Μοναδικός σκοπός η επανεκλογή των ισχυρών γαλάζιων – ΟΑΕΔ: Σταθερά πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι – Νέες αντικειμενικές αξίες: Σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022

Μοναδικός σκοπός η επανεκλογή των ισχυρών γαλάζιων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης

Το σχέδιο νόμου για την Αυτοδιοίκηση βγάζει δήμαρχο και περιφερειάρχη με το 43% συν μία ψήφο και του δίνει αυτόματα το 60% των συμβούλων, «κονταίνοντας» την αντιπολίτευση και συρρικνώνοντας τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έως και κατά 30% ● Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Ελληνικής Λύσης δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να επιμένει μιλώντας για «καταστροφικό φιάσκο» της απλής αναλογικής και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καλούν σε αυτοδιοικητικό προσκλητήριο τον προοδευτικό κόσμο που ενδιαφέρεται για τα τοπικά θέματα, κύλησε η πρώτη μέρα συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το εκλογικό νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου που βγάζει δήμαρχο και περιφερειάρχη με το 43% συν μία ψήφο, του δίνει αυτόματα το 60% των συμβούλων και «κονταίνει» την αντιπολίτευση, συρρικνώνοντας τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έως και κατά 30%, ξεκίνησε να συζητείται χθες στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με στόχο να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την 1η Ιουνίου 2021.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έμεινε για λίγο στη συνεδρίαση και αποχώρησε λίγο μετά την ανάγνωση των «νομοτεχνικών βελτιώσεων» από τον Στ. Πέτσα. Οπου βελτιώσεις ήταν οι διορθώσεις εξόφθαλμων λαθών στα αθροίσματα των μελών πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης (στο κατατεθέν νομοσχέδιο έγραφε ότι 24 συν 16 κάνει 39 και 26 συν 18 αθροίζονται 43). Αίσθηση προκάλεσε η παραίνεση του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μ. Χαρακόπουλου προς τους υπουργούς «να εισακουστούν δημιουργικές προτάσεις για τις κοινότητες και την αναβάθμισή τους, καθώς λογικό είναι τον πρώτο λόγο για τη διοίκηση κάθε χωριού να έχουν οι πολίτες της κοινότητας».

Σημειώνεται ότι έχει γίνει σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο από το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος, που μίλησε για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων, καθώς στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων εκλέγεται πρόεδρος ο πλειοψηφών υποψήφιος (από όποιον συνδυασμό και αν προέρχεται), ενώ σε χωριό π.χ. 400 κατοίκων εκλέγεται πρόεδρος ο υποψήφιος του συνδυασμού του εκλεγέντος δημάρχου. Παρά ταύτα, ο εισηγητής της πλειοψηφίας βουλευτής Π. Καπάτος τόνισε στην ομιλία του ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί προϊόν εκτενούς διαλόγου με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού».

Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτ. Χατζηγιαννάκης ξεκίνησε θυμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, όποτε ήταν στην εξουσία, ουδέποτε νομοθέτησε για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης και όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης») έγιναν από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο ασχολείται με το πώς θα εξυπηρετηθούν και θα μπορέσουν να επανεκλεγούν στις εκλογές οι ισχυροί γαλάζιοι και «πώς θα δυσχερανθούν όλες οι συλλογικότητες και όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης που έχουν οι δημοτικές αρχές προφανώς, ούτε τους ίδιους πόρους».

Ο κ. Χατζηγιαννάκης υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια έκανε η Ν.Δ. το 2006 (τότε θέσπισε όριο 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο) με νόμο του Πρ. Παυλόπουλου και παρέπεμψε στα όσα τότε είχε πει στη Βουλή ο Χάρης Καστανίδης για την ευχέρεια συναίνεσης στα τοπικά θέματα. «Ολοι οι άνθρωποι οι δημοκρατικοί και όλοι οι προοδευτικοί θεωρώ ότι βλέποντας το φάντασμα της διαιώνισης καταστάσεων τις οποίες δεν επιθυμούν και δεν τιμούν τους δήμους τους θα αναγκαστούν -λέω εγώ- να συσπειρωθούν και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τις καταστάσεις», τόνισε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ευαγγελία Λιακούλη, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση θυμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφιζε ή αποχωρούσε όποτε το ΠΑΣΟΚ έφερνε κάτι δημοκρατικό και χαρακτήρισε την απλή αναλογική «όραμα για όλο τον προοδευτικό κόσμο». Κριτική άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο «Κλεισθένης» έγινε «νεκροθάφτης της απλής αναλογικής», αφού έδωσε το «πάτημα» στην κυβέρνηση να φέρει το σημερινό νομοσχέδιο.

Παρά ταύτα, όταν πήρε τον λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, είπε απευθυνόμενος στην κ. Λιακούλη ότι διέκρινε «έδαφος για τον προοδευτικό κόσμο της αυτοδιοίκησης να συζητήσουμε περαιτέρω» και την προσκάλεσε σε συγκρότηση ενός φόρουμ διαλόγου «με εσάς, με εμάς, με Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, με Ευρωπαίους Πράσινους, με την ευρωπαϊκή Αριστερά, με λαμπρά αυτοδιοικητικά παραδείγματα από το εξωτερικό, για να διαμορφώσουμε με όσους μπορούν, με όσους θέλουν, με όσους αντέχουν την προγραμματική αντιπρόταση της προοδευτικής παράταξης για την επόμενη μέρα».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Εμμ. Συντυχάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κρίκο μιας μακράς αλυσίδας αντιδραστικών νομοθετημάτων από όλες τις κυβερνήσεις, ενταγμένα στην επιδίωξη της πλήρους ευθυγράμμισης της λειτουργίας και της χρηματοδότησης δήμων και περιφερειών, με βασικό στόχο-άξονα την καπιταλιστική ανάπτυξη, έχοντας πάντα ως αφετηρία τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων». «Βλέπουμε όλοι μας, όλοι αναγνωρίζουμε τον φόβο σας για τη δυνατότητα των πολιτών να εκφραστούν. Φοβάστε τη λαϊκή βούληση», τόνισε από το ΜέΡΑ25 η Φωτεινή Μπακαδήμα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Ελληνικής Λύσης δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν.

Άρης Χατζηγεωργίου

ΟΑΕΔ: Σταθερά πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι

Σταθερά σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέρχονται οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, με τους μακροχρόνια ανέργους πάνω από ένα έτος, να αποτελούν το 54,07% και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας για τον μήνα Απρίλιο 2021, ανήλθε σε 1.055.454 άτομα.

Από αυτά, 570.636 (ποσοστό 54,07%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 484.818 (ποσοστό 45,93%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 382.161 (ποσοστό 36,21%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 673.293 (ποσοστό 63,79%).

Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 99.113 (ποσοστό 45,55%) είναι κοινοί, 3.374 (ποσοστό 1,55%) είναι οικοδόμοι, 100.411 (ποσοστό 46,14%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 13.616 (ποσοστό 6,26%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 1.009 (ποσοστό 0,46%) είναι εκπαιδευτικοί, και 81 (ποσοστό 0,04%) είναι σε λοιπές κατηγορίες

 

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν από Δευτέρα οι αιτήσεις. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ξεκινά τη Δευτέρα 24 Μαΐου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ, το οποίο θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 – 31 Ιουλίου 2022.

Μάλιστα, ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την αιχμή της περιόδου.
Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησης τους με τον πάροχο. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ –που αφορά σε διακοπές 6 ημερών για 50.000 δικαιούχους για την περίοδο 5 Ιουλίου 2021 – 30 Μαΐου 2022, με προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου, στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Ποιοι οι δικαιούχοι στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021

Η αίτηση για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους/-ες κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος:

πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e – ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή

έλαβαν από τον ΟΑΕΔ πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο (2) μηνών (πενήντα – 50 – ημερήσια επιδόματα) ή

συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

είναι εγγεγραμμένοι/-ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων

Επιπλέον, για να είναι κάποιος πολίτης δικαιούχος:

δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα
δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο

Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού»:

είναι ένας μοναδικός ηλεκτρονικός αριθμός για κάθε δικαιούχο πολίτη και για κάθε ωφελούμενο μέλος αυτού, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού

ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων μελών του για τη διαμονή τους σε τουριστικό κατάλυμα και την ακτοπλοϊκή του μετάβαση σε αυτό (όταν απαιτείται)

δεν υπάρχει σε έντυπη μορφή από τον ΟΑΕΔ για τα τουριστικά καταλύματα. Η ύπαρξή της ελέγχεται από τους παρόχους με την είσοδό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την εισαγωγή του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ των δικαιούχων

υπάρχει σε έντυπη μορφή και εκτυπώνεται υποχρεωτικά για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να επιδειχθεί για την έκδοση του εισιτηρίου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετάβαση σε προορισμό άλλον από αυτόν που βρίσκεται το τουριστικό κατάλυμα

ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία έναρξης μέχρι την ημερομηνία λήξης του συγκεκριμένου προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκε.

 

Νέες αντικειμενικές αξίες: Σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022

Tον Ιανουάριο του 2022 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και απομένει η τελική έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τα δοκιμαστικά, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές και πόσο θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Η δημοσιοποίηση των νέων τιμών θα δώσει τη δυνατότητα σε πωλητές και αγοραστές να αποφασίσουν ή να μεταθέσουν την αγοραπωλησία ακινήτου. Στις περιοχές όπου θα αυξηθούν οι τιμές ζώνης το 2022, συμφέρει κάποιος να προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους στην αγορά ακινήτου, έτσι ώστε να πληρώσει και μικρότερο φόρο μεταβίβασης. Αντίθετα, εάν σε κάποια περιοχή μειωθούν οι τιμές ζώνης οι υποψήφιοι αγοραστές καλό θα ήταν να περιμένουν μερικούς μήνες.

Βέβαια, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγοραστές καλύπτονται από τα αφορολόγητα όρια, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει επιπλέον φόρος. Εάν όμως πρόκειται για αγορά επαγγελματικής στέγης ή δευτερεύουσας κατοικίας, όπου δεν ισχύουν τα αφορολόγητα όρια κατά την αγορά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σταθμίσουν τι τους συμφέρει.

3.000 περιοχές εντάσσονται στα σύστημα
Με βάση τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αξίες, με αποτέλεσμα, εφόσον δεν έχει γίνει κάποια μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φόρος να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Από τον Ιανουάριο του 2022 όλες οι μεταβιβάσεις θα υπολογιστούν με τις νέες τιμές της εφορίας, όπως και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως προβλέπεται να μειωθεί το επόμενο έτος κατά 8% μεσοσταθμικά.

Από την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 400-500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω μείωση του φόρου ακινήτων.

Το 2022, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Περίπου 450.000 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπροσθέτως καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο, με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή Πισσαρίδη, στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εισηγείται την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, καθώς όπως αναφέρεται, θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.