Μνημόνια συνεργασίας με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία υπέγραψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού — Bloomberg: Επιδείνωση της κρίσης δείχνει η μείωση ευρωπαϊκών αποθεμάτων σε φυσικό αέριο

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Αρχών Ανταγωνισμού της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τις αρχές ανταγωνισμού της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αρχή Ανταγωνισμού της Β. Μακεδονίας υπεγράφη στην Αθήνα, στις  29.09.2021, από τους Προέδρους των δύο Αρχών Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανό και Vladimir Naumovski παρουσία της Πρέσβεως της Βόρειας Μακεδονίας κας Lidija Boshkovska και του συμβούλου της Πρεσβείας κ. Samir Ganija.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την αλβανική Αρχή Ανταγωνισμού έγινε στις 7.09.2021 διαδικτυακά λόγω των περιορισμών λόγω του COVID-19. Εντούτοις οι Αρχές Ανταγωνισμού των δύο χωρών έχουν προγραμματίσει στο προσεχές μέλλον την ανταλλαγή επισκέψεων και την οργάνωση κοινών δράσεων στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Bloomberg: Επιδείνωση της κρίσης δείχνει η μείωση ευρωπαϊκών αποθεμάτων σε φυσικό αέριοΦυσικό αέριο

Τα αποθέματα μειώθηκαν οριακά την περασμένη Πέμπτη και Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, κάτι που κανονικά δεν συμβαίνει πριν τα τέλη Οκτωβρίου

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου άρχισαν να μειώνονται, δείχνοντας ότι η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα αποθέματα μειώθηκαν οριακά την περασμένη Πέμπτη και Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, ενώ κανονικά αυτό δεν συμβαίνει πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο δείκτης των αποθεμάτων μπορεί να αυξηθεί ξανά για άλλες δύο εβδομάδες, αλλά η μείωση την περασμένη εβδομάδα είναι ανησυχητική για τους εμπόρους και τις ενεργειακές εταιρείες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και η ζήτηση θα αυξάνεται.

Στο χαμηλότερο επίπεδο τα αποθέματα

Τα αποθέματα αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη ότι από τις 10 Οκτωβρίου ο καιρός στη Γερμανία θα είναι χειρότερος από ό,τι συνήθως και στη Βορειοδυτική Ευρώπη οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα από τα μέσα του μήνα, σύμφωνα με το μοντέλο προγνώσεων GFS του Bloomberg που χρησιμοποιεί στοιχεία της Weather Co.

Vitol, από τους μεγαλύτερους εμπόρους ενέργειας στον κόσμο, έχει προβλέψει ότι η Ευρώπη θα εισέλθει στον χειμώνα τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο με πληρότητα αποθεμάτων περίπου 78%, κάτι που θα κάνει πολύ «σφιχτή» την κατάσταση.

Η επίσημη περίοδος θέρμανσης με φυσικό αέριο ξεκίνησε την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου.