Μονοκλωνικά αντισώματα: Τις προσεχείς ημέρες η έγκριση του EMA για δύο θεραπείες κατά του κορονοϊού

Μονοκλωνικά αντισώματα: Τις προσεχείς ημέρες η έγκριση του EMA για δύο θεραπείες κατά του κορονοϊού

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα δίνει το «πράσινο φως» για τέτοιου είδους σκεύασμα κατά της Covid-19

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ετοιμάζεται να εγκρίνει την χρήση δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τις προσεχείς ημέρες, δήλωσαν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει νέα αναζωπύρωση της πανδημίας – τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται σε μία σειρά χωρών, παρά το υψηλό επίπεδο του εμβολιασμού σε πολλές από αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται ότι θα εγκρίνει εντός της εβδομάδας την θεραπεία που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron και την ελβετική Roche, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Το κοκτέιλ των αντισωμάτων είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως REGEN-COV, ενώ αλλού διατίθεται με την εμπορική ονομασία Ronapreve.

Επίσης, αυτήν την εβδομάδα θα δοθεί έγκριση για χρήση εντός της ΕΕ και του μονοκλωνικού αντισώματος Regkirona, που έχει αναπτυχθεί από την νοτιοκορεατική εταιρεία βιοτεχνολογίας Celltrion, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομασθούν διότι οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές.

Δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία

Άλλη ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι δύο εγκρίσεις «επίκεινται», αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Και τα δύο σκευάσματα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που παρουσιάζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση.

Οι αιτήσεις για έγκριση κατατέθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου και ο EMA είχε ανακοινώσει τότε ότι «θα εκδώσει αξιολόγηση σε δύο μήνες».

Η Celltrion αναμένει απόφαση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής στα τέλη του Νοεμβρίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η Roche, η οποία έχει καταθέσει αίτηση για την έγκριση του Ronapreve, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό των πληροφοριών.

Ο EMA αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, αλλά ανακοίνωσε ότι τα δύο σκευάσματα θα συζητηθούν κατά την διάρκεια των μηνιαίων συνεδριάσεων της επιτροπής που είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα, και θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία Eli Lilly απέσυρε την περασμένη εβδομάδα την αίτησή της για έγκριση της δικής της θεραπείας αντισωμάτων από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επικαλούμενη έλλειψη ενδιαφέροντος από τις χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς η Ένωση προσανατολίζεται προς άλλους προμηθευτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*