Μπάσκετ: Ο πόλεμος για το τίποτα * Πέρεθ για European Super League: “Το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο * Ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ. δεν χάνει ποτέ…

Ο πόλεμος γίνεται για τον πλούτο. Γι’ αυτό και στο ποδόσφαιρο έχουν λόγους να μαλώνουν. Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εκλείπει η βασική αιτία για τέτοιες κόντρες, άρα η λύση είναι η ένωση όλων των δυνάμεων. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Όσα γίνονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, φέρνουν αμέσως στο μυαλό το μπάσκετ, που βρέθηκε στην ίδια θέση πριν από 21 χρόνια. Και ακόμα και τώρα, δεν έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο του στην Ευρώπη. Όμως το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο. Ούτε σε χρήματα, ούτε σε δημοφιλία. Γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ παγκόσμιο θέμα, ποτέ δεν σηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών και τελικά έχει μείνει ένα άθλημα που κάθε χρόνο χάνει έδαφος σε σχέση με τον “ανταγωνισμό”. Δηλαδή το ΝΒΑ και το ποδόσφαιρο.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, βέβαια, ούτε το ποδόσφαιρο, ούτε το ΝΒΑ βλέπουν ανταγωνιστικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το μόνο κοινό που υπάρχει είναι ότι η ιστορία της EuroLeague, η διάσπαση του 2000 και η παράλληλη διεξαγωγή δύο μεγάλων διοργάνωσεων (SuproLeague) βρίσκεται στην πόρτα του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο. Και όσα άσχημα είχαν συμβεί τότε στο μπάσκετ, είναι το κακό παράδειγμα που καλείται να αποφύγει και το ποδόσφαιρο. Η “πειρατική” διοργάνωση κόντρα στην UEFA θα προκαλέσει πολλά περισσότερα προβλήματα σε σχέση με όσα θα λύσει. Θα ανοίξει ένα γαϊτανάκι που δεν θα κλείσει εύκολα, θα μπερδέψει τον κόσμο και αν τελικά δούμε στην πράξη να διεξάγεται η European Super League, θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στα εγχώρια πρωταθλήματα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το θέμα του ποδοσφαίρου θα αναλυθεί από τους ειδικούς τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια. Όμως όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες -όχι γιατί ήταν κάτι ξαφνικό αλλά γιατί κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει πως η απειλή ετών θα γίνει πράξη θα υπάρξουν ανακοινώσεις- φέρνουν ακόμα σε πιο δύσκολη θέση το μπάσκετ.

Διότι η κάθε σύγκριση προκαλεί μελαγχολία. Στο ποδόσφαιρο έγινε ήδη εξέγερση από την πλειοψηφία των οπαδών, που αντιδρούν στην “πειρατική” διοργάνωση. Οι οπαδοί των μεγάλων συλλόγων δεν ακολουθούν τις ομάδες τους, αλλά τάσσονται κατά της European Super League. Δεν θέλουν κλειστές διοργάνωσης, είναι εναντίον του σχεδίου. Στο μπάσκετ αντιδράσεις δεν υπήρξαν ποτέ. Αντίθετα η EuroLeague έχει καθιερωθεί παρότι ο κεντρικός θεσμικός φορές είναι εντελώς εκτός (FIBA) και οι λίγες φωνές που ακούγονται, πνίγονται μπροστά στο πραγματικά σοβαρό πρόβλημα του μπάσκετ. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Η European Super League αρχίζει με 4 δισεκατομμύρια euro, δίχως να υπολογίζει τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγούς, εισιτήρια και λοιπά έσοδα. Πόσα είναι τα αντίστοιχα έσοδα της EuroLeague, δηλαδή του δεύτερου αθλήματος στην Ευρώπη; Μόλις 75 εκατομμύρια euro. Είναι αστείο, λοιπόν, να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση, πέρα από το οργανωτικό του ζητήματος. Αλλος κόσμος το ποδόσφαιρο, άλλος το μπάσκετ. Αλλη η δυναμική και η δημοφιλία, άλλα τα έσοδα.

Γι αυτό και ο μπασκετικός κόσμος βλέπει να ξετυλίγεται μπροστά του ένα κουβάρι που το έχει ζήσει ακριβώς πριν 21 χρόνια, όμως δεν μπορεί να νιώθει ότι γίνεται κάτι αντίστοιχο. Πριν από μερικά χρόνια ο Αντρέα Ανιέλι συμμετείχε σε forum της EuroLeague και ήταν κοντά στη διοργάνωση για να μαζέψει εμπειρίες από μια διοργάνωση που δεν είχε σχέση με τον θεσμό του αθλήματος, αλλά δεν είχε προφανώς στο μυαλό του την αντιγραφή, Απλά ήθελε να μάθει.

Γιατί το ποδόσφαιρο μαθαίνει (και) από το μπάσκετ όταν χρειάζεται και σε τακτική εντός παρκέ και στο οργανωτικό κομμάτι. Εν προκειμένω βέβαια μαθαίνει και από το ΝΒΑ, γενικά κινείται και προς την Αμερικανική προσέγγιση του αθλητισμού. Το αν είναι σωστό αυτό που κάνει θα το δείξει η πράξη και εν συνεχεία η ιστορία…

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ όμως δεν μαθαίνει από κανέναν. Ούτε από το ποδόσφαιρο, ούτε από το ΝΒΑ. Γι’ αυτό και έχει ελάχιστα έσοδα, γι αυτό και δεν “πουλάει” ως τηλεοπτικό προϊόν, γι αυτό και θεσμικοί φορείς και σύλλογοι επαιτούν και δεν απαιτούν. Γι’ αυτό και στο μπάσκετ δεν θα γίνει ποτέ παγκόσμιος ξεσηκωμός όπως στο ποδόσφαιρο. Διότι είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα, για πολλούς το πιο όμορφο απ’ όλα, αλλά ένα πολύ άσχημο εμπορικό προϊόν.

Πώς αλλάζει αυτό; Είτε να βρεθούν άνθρωποι που θα το αλλάξουν επίπεδο στην EuroLeague (ο Μπερτομέου απέτυχε και τα 75 εκατομμύρια που παρουσιάζει ως έσοδα κάθε χρόνο είναι η τρανή απόδειξη), είτε 21 χρόνια μετά το σχίσμα, ήρθε η ώρα για την ανάποδη διαδρομή. Δηλαδή το μπάσκετ να βρει τον τρόπο να ενωθεί παγκοσμίως, προκειμένου να ανέβει και στη μάχη της Ευρώπης. Με το ΝΒΑ και την FIBA να πρέπει να παίξουν κάποια στιγμή σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση, διότι σε διαφορετική περίπτωση το μπάσκετ στην Ευρώπη θα χαθεί… Ο πόλεμος στην καλαθοσφαιρίση είχε και έχει μόνο θύματα, δίχως πραγματικό διακύβευμα. Για το τίποτα.

Διότι οι πόλεμοι γίνονται για τον πλούτο… Και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ πλούτος δεν υπάρχει. Είπαμε, δεν είναι ποδόσφαιρο.

 

Πέρεθ για European Super League: “Το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο, το 2024 θα είμαστε νεκροί”

Real Madrid President Florentino Perez gives a thumps up as he arrives for the UEFA Champions League draw at the Grimaldi Forum, in Monaco, Thursday, Aug. 30, 2018. (AP Photo/Claude Paris)

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Chiringuito” , χαρακτηρίζοντας την European Super League ως μια προσπάθεια των 12 συλλόγων να σώσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ είναι ο άνθρωπος που έχει πρωτοσταστήσει στην δημιουργία της European Super League, που προκαλεί σεισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι ανακοινώσεις της Κυριακής ήρθαν σαν καταπέλτης και από εκείνη την στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα ντόμινο εξελίξεων, που κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει.

Ο πρώτος πρόεδρός της ESL και νυν ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Chiringuito”, τονίζοντας πως η προσπάθεια των 12 συλλόγων γίνεται για να σώσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αναφέρθηκε στις ανάγκες για υψηλότερα έσοδα λόγω της πανδημίας, τόνισε ότι η Λίγκα δεν είναι κλειστή και πως όλες οι ομάδες έχουν δυνατότητα πρόσβασης, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του πως η Ρεάλ δεν θα αποβληθεί από τα ημιτελικά του Champions League.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην UEFA, λέγοντας πως πρέπει να αλλάξει, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το χάσμα που υπάρχει, ενώ είπε πως η European Super League δεν αποτελεί μια λίγκα των πλουσίων και πως η Παρί δεν έχει προσκληθεί. Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει νόημα να δίνουν παίκτες στις εθνικές ομάδες.

“Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”

“Όταν δεν έχεις έσοδα πέρα από τα τηλεοπτικά, η λύση είναι να δημιουργήσεις περισσότερους ανταγωνιστικούς αγώνες στη σεζόν που θα προσελκύουν περισσότερο τον κόσμο, με όλους τους μεγάλους συλλόγους. Φτάσαμε έτσι στην απόφαση να φτιάξουμε μία Super League ώστε να καλύψουμε τα χαμένα έσοδά μας αντί του Champions League.

Οι μεγάλοι σύλλογοι στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία πρέπει να δώσουν λύση σε μια άσχημη κατάσταση που βιώνει το ποδόσφαιρο. Έχουμε χάσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι είχαμε μπάτζετ 800 εκατομμυρίων και έσοδα 700 εκατ. και φέτος με 900 εκατ. προϋπολογισμό θα δούμε αν θα βγάλουμε πάνω από 600. Σε δύο σεζόν 400 εκατ. λιγότερα, μόνο η Ρεάλ.

Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με αυτό που συμβαίνει στο μπάσκετ και την Euroleague. Με την UEFA βρισκόμαστε σε συζητήσεις τα τελευταία 2-3 χρόνια, η πανδημία μάς οδήγησε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Αν φτάσουμε σε συμφωνία με την UEFA, θέλουμε να ξεκινήσουμε από τον Αύγουστο, διαφορετικά θα περιμένουμε έναν χρόνο”, ανέφερε αρχικά ο Φλορεντίνο Πέρεθ.

“ΠΙΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ”

“Σε κάθε αλλαγή υπάρχουν αυτοί που εναντιώνονται, συνέβη και με το Μπερναμπέου και όλη η ιστορία του ποδοσφαίρου άλλαξε. Τι είναι τόσο ελκυστικό; Ότι παίζουν οι καλύτεροι με τους καλύτερους, ο ανταγωνισμός. Δεν μου ανήκει η Ρεάλ Μαδρίτης, είμαστε ποδοσφαιρικός σύλλογος και το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο, σε μία κρίσιμη στιγμή

Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί. Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες, διότι οι ομάδες έχουν καταστραφεί. Οι νέοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πια για το ποδόσφαιρο, διότι υπάρχουν πολλά ματς χαμηλής ποιότητας και δεν ενδιαφέρονται, εστιάζουν αλλού την προσοχή τους. Έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Έχουμε όλοι καταστραφεί, το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και οι 12 σύλλογοι έχουν οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η τηλεόραση αλλάζει κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε.

Ένα Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πολύ πιο διασκεδαστικό απ’ ό,τι με μία μέτρια ομάδα του Champions League. Όσο καλύτερα τα παιχνίδια, τόσο πιο διασκεδαστικό το θέαμα. Το Champions League είναι ελκυστικό μετά τα προημιτελικά, μέχρι τότε πρέπει να παίζουμε με τις μέτριες ομάδες που δεν είναι καθόλου ελκυστικές.

Τι θέλει να δει όλος ο κόσμος; Έχουμε φαν σε όλον τον πλανήτη. Αυτός είναι που δημιουργεί τα χρήματα, δεν έρχονται από αλλού. Κι αυτά τα χρήματα είναι για όλους, είναι μια πυραμίδα. Αν έχουμε εμείς στην κορυφή χρήματα, θα έχουν όλοι. Αν δεν δημιουργούνται, όμως, τα έσοδα, η πυραμίδα δεν θα υφίσταται”, είπε στη συνέχεια.

“ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η UEFA, ΤΟ 2024 ΘΑ ‘ΜΑΣΤΕ ΝΕΚΡΟΙ”

Ακολούθως, ανέφερε: “Θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Θα μιλήσουμε με FIFA και UEFA, δεν ξέρω γιατί είναι τόσο θυμωμένες. Η UEFA δεν χρειάζεται να απειλεί. Δούλευε ένα διαφορετικό format και δεν το κατάλαβα, ενώ δεν παράγει το απαραίτητο εισόδημα για να σωθεί το ποδόσφαιρο. Όταν λέω να σωθεί, εννοώ τους πάντες. Αυτό που θέλουμε, αυτό που κληροδοτήσαμε από τον Μπερναμπέου, είναι να σώσουμε το ποδόσφαιρο έτσι ώστε στα επόμενα 20 χρόνια να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική.

«Απειλούν τους παίκτες. Μπορούν να είναι ήσυχοι, διότι οι απειλές δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα. Αλλά εκείνοι που συντηρούν το μονοπώλιο, πρέπει να είναι διαφανείς. Η UEFA δεν βγάζει καλή εικόνα προς τα έξω. Πρέπει να κάνει διάλογο και όχι απειλές. Παρουσίασαν ένα format που κανείς δεν καταλαβαίνει και λένε θα αρχίσουν από το 2024. Το 2024 θα είμαστε νεκροί. Υπάρχουν κλαμπ που έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ”.

“ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΙ”

“Δεν είναι κλειστή Λίγκα η Super League. Οποιοσδήποτε σύλλογος μπορεί να έχει πρόσβαση. Δεν έχουμε προσκαλέσει την Παρί Σεν Ζερμέν προς το παρόν, ούτε τις δύο γερμανικές. Θα είμαστε 15 και 5 ακόμη εναλλακτικά μέλη. Κανείς δεν θέλει να καταστρέψει τα πρωταθλήματα. Δεν μπορεί να είναι για 50 ομάδες η Super League. Και η Ρόμα και η Νάπολι έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν, αλλά τα fixed έσοδα θα πηγαίνουν στις 15 που θα παίζουν μεταξύ τους κάθε εβδομάδα

Ο πρόεδρος της UEFA δεν μπορεί να προσβάλει έτσι τον Ανιέλι. Η UEFA πρέπει να αλλάξει, δεν θέλουμε έναν πρόεδρο που προσβάλει και ζητάμε διαφάνεια. Σε μια δημοκρατική Ευρώπ, αυτά τα πράγματα δεν θα έπρεπε να λέγονται, για το καλό της κοινωνίας”, είπε ακόμα και συνέχισε πως “δεν είναι μια λίγκα πλουσίων, αλλά μια λίγκα που θέλει να σώσει το ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται να λένε ότι θα γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και να το αιτιολογούν έτσι”.

“Η ΛΙΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ”

“Το VAR και οι διαιτητές φυσικά θα υπάρχουν και θα βελτιωθούν κι άλλο. Θα υπάρχει Financial Fair Play και σταθερότητα στους συλλόγους. Η Λίγκα είναι δεσμευτική. Κανείς από τα μέλη που υπέγραψαν δεν μπορεί να φύγει”, τόνισε ακόμα ο Φλορεντίνο Πέρεθ και σχολίασε στη συνέχεια ότι “γι’ αυτές τις ομάδες η επιβίωση εξαρτάται αποκλειστικά στο να πηγαίνει καλά η ομάδα αγωνιστικά. Δεν γίνεται οι μεσαίες ομάδες στην Ισπανία να κερδίζουν χρήματα και η Μπαρτσελόνα να χάνει. Δεν γίνεται στην Αγγλία αυτές οι 6 ομάδες να χάνουν χρήματα και οι άλλες 14 να κερδίζουν. Όταν λέμε αλληλεγγύη το εννοούμε πραγματικά”.

Αναφερόμενος στις εθνικές ομάδες, τόνισε: “Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Το να παίζουν οι εθνικές με παίκτες των συλλόγων δεν έχει πολύ νόημα. Πρέπει να το αλλάξουμε”

“ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣΩ ΤΟΝ ΛΑΠΟΡΤΑ”

Για τον Λαπόρτα είπε ότι “δεν ήταν δύσκολο να τον πείσω, διότι όταν μιλάς σε αξιόπιστους ανθρώπους δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και ο ίδιος ξέρει ότι αυτό είναι το μέλλον για τον σύλλογο. Οι αγώνες ανάμεσα στους κορυφαίους δημιουργούν περισσότερα έσοδα. Δεν πιστεύω ότι 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ήθελαν να δουν στην τηλεόραση άγνωστες ομάδες. Έχω μια ιστορική ευθύνη να κάνω το καλύτερο για την υστεροφημία της Ρεάλ”.

 

Ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ. δεν χάνει ποτέ…

ΠΑΟΚ: H μαγεία της Τούμπας από ψηλά! (vid) | Superleague Interwetten & ΠΑΟΚ  | gazzetta.gr

Ο Π.Α.Ο.Κ. εκφράζει 95 χρόνια τη διαφορετικότητα, με απλά λόγια, δεν μπορείς να νιώσεις Π.Α.Ο.Κ. αν δεν είσαι Π.Α.Ο.Κ.! Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είναι τίτλοι, νίκες, γήπεδο, χαρές και λύπες. Εκφράζει πάντα το «κάτι παραπάνω»…

Π.Α.Ο.Κ. «φωνάζει» αυτό που τον καθορίζει εδώ και 95 χρόνια: το διαφορετικό! Ακόμη και στα «γενέθλιά» του. Ακόμη και το πώς νιώθει ο καθένας τον Π.Α.Ο.Κ. στην ψυχή του έχει –σ’ αυτόν τον σύλλογο- εκατοντάδες εκδοχές, αλλά όπως και να το κάνουμε η ημέρα αναγνώρισης του Σωματείου από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ’ αριθμόν 822 απόφαση, είναι αυτή κατά την οποία πήρε σάρκα και οστά ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών.

Ο δικός μας Π.Α.Ο.Κ., ένας σύλλογος γεμάτο από συμβολισμούς και μύθους «γεννήθηκε» στις 20 Απριλίου του 1926 και σήμερα συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής.

Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα, πρεσβεύουν αμέτρητα ιδανικά και αξίες, ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τα πάντα και βρήκαν ζεστασιά ανάμεσά τους, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους. Αυτός είναι ο Π.Α.Ο.Κ.«μπιζίμ Π.Α.Ο.Κ.», όπως έλεγαν και οι ιδρυτές του.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε η φλόγα σε μια χούφτα «παιδιών της Πόλης» να φτιάξουν κάτι πολύ ωραίο στα δικά μας μάτια και στη δική μας ψυχή!

Γεγονός-σταθμός στην πορεία για την ενηλικίωση του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών υπήρξε η 30η Μαρτίου του 1926, σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με την Μικρασιατική Καταστροφή και τα δεινά επακόλουθα του ξεριζωμού του μικρασιατικού ελληνισμού να έχουν σημαδέψει την εποχή και τη χώρα, που όδευε προς προεδρικές εκλογές.

Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, φθάνουν στη χώρα νέοι ελληνικοί πληθυσμοί, φορείς μιας πολιτιστικής παράδοσης, πρόσφυγες. Μέσα από αυτό το πολύχρωμο σκηνικό «γεννιέται» στη Θεσσαλονίκη ο Π.Α.Ο.Κ.

Το βράδυ (Τρίτη) της 30ης Μαρτίου του 1926, στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Λευκό Πύργο, πραγματοποιείται η πρώτη συγκέντρωση και υπογράφεται από τους Τρ. Τριανταφυλλίδη, Κ. Κοεμτζόπουλο , Κ. Κρητικό, Μ. Θεοδοσιάδη, Ιωακ. Ιωακειμόπουλο, Αρ. Δημητριάδη, Α. Αγγγελόπουλο και Μεν. Τσούλκα το Πρωτόκολλο ίδρυσης νέου αθλητικού συλλόγου.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες σημαντικές ημερομηνίες για να φτάσουμε στην επίσημη ημέρα ίδρυσης (20/4/1926), αφού τότε εγκρίθηκε και αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Οι ημερομηνίες στον Π.Α.Ο.Κ. δεν έπαιζαν κανέναν μα κανένα ρόλο. Σημασία έχει η ιστορία. Πως την τιμάς και πως τη γράφεις με ορίζοντα το μέλλον… Από τις διαφωνίες για την ακριβή ημερομηνία (12 Απριλίου που ορίζεται από το καταστατικό του Ερασιτέχνη ως «Ημέρα Π.Α.Ο.Κ.»), μέχρι και το πώς τον αγαπάει και πώς το εκφράζει επίσης… Η κοινή συνισταμένη είναι δύσκολο να βρεθεί.

Η ιστορική ασάφεια που διαιωνίζεται, εδώ και πολλά χρόνια, για το πότε κατατέθηκε, πότε εγκρίθηκε το καταστατικό και πότε είναι η ημέρα γιορτής, έχει προκαλέσει μια σύγχυση. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και τα γενέθλια του Π.Α.Ο.Κ. δε θα μπορούσαν να είναι μια συμβατική, απλή και τετριμμένη διαδικασία.

«ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, τρέμουν τ’ όνομα σου….»

Εκείνο το «ασπρόμαυρο» κίνημα το οποίο «γεννήθηκε» πριν από ενενήντα πέντε χρόνια, με την πάροδο των ετών άρχισε να γιγαντώνεται σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, να μεγαλώνει, να ανδρώνεται και να μετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο μέσα από εκατοντάδες κερδισμένες και χαμένες «μάχες».

Το πρώτο έμβλημα του συλλόγου ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης Π.Α.Ο.Κ. Το εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας «Λήθη» που κάπνιζε.

Ύστερα από την απορρόφηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε να υιοθετηθεί ως έμβλημα ο «Δικέφαλος Αετός», που παραπέμπει στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Αρκετά χρόνια αργότερα το έμβλημα του Π.Α.Ο.Κ. τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του αετού δεν εμφανίζονται πλέον ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ενώ δεν φέρει στέμμα, ούτε κρατά ρομφαία ή υδρόγειο με σταυρό.

Ως χρώματα της ομάδας επιλέχθηκαν το πένθιμο μαύρο, για να συμβολίζει τη θλίψη και τον πόνο από την τραγική περιπέτεια του μικρασιατικού ελληνισμού, και το αισιόδοξο λευκό, που θα άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον.

Τον Δεκέμβριο του 1926 η ποδοσφαιρική ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία του συλλόγου και κέρδισε την ομάδα της Νέας Γενεάς με 3-1.

Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο ομάδας στην Ελλάδα υπογράφεται στις 5 Σεπτεμβρίου 1928, με τον ποδοσφαιριστή Ραϊμόν Ετιέν, που ήρθε ως μεταγραφή από το Πέρα Κλούμπ και εισέπραττε 4.000 δραχμές μηνιαίως. Καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση ενός παίκτη-θρύλου στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της εποχής του έπαιξαν οι άριστες σχέσεις, των διοικήσεων των δύο συλλόγων.

Στις 20 Μαρτίου του 1929 ο Π.Α.Ο.Κ. συγχωνεύεται με το άλλο σωματείο της Θεσσαλονίκης, την ΑΕΚ, με πρωτοβουλία του γιατρού Καραμαούνα, προέδρου του πολιτιστικού σωματείου Ένωση Κωνσταντινοπουλιτών. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, στις 12.12.1929, μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του γηπέδου στο Σιντριβάνι και στις 5 Ιουνίου του 1932 έγινε ο παρθενικός αγώνας στο πρώτο «σπίτι» του. Αντίπαλος ήταν ο Ηρακλής τον οποίο ο «Δικέφαλος» νίκησε 3-2.

Αναδείχθηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά το 1937 και την ίδια χρονιά ο Ντίνος Σωτηριάδης έγινε ο πρώτος παίκτης της ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος. Δύο χρόνια αργότερα, το 1939, έπαιξε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όπου έχασε από την ΑΕΚ με 2-1 και δεν κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο. Λίγο αργότερα ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θρήνησε δύο παιδιά του, στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του ’40. Οι Σωτηριάδης και Βατίκης έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης.

«Άλλη τέτοια ομάδα δεν θα ξαναβγεί…»

Ο Π.Α.Ο.Κ. δημιούργησε την πρώτη σπουδαία ομάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης ήρθε από την Δόξα Δράμας και μαζί με τους Παπαδάκη – Γιεντζή «χτίζεται» μια σπουδαία επιθετική τριπλέτα.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έδωσε στην Τούμπα τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Α’ Εθνική κατηγορία και έχει να υπερηφανεύεται, ότι από εκείνο το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου του 1959 δεν έχει λείψει ποτέ από τα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτός και οι δύο «αιώνιοι» της Αθήνας, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Στον πρώτο αγώνα υποδέχτηκε και νίκησε με 3-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης και την περασμένη Κυριακή επικρατώντας με 2-0 του Ολυμπιακού έφτασε τις 1.000 νίκες σε 2.028 αγώνες στη μεγάλη κατηγορία.

Ο… σπόρος για τη δημιουργία της σπουδαίας ομάδας του ’70 θα πέσει στο χορτάρι της Τούμπας, κάπου στα τέλη του ’60. Κι έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Παντελάκης. Ο ευφυής και διορατικός παράγοντας θα χτίσει μια εκ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων όλων των εποχών. Ο ερχομός του Λες Σάνον, αλλάζει τα δεδομένα, που με τις προσθήκες των Γούναρη, Ματζουράκη,  Ιωσηφίδη και την επιστροφή του Κούλη Αποστολίδη από τις ΗΠΑ, στην παρέα των Κούδα, Σαράφη, Φουντουκίδη, Παρίδη, Ασλανίδη, ενισχύουν σημαντικά τον «Δικέφαλο».

Ο μεγάλος Π.Α.Ο.Κ. του ’70 γέννησε θρύλους, έκανε χιλιάδες οπαδούς, γέμισε στάδια και γήπεδα ωστόσο είχε απέναντι το αποκαλούμενο από τους οπαδούς του, «κατεστημένο της Αθήνας», ενίοτε όμως και τον κακό εαυτό του.

Ο Π.Α.Ο.Κ. της δεκαετίας του ‘70 είναι μία από τις καλύτερες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. ΟΜΑΔΑΡΑ. Και όμως, αυτή η ομάδα κατέκτησε μόνο ένα Πρωτάθλημα (1976) και δύο Κύπελλα (1972, 1974).

Εκείνη η ομαδάρα γέννησε θρύλους, έκανε χιλιάδες οπαδούς, γέμισε στάδια και γήπεδα κι όπως λέει και ο τελευταίος ύμνος του από το ’73 «άλλη τέτοια ομάδα σε όλη την Ελλάδα δεν θα ξαναβγεί»!

Ακολούθησε το πρωτάθλημα του ’85, τα δύο κύπελλα το 2001και το 2003 πριν έρθει η «έκρηξη» στην εποχή Σαββίδη, όπου ο «Δικέφαλος» κατέκτησε επί τρεις συνεχόμενες χρονιές (2017, 2018, 2019) το κύπελλο Ελλάδας και φυσικά μπορεί να υπερηφανεύεται για το αήττητο πρωτάθλημα του 2019.

Το αήττητο και μάγκικο πρωτάθλημα του 2019

Το μυθικό και αξέχαστο 2019 ήταν η χρονιά της απόλυτης κυριαρχίας του «Δικεφάλου» και τα επιτεύγματά του θα μνημονεύονται για πολλά ακόμα χρόνια:

Ένας χρόνος γεμάτος στιγμές και έντονα συναισθήματα που θα έχουμε να τα διηγούμαστε στα εγγόνια μας: Αήττητος πρωταθλητής, νταμπλούχος, αήττητος ένα ημερολογιακό έτος (25 νίκες, 7 ισοπαλίες σε 32 παιχνίδια), περισσότερα σερί ματς (65) που σκοράρει μία ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, περισσότερα σερί εκτός έδρας παιχνίδια που σκοράρει μία ομάδα, κορυφαίο εκτός έδρας αήττητο ρεκόρ στην Ευρώπη.

Η επιβεβαίωση ήρθε στις 10 Φεβρουαρίου του 2019 απέναντι στον Ολυμπιακό, που αποφάσισε να κατέβει στο γήπεδο και να παίξει το ντέρμπι-τίτλου και έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι και τρία γκολ από την Τούμπα. Απέμεναν δέκα αγωνιστικές για το φινάλε και με τη διαφορά στο +10 (με την ισοβαθμία) όλοι παραδέχθηκαν ότι ο πρωταθλητής είχε κριθεί.

Αυτό το πρωτάθλημα που στοίχειωνε επί τριάντα τέσσερα χρόνια ως το μεγαλύτερο απωθημένο για τους απανταχού της Γης ΠΑΟΚτσήδες, δεν ήταν πια ούτε ψέματα, ούτε τρέλα, ούτε παράνοια, ούτε τίποτα. Ήταν μια πραγματικότητα!

Οι εικόνες του Γιώργου Κούδα το ’76 και του Κώστα Ιωσηφίδη το ’85, που σε μια γωνιά της Τούμπας είχαν βάλει τα κλάματα, μπορεί να έμοιαζε κιτρινισμένες από το χρόνο που πέρασε από πάνω τους, αλλά παραμέναν το ίδιο δυνατές μ’ αυτές εκείνο το αξέχαστο βράδυ της 21ης Απριλίου του 2019 περιμένοντας να τελειώσει το ματς-φιέστας με το Λεβαδειακό και να φτάσει η «κούπα» στα χέρια του ενός και μοναδικού αρχηγού, του Αντρέ Βιεϊρίνια.

Επί μήνες κάθε ηλικίας οπαδοί μετρούσαν τις βδομάδες, τις μέρες και τις ώρες, λες και ήταν φαντάροι που περιμένουν το απολυτήριο. Οι 240 μέρες από τη μέρα όπου ξεκίνησε η πιο μαγική (και αήττητη πορεία) προς την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, για την κατάκτηση του πιο μάγκικου, αρσενικού και τίμιου πρωταθλήματος.

Η Τούμπα του σήμερα, η «Νέα Τούμπα» του αύριο

Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είναι μόνο τίτλοι, δεν είναι πρόσωπα, ούτε είναι στιγμές. Είναι ένα λαοφιλές κίνημα που στέγασε, εδώ και 95 χρόνια, εκατομμύρια ψυχές κάτω από το άσπρο και το μαύρο, ανοίγοντας περήφανα τα φτερά του.

Για σχεδόν έναν αιώνα ζωής τα «ασπρόμαυρα» όνειρα έγιναν συνώνυμο των γηπέδων του, το Σιντριβάνι, η Τούμπα, το «Παλατάκι», άλλωστε ο «Δικέφαλος» είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα, που διαθέτει δύο ιδιόκτητα γήπεδα, χώροι λατρείας και αγάπης για τους χιλιάδες φίλους του.

Τα πρώτα χρόνια η καρδιά των προσφύγων και των Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης «χτυπούσε» στο Σιντριβάνι. Χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα, δίπλα ακριβώς από τα εβραϊκά μνήματα της πόλης. Το 1928 προτάθηκε στον Π.Α.Ο.Κ. ένας χώρος δίπλα στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, ο οποίος ήταν παλαιότερα λατομείο. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε γρήγορα, καθώς η πάνω πλευρά του λατομείου ήταν σε ύψωμα και από εκεί θα μπορούσαν να παρακολουθούν οι φίλαθλοι τους αγώνες δίχως να μπαίνουν στο γήπεδο.

Ο Σύλλογος απέκτησε το πρώτο του ποδοσφαιρικό «σπίτι» στις 12 Δεκεμβρίου 1930. Η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου έγινε παρουσία χιλιάδων φίλων και χρωματίστηκε πολιτικά, μια και δύο μέρες αργότερα θα γινόταν δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος Πέτρος Λεβαντής, δημοσιογράφος, εκδότης πολιτευόταν με το κόμμα των φιλελευθέρων. Το οικόπεδο κοβόταν από το επονομαζόμενο «ρέμα της Ευαγγελίστριας» γι’ αυτό τα πρώτα έργα επέκτασης του γηπέδου αφορούσαν την κατασκευή ενός αγωγού μέσα στο ρέμα. Οι εργασίες συνεχίστηκαν στα παρακείμενα οικόπεδα, που είχαν μεγαλύτερη κλίση, επιστρατεύτηκε και πάλι όλη η ΠΑΟΚτσήδικη οικογένεια, τα έργα όμως κράτησαν πολύ, σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 5 Ιουνίου του 1932, σ’ έναν αγώνα ΠΑΟΚ – Ηρακλής (3-2) για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, ενώ μετά τον πόλεμο του ’40, έφτασε να φιλοξενεί μέχρι και 15.000 κόσμο. Ήταν το πρώτο γήπεδο της Θεσσαλονίκης (και δεύτερο της Ελλάδας, μετά τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) που είχε την δυνατότητα διεξαγωγής νυχτερινών αγώνων.

Η αναγκαιότητα κατασκευής νέου γηπέδου ήταν επιβεβλημένη, αφού το 1956 η σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε την απαλλοτρίωση του γηπέδου στο Σιντριβάνι, για να δημιουργηθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή. Η αγορά των οκτώ στρεμμάτων γης από το Πανεπιστήμιο, για τη δημιουργία νέων σχολών στην περιοχή του γηπέδου, απαιτούσε τη μεταστέγαση του «Δικέφαλου», κάπως έτσι προέκυψε η Τούμπα, με το έργο κατασκευής της να διαρκεί περίπου 14 μήνες.

Η Τούμπα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης. Ένας καμβάς ασπρόμαυρων εικόνων και αναμνήσεων, από μικρά παιδιά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Για τη δυναμική της έχουν γραφθεί πολλά, έχουν ειπωθεί διθύραμβοι, τις έχουν αποδοθεί τιμές από αντιπάλους, η αξία της παραμένει διαχρονική, αλλά πρέπει να τη ζήσεις από κοντά, για να τη μάθεις καλά. Ως γνωστόν οι εξέδρες δεν αποτελούν παρά την αντανάκλαση της κοινωνίας. Η Τούμπα δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Απόγονοι προσφύγων, απόγονοι μεταναστών, κατά βάση απλοί άνθρωποι, λαϊκοί, οι ΠΑΟΚτσήδες γαλουχήθηκαν σ’ ένα γήπεδο, που το έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια, το ένιωθαν δικό τους, «σαν το σπίτι τους», φρόντισαν μάλιστα να μεταδώσουν αυτό το συναίσθημα και στις επόμενες γενιές.

Για τον ΠΑΟΚτσή, η Τούμπα δεν παύει να είναι πρώτα απ’ όλα συναίσθημα. Για την εποχή της ένα μεγαλοπρεπές στάδιο. Επιβλητικό, γοητευτικό, με μια περίεργη αύρα εχθρότητας για κάθε αντίπαλο. Κάποιες ομάδες, επί δεκαετίες ολόκληρες, «έχαναν απ’ τα αποδυτήρια». Ακόμη και σήμερα, έξι ολόκληρες δεκαετίες μετά, συνεχίζει να είναι, αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της οικογένειας του Δικέφαλου. Και για τους περισσότερους φίλους του το (ιερό) μέρος, όπου θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο.

Ο Ιβάν Σαββίδης θέλει να κάνει ένα ακόμη μεγάλο «δώρο» στον σύλλογο: την κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου στην ίδια περιοχή, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν και νέες προπονητικές εγκαταστάσεις.

Το θέμα της «Νέας Τούμπας» βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του προέδρου της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, τα γραφειοκρατικά ζητήματα, αργά αλλά σταθερά, προχωρούν προς διευθέτηση και κάπου γύρω στον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να έχει στα χέρια του το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποφασίσει να επενδύσει ένα ποσό που θα φτάσει τα 100.000.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου σταδίου πολλαπλών χρήσεων πραγματικό στολίδι για ολόκληρη την περιοχή της Τούμπας.

Τον έκανε ξανά πρωταθλητή!

Ο Γιώργος Παντελάκης έκανε τον Π.Α.Ο.Κ. μεγάλη ομάδα. Ο Πέτρος Καλαφάτης ήταν ο πρόεδρος του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης παρέλαβε έναν ημιθανή σύλλογο και τον έβγαλε από την εντατική. Ομως ο Ιβάν Σαββίδης είναι εκείνος που τον ανέστησε, τον σήκωσε όρθιο, του έδωσε δύναμη και ορμή. Τον έκανε ξανά πρωταθλητή!

Μπορεί να είναι γέννημα θρέμμα του χωριού Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, εκεί όπου γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1959, αλλά δηλώνει και καμαρώνει που είναι Έλληνας.

Ο Έλληνας ομογενής επιχειρηματίας αγόρασε την ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. ολοκληρώνοντας ένα φλερτ, που είχε ξεκινήσει έξι χρόνια πριν, διακόπηκε για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά συνέχιζε να είναι ένα καυτό… φλερτ. Στις 10 Αυγούστου του 2012 κατέβαλε το ποσό των 9.951.000 ευρώ και έγινε κάτοχος του 51% των μετοχών, ένα ποσοστό το οποίο σήμερα, μέσω των αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου, είναι πάνω από το 85%, ενώ η συνολική επένδυσή του ξεπερνάει τα 140 εκατομμύρια ευρώ! Ασύλληπτα νούμερα για έναν ιδιοκτήτη ομάδας.

Όταν στις 12 Μαΐου του 2015 έστειλε στο ελληνικό δημόσιο 10.886.811 ευρώ και ο «Δικέφαλος» έπαψε να ζει με τον εφιάλτη των χρεών. Ήταν μια στιγμή που κάθε φίλος της ομάδας όφειλε να πανηγυρίσει σαν τίτλο.

Από εκείνη την ημέρα έφερε παικταράδες στην ομάδα, δημιούργησε ένα πανίσχυρο σύνολο, που κατέκτησε τρία κύπελλα, είδε να του παίρνουν ένα πρωτάθλημα, μέσω δικαστικών αποφάσεων, αλλά πριν δύο χρόνια έφτασε στη Γη της Επαγγελίας.

«Θα νιώσω αρχηγός της οικογένειας του ΠΑΟΚ, όταν δε θα με αγαπούν μόνο για τα χρήματά μου», έχει πει. Λόγια βγαλμένα μέσα από την καρδιά του, λόγια που αποτελούν το αποτύπωμα της διαδρομής του στα μέρη μας.

Σταύρος Σουντουλίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*