Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις σχετικά με τις πληροφορίες πως στη Θεσσαλία έγιναν «χειρουργικές τομές» σε φράγματα, προκειμένου να μην πλημμυρήσουν πόλεις, όπως η Καρδίτσα και η Λάρισα.
Την ώρα που έχουν πάρει τη νομική οδό οι καταγγελίες ότι το φράγμα του Ενιπέα έσπασε εσκεμμένα, ιδιοκτήτης χωματουργικού μηχανήματος παραδέχθηκε στην τηλεόραση του Alpha ότι ο ίδιος έκανε «παρέμβαση» στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη, λίγο έξω από τον Παλαμά.
«Μου δόθηκε εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μού δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς μας επιτάσσει για επιφυλακή η Περιφέρεια. Σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…», ανέφερε χαρακτηριστικά..
Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες αρχές αρνούνται ότι έδωσαν εντολές για σπάσιμο φραγμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, τριάντα κάτοικοι του κατεστραμμένου χωριού της Φαρκαδόνας, κατέθεσαν ομαδική μήνυση καταγγέλλοντας ότι το φράγμα του Ενιπέα έσπασε εσκεμμένα, με τη μήνυση να στρέφεται κατά όλων των αρμοδίων Αρχών, ανάμεσά τους και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, ο δικηγόρος των εναγόντων κατηγόρησε ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση ότι έσπασε το φράγμα του ποταμού προκειμένου να σωθεί η Καρδίτσα από τα ορμητικά νερά και με αποτέλεσμα τα νερά των πλημμυρών να πνίξουν τα γύρω χωριά.
Τι συμβαίνει με τη λίμνη Κάρλα: Ανεβαίνει η στάθμη του νερού, απειλεί χωριά
Συναγερμός έχει σημάνει ξανά στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, με την κατάσταση στη λίμνη Κάρλα να μπαίνει στο μικροσκόπιο, καθώς η στάθμη συνεχίζει να ανεβαίνει, από τα ορμητικά νερά που φεύγουν από τον Πηνειό και διοχετεύονται στο σημείο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση το 1962. Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300 – 500 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του Στεφανοβίκειου, ενώ από την στάθμη των νερών ενδέχεται να απειληθούν τα χωριά Σωτήριο, Νίκη και Αχίλλειο.
Ήδη σε ορισμένα σημεία έχει σταλεί προειδοποίηση για πιθανή εκκένωση, ενώ, όμως μεταδίδει η ΕΡΤ υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα, δεδομένου ότι το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:
Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του Νομού Λάρισας.
Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στα Κανάλια Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τέλος του φράγματος.
Σε δραματικούς τόνους, εξάλλου, έρχεται και η έκκληση του δημάρχου Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτραπεί ακόμη μια καταστροφή.
Ο κ. Νασιακόπουλος επισήμανε ότι εάν ανέβει 60 εκατοστά ακόμη η στάθμη, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσει το χωριό Σωτήριο.
«Ως Δήμος Κιλελέρ σήμερα καταθέσαμε και επίσημα να δοθεί λύσει από εξιδεικευμένους ανθρώπους γιατί αυτό που μπορούσε να κάνει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Από εδώ και πέρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα» εξήγησε ο κ. Νασιακόπουλος.
Σοκάρει τέλος η εκτίμηση πως από τις πλημμύρες έχουν καταστραφεί στον Δήμο Κιλελέρ περισσότερα από 350.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Με αργούς ρυθμούς, κάτι που επιτείνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, προχωράει η περισυλλογή των νεκρών ζώων στις περιοχές που πλημμύρισαν στον θεσσαλικό κάμπο λόγω της κακοκαιρίας Daniel.
Και ενώ απ’ την κυβέρνηση επισημαίνουν σε κάθε τόνο πως η απομάκρυνσή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, μέχρι σήμερα το απόγευμα η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. Αυτό σύμφωνα με τον υπουργό συμβαίνει γιατί υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.
Όπως έκανε γνωστό, μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλεγεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.
Συνολικά μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
– 49.050 αιγοπρόβατα
– 19.295 χοίροι
– 4.186 βοοειδή
– 40.330 πτηνά
– 43.980 μελισσοσμήνη
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ζώα.
Ακόμα και με γυμνά χέρια
Η απομάκρυνση των νεκρών ζώων είναι το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όμως μια εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι, με τα γυμνά τους χέρια, μακριά από τις στάνες και τα σπίτια τους τα νεκρά ζώα.
Οι κάτοικοι του Παλαμά εκφράζουν την οργή, την αγωνία και την απελπισία τους, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια από την Πολιτεία και επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων τους.
Η δυσοσμία στην κωμόπολη των 6.000 κατοίκων είναι ανυπόφορη, καθώς πέρα από τα σαπισμένα αντικείμενα και τα σκουπίδια στους δρόμους, αμέτρητα είναι και τα νεκρά ζώα.
Λινού: Απροστάτευτοι στις μολυσματικές ασθένειες
Στην ανησυχητική κατάσταση που διαμορφώνεται στις πληγείσες περιοχές, τις οποίες επισκέφθηκε σήμερα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθηνά Λινού, λέγοντας ότι «oι κάτοικοι είναι εκτεθειμένοι στους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τη Δημόσια Υγεία».
Η κ. Λινού κατήγγειλε το κράτος ως «απόν» υπογραμμίζοντας ότι «δεν τους παρέχεται κανένας εξοπλισμός, όπως γάντια και γαλότσες, απαραίτητος για την προστασία της υγείας τους».
Τι γίνεται με τη διαχείριση των αποβλήτων
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος για τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων τόνισε: «Σήμερα όλοι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απρόσκοπτα την αποκομιδή των αστικών αποβλήτων. Η πρόσβαση στους χώρους Υγειονομικής ταφής αποβλήτων στις ενότητες Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας ήταν ομαλή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Από τους επτά δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, οι δύο είχαν πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής, ενώ το ζήτημα στους υπόλοιπους πέντε αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών σε γειτονικούς χώρους υγειονομικής ταφής.
Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη υλικά σε μεγάλες ποσότητες στο Παλαμά, από αύριο θα ξεκινήσει επιχείρηση απομάκρυνσής τους και θα οδηγηθούν σε χώρο για τη σχετική επεξεργασία τους. Η επιχείρηση αυτή θα κορυφωθεί από την Παρασκευή και μετά.
Τέλος όσον αφορά τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Λαρίσης, κυρίως στο Δήμο Λαρίσης, υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο φορέα για την απομάκρυνσή τους».