Μνημόνια από ιδιώτες – Λέσβος: Αλληλεγγύη σε 4 πολιτικούς πρόσφυγες από αριστερές οργανώσεις

Μνημόνια από ιδιώτες

Ανάλυση του γερμανικού περιοδικού Stern για το περίπλοκο σύστημα διάσωσης και προειδοποιήσεις για τον «τελικό της Ευρώπης».

Τα νέα μνημόνια δεν θα μας τα επιβάλουν πλέον οι «διακρατικές» τρόικες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αλλά οι ιδιώτες δανειστές μας, που μετά την πανδημία θα αποδειχθούν ιδιαίτερα πιεστικοί προς τη χώρα μας για τη με ταχύτερους ρυθμούς μείωση του δημόσιου χρέους.

Την εφιαλτική αυτή πρόβλεψη –γιατί ό,τι συμβεί θα είναι σε ένα με δύο χρόνια– διατύπωσε σε μια συνομιλία μας ο καθηγητής Οικονομικών, εξέχον μέλος της αριστερής διανόησης και δάσκαλος πολλών από τους διαπρέποντες στον στίβο της πολιτικής σήμερα, Νίκος Πετραλιάς. Οταν λήξει η δημοσιονομική εκεχειρία λόγω κορονοϊού, μας είπε, δηλαδή το 2021 ή 2022, οι ιδιώτες δανειστές μας θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στο να μειωθεί σημαντικά και γρήγορα το δημόσιο χρέος.

Δεν θα έχουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με κράτη, ήτοι ευρωπαϊκές αρχές, οπότε εμφιλοχωρούν και πολιτικά κριτήρια, αλλά με τράπεζες και funds, που θέλουν πίσω τα λεφτά τους. Με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, πολύ γρήγορα θα σου πουν «συμμαζέψου» και θα σε εξαναγκάσουν σε νέα μνημόνια και νέα λιτότητα. Ισως γι’ αυτό αρχίζουν να επανέρχονται στο τραπέζι του Μαξίμου οι πρόωρες εκλογές. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η απλή αναλογική θα «κάψει» ανεπιστρεπτί την πρωθυπουργία του.

Λέσβος: Αλληλεγγύη σε 4 πολιτικούς πρόσφυγες από αριστερές οργανώσεις

«Οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν είναι μόνοι – αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα» τονίζουν έντεκα αριστερές οργανώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους δύο Τούρκους δικηγόρους που συνελήφθησαν πρόσφατα στη Λέσβο για να οδηγηθούν τελικά σε δομή φιλοξενείας αλλά και στους δύο Ali Can Albayrak και Hüseyin Şahin που θέλησαν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους.

Οι οργανώσεις καταγγέλλουν πως οι δύο τελευταίοι επέστησαν σωματική και ψυχολογική βία από την ελληνική αστυνομία και συνελήφθησαν, ενώ οι δικηγόροι είχαν πεσει θύματα βασανιστηρίων στην Τουρκία. «Ήρθαν στη Μυτιλήνη για να αιτηθούν άσυλο, όμως και εδώ δέχτηκαν την ίδια βία» σημειώνετια στην ανακοίνωση.

«Ο Ali Can Albayrak και ο Hüseyin Şahin είναι εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα και είναι αιτούντες ασύλου, είχαν πάει στο νησί για να βοηθήσουν τους δικηγόρους, όμως επί ώρες δέχτηκαν βία από την αστυνομία και συνελήφθησαν από τον εισαγγελέα» τονίζουν οι οργανώσεις που ζητούν «από το ελληνικό κράτος να δώσει τέλος στη φασιστική μεταχείριση των προσφύγων και να μην είναι συνέταιρο στα εγκλήματα του τουρκικού κράτους».

Υπογραφούν οι:

 • Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ)
 • Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ)
 • ΕΚΚΕ
 • Κόκκινο Νήμα
 • ΚΚΕ(μ-λ)
 • [Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ)
 • Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ)
 • Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
 • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ)
 • Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο
 • Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά.