Μπάιντεν: Η Αμερική μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία – Εκατό μέρες Μπάιντεν: τι έκανε και τι θα κάνει

Μπάιντεν: Η Αμερική μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία 

Για πρώτη φορά, πίσω από το βήμα από όπου μίλησε Αμερικανός πρόεδρος κάθονται δύο γυναίκες: η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι / AP photo

Οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά «σε κίνηση», «η Αμερική πάει ξανά μπροστά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, όπου παρουσίασε ένα πακέτο ύψους 1,8 δισ. δολαρίων για τη στήριξη οικογενειών και εκπαίδευσης.

«Πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες», όμως τώρα είναι εκ νέου «έτοιμη να απογειωθεί» χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν αφότου ανέλαβε την προεδρία, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε, κληρονόμησε ένα έθνος σε κρίση αλλά πλέον μπορεί να πει ότι η χώρα του μετατρέπει « τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη» για να μιλήσει «για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας», ώστε «να κερδίσει το μέλλον».

Αναφερόμενος στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19, έκανε λόγο για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία της χώρας. «Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως υποστηρικτής της μεσαίας τάξης, επικεντρώθηκε σε φιλόδοξα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησής του, στην επιδίωξη για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και σε ένα ευρύ φάσμα εγχώριων πολιτικών από την υγειονομική περίθαλψη έως την αστυνομική μεταρρύθμιση, από την οικογενειακή άδεια έως τα επιδόματα για παιδιά, από τον έλεγχο των όπλων στην ασφάλεια των συνόρων.

Και παρότρυνε τη Γερουσία να εγκρίνει οριστικά το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ  και προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών. Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες», συνέχισε, όμως «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του».

«Είναι καιρός το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να πληρώσει»

Ειδικότερα, στο πεδίο της οικονομίας επιχειρηματολόγησε πως οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις-συνολικού ύψους σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων- είναι επένδυση ζωτικής σημασίας στο μέλλον της Αμερικής.

Εισηγήθηκε φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που η ομάδα του βάπτισε «Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες», εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

Μάλιστα, κάλεσε να αυξηθούν οι φόροι στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του να γίνουν επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί», είπε ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση με Κίνα και Ρωσία, αλλά…»

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε πως δεν επιδιώκει την «κλιμάκωση» με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

«Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους θα έχουν συνέπειες», είπε. «Όμως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα», όμως είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα πεδία».

«Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο Σι, του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό» αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών», «θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού» και «δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως Κινέζος ομόλογός του δεν κρύβει πως θέλει να κάνει τη χώρα του «τη σημαντικότερη» στον κόσμο. «Εκείνος και άλλοι, αυταρχικοί ηγέτες, νομίζουν ότι οι δημοκρατίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τον 21ο αιώνα», διότι «παίρνει πάρα πολύ καιρό να εξασφαλιστεί συναίνεση».

Τέλος, πρόβαλε την ανάδυση της Κίνας ως μείζονος ανταγωνιστικής δύναμης εν μέρει για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου επενδύσεων και δημοσίων δαπανών που εισηγείται.

 

Εκατό μέρες Μπάιντεν: τι έκανε και τι θα κάνει

Με τη συμπλήρωση 100 ημερών στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να περάσει διπλό μήνυμα: αφενός πως έχει τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του και ιδίως πως έχει διαχειριστεί καλά την πανδημία, αφετέρου πως φέρνει ακόμα σπουδαιότερες μεταρρυθμίσεις, όπως η μετακύλιση του φορολογικού βάρους στους πλούσιους.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε μεγάλες υποσχέσεις για το πρώτο διάστημα της θητείας του στον Λευκό Οίκο, με έμφαση στην καταπολέμηση της πανδημίας, την ενίσχυση της οικονομίας και τη ριζική αλλαγή της κλιματικής πολιτικής του προκατόχου του. Τώρα καλείται να περάσει από το πρώτο τεστ της θητείας του καθώς αύριο συμπληρώνεται το ορόσημο των πρώτων 100 ημερών.

Για το έργο των 100 ημερών λοιπόν και για τα επόμενα στάδια θα μιλήσει απόψε (ξημερώματα Πέμπτης στην Ελλάδα) σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Μια ομιλία πρωτότυπη από διάφορες απόψεις.

Για πρώτη φορά, λόγω κορονοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων θα είναι πολύ περιορισμένος. Επίσης, εκτός από τον λόγο που είθισται να απευθύνει κάποιος αιρετός της αντιπολίτευσης ως απάντηση στα λεγόμενα του προέδρου -τον ρόλο αυτό αύριο θα έχει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τιμ Σκοτ- θα υπάρξει απάντηση και από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και συγκεκριμένα από τον βουλευτή της αριστερής πτέρυγας, Τζαμάλ Μπόουμαν. Απόδειξη ότι το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του κόμματος δεν σταματά να ελέγχει ενδελεχώς και να ασκεί κριτική στα έργα του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο λόγος του Μπάιντεν γραφόταν και ξαναγραφόταν μέχρι χθες, καθώς τα στελέχη των Δημοκρατικών προσπαθούσαν να περάσουν διάφορα αιτήματά τους προκειμένου να ακουστούν ως επίσημες δεσμεύσεις από το στόμα του προέδρου.

Αυτά αφορούν κυρίως το Πρόγραμμα για τις Οικογένειες της Αμερικής, το οποίο θα ενταχθεί στο φιλόδοξο πακέτο-μαμούθ ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων για την ανανέωση των υποδομών.

Σε αυτό το επόμενο μεγαλεπήβολο στοίχημα αναμένεται να εστιάσει στην αποψινή ομιλία του, το οποίο συναντά έντονες αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, αλλά και από αυτούς που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη: τους πολύ πλούσιους της χώρας που θα δουν τους φόρους τους να αυξάνονται, καθώς ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να μην αυξήσει τους φόρους σε όσους κερδίζουν κάτω από 400.000 ετησίως.

O Mπάιντεν αναμένεται να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος που τηρεί τις υποσχέσεις του και όσο κι αν επιθυμεί τη συναίνεση, δεν διστάζει να «σπάσει αυγά» όταν χρειάζεται. Οπως έγινε και με το «αμερικανικό σχέδιο σωτηρίας», το πακέτο 1,9 τρισ. για την ενίσχυση της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, το οποίο πέρασε από τη Γερουσία με οριακή πλειοψηφία και μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών.

Αναμένεται επίσης να εστιάσει στην επιτυχημένη μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του κορονοϊού και ειδικότερα στο πρόγραμμα των εμβολιασμών χάρη στο οποίο 141 εκατ. Aμερικανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενώ περίπου 95,9 εκατ. είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την καταμέτρηση των New York Times.

Eμφαση θα δώσει επίσης στην περιβαλλοντική πολιτική του και στην απόφαση να κάνει τις ΗΠΑ από ουραγό ηγετική δύναμη στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.

Τι λένε όμως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι πολίτες; Θετικά κρίνουν την ώς τώρα θητεία Μπάιντεν, σύμφωνα με τα γκάλοπ. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των Reuters/Ipsos, ο νέος πρόεδρος απολαμβάνει μεγαλύτερη δημοτικότητα κατά τις 100 πρώτες μέρες της θητείας του από τον χαοτικό προκάτοχό του.

Το 55% επιδοκιμάζει την ώς τώρα πορεία του, το 40% την αποδοκιμάζει, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν αναποφάσιστοι. Την υψηλότερη βαθμολογία την κερδίζει για τη διαχείριση της πανδημίας με θετικό ποσοστό 65%. Θετικές επιδόσεις καταφέρνει επίσης στο επίπεδο της οικονομίας (52%) και της εργασίας (53%).

Επικρίσεις, ωστόσο, δέχεται στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού, καθώς η κυβέρνησή του συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού: το 42% εγκρίνει την πολιτική του προέδρου για τα σύνορα και το 49% την αποδοκιμάζει. «Καμπανάκι» για το άμεσο μέλλον, με δεδομένο μάλιστα ότι φιλοδοξεί να προχωρήσει σε συνολική αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου.