά απροετοίμαστος για δυνητικά καταστροφικές πανδημίες. «Η ιστορία μας λέει ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία», καθώς «οι επιδημίες είναι πραγματικότητα της ζωής», σημειώνει ο Γκεμπρεέσους στο μήνυμά του. «Η πανδημία έδειξε πόσο στενή σχέση έχει η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη», συμπληρώνει.

Για τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας, η κρίση που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, καθώς είχαν υπάρξει επανειλημμένα προειδοποιήσεις. Κατά τη γνώμη του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όλες οι χώρες πρέπει να επενδύσουν στην απόκτηση δυνατοτήτων για την αποτροπή, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση επιδημιών ή έκτακτων καταστάσεων κάθε είδους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτό δεν σημαίνει απλά να προσληφθούν κάποιοι ειδικοί στα συστήματα υγείας η επαγγελματική κάρτα των οποίων θα αναγράφει κάποιον εντυπωσιακό τίτλο, προειδοποιεί: απαιτείται διαφορετική προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει «όλη την κυβέρνηση κι όλη την κοινωνία» σε κάθε χώρα. Με επενδύσεις στη δημόσια υγεία, λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, «θα εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά θα κληρονομήσουν έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ανθεκτικό και πιο βιώσιμο».