Μπάιντεν: Καλώ τον Τράμπ να βάλει τέλος στο χάος – Μάικ Πενς: Μαύρη ημέρα για το αμερικανικό Καπιτώλιο

Η μεγάλη ευκαιρία του Τζο Μπάιντεν | Πολιτική | DW | 06.06.2020

«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε σε διάγγελμα του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος για να σταματήσει «το χάος που βλέπουμε».

Όπως είπε «οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής»

«Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω», είπε και πρόσθεσε πως «τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία»

Για αυτό τον λόγο κάλεσε «τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην εθνική τηλεόραση τώρα να πράξει όσα έχει ορκιστεί και να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που βλέπουμε».

«Είμαι σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας», ανέφερε.

«Αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εξέγερση. Ζούμε σκοτεινές στιγμές. Η αποστολή μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της τιμής και του σεβασμού στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Τζο Μπάιντεν.

 

Μάικ Πενς: Μαύρη ημέρα για το αμερικανικό Καπιτώλιο

Εκπρόσωπος του Πενς δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος ουδέποτε αποχώρησε από το Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης

«Σήμερα ήταν μια μαύρη ημέρα για το αμερικανικό Καπιτώλιο», δήλωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης της Γερουσίας που επανέλαβε τις εργασίες της, αρκετές ώρες αφότου ο όχλος των οπαδών του Τραμπ εισέβαλε στο εμβληματικό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Πενς δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος ουδέποτε αποχώρησε από το Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο ίδιος φέρεται να ήταν σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και το Πεντάγωνο «για να διασφαλιστεί το Καπιτώλιο και να επαναρχίσει η συνεδρίαση του Κογκρέσου».

Ο ίδιος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους ταραξίες που υποκινήθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ: «Όλοι εσείς που προκαλέσατε καταστροφές στο Καπιτώλιο, δεν κερδίσατε».

«Η βία ποτέ δεν κερδίζει. Η ελευθερία κερδίζει και εδώ παραμένει η Βουλή του λαού. Καθώς θα ξανααρχίζουμε τις διαδικασίες σε αυτήν την αίθουσα, ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας της ανθεκτικότητας και της δύναμης της δημοκρατίας μας, ακόμη και μετά την άνευ προηγουμένου βία και τον βανδαλισμό».

«Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πολιτών των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν και πάλι», δήλωσε ο Πενς εν μέσω χειροκροτημάτων, σε μια εμφανή προσπάθεια να σώσει την τρωθείσα τιμή της αμερικανικής δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακκόνελ, δήλωσε ότι «επιχείρησαν να ταράξουν την δημοκρατία μας, απέτυχαν. Αυτοί απέτυχαν».