Μιχάλης Ιγνατίου: Οι τουρκικές προκλήσεις, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και η σιγή ιχθύος της γείτονος – Aπόφαση Θεοχάρη: με απευθείας ανάθεση μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων – Πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα η μείωση ενοικίου – Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς πρόστιμα

Μιχάλης Ιγνατίου: Οι τουρκικές προκλήσεις, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και η σιγή ιχθύος της γείτονος
Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρντμεντ σε ερώτηση του OPEN για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ΗΠΑ την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου. «Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ζητούν από την τουρκική πλευρά να σταματήσουν οι προκλήσεις, δεν εισακούονται. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ζητούν αυτοσυγκράτηση από την Αθήνα και αναγνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αυτή που προκαλεί. Νομίζω πως θα ήταν καλύτερο να λένε πιο δυνατά ότι η Τουρκία προκαλεί μονίμως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση σε σχεδόν καθημερινή βάση ενημερώνει για την τουρκική παραβατικότητα και την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Άλλωστε, η τουρκική παραβατικότητα ήταν θέμα συζήτησης στη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε παραδώσει έναν φάκελο στον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο περιέχονταν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο. Επίσης, του παρέδωσε και ένα βίντεο με στοιχεία. Ακόμη, είχε προειδοποιήσει ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις. Μάλιστα έγινε σχετική συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και Αμερικανούς συνομιλητές του που αφορούσαν ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή. Η απάντηση Μητσοτάκη ήταν “καθαρή” και είχε πει ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να μην απαντήσει”. Εκείνη την περίοδο ο Μάικ Πομπέο είχε μιλήσει προσωπικά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακολούθησαν και άλλοι αξιωματούχοι αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Γραπτή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Open TV

Την ίδια ώρα, πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να χαρακτηρίζει προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης. Μάλιστα είχε προηγηθεί γραπτή ερώτηση του Open TV προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον, σε αυτό το θέμα, στις ελληνικές θέσεις χαρακτηρίστηκε από διπλωματική πηγή σημαντικό γεγονός και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αυτή που έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Φάννον, και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου θεωρείται αποδοκιμασία της Τουρκίας στο μείζον θέμα του παράνομου μνημονίου με το καθεστώς της Τρίπολης.

«Ορθή και υποβοηθητική» χαρακτήρισε την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρέσβης επί τιμή Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη και υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από την άλλη πλευρά, ο Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, εξέφρασε έκπληξη και προβληματισμό για την απουσία δηλώσεων της τουρκικής πλευράς και ειδικότερα για το θέμα του Έβρου. Όπως ανέφερε ο ίδιος «η τουρκική πλευρά ίσως καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει συνοριακή διαφορά με την Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι το παραδέχονται και οι ίδιοι στις κουβέντες που κάνουν με ξένους. Επίσης, άλλος ένας λόγος που δεν κάνουν δηλώσεις είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, ενώ τα προβλήματα με τη Λιβύη είναι ακόμα χειρότερα απ’ όσα βλέπουμε δια γυμνού οφθαλμού. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να αποφάσισαν να περιμένουν και να πράξουν αργότερα» ανέφερε αρχικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού.

Ακόμη, ο Μιχάλης Ιγνατίου συνέχισε λέγοντας ότι «με προβληματίζει ιδιαίτερα η απουσία μαζικών παραβιάσεων και προκλήσεων. Όλα αυτά ίσως να οφείλονται και στο Ραμαζάνι. Μακάρι να σταματήσουν, αν και δεν το πιστεύω. Επίσης υπάρχει και το θέμα του τουρισμού. Εάν δεν επιστρέψουν στην Τουρκία οι τουρίστες, η οικονομία δεν θα αντέξει. Ελπίζω οι Τούρκοι να καταλάβουν ότι οι προκλήσεις και οι απειλές τους στρέφονται και εναντίον της χώρας τους».

«Τίθεται και ένα ερώτημα. Αυτό έχει να κάνει με το εάν υπάρχει κάποια διαμεσολάβηση με ξένους. Προσωπικά δεν το γνωρίζω, όμως το υποψιάζομαι. Για να γίνει μεσολάβηση και να λάβει το σχετικό μήνυμα ο Ερντογάν, αυτή θα πρέπει να έρθει από πολύ ψηλά. Εάν για παράδειγμα ο επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Μάθιου Πάλμερ δεν υπάρχει καμία ελπίδα, καθώς είναι χαμηλόβαθμο στέλεχος. Χρειάζεται, λοιπόν, κάποιος αξιωματούχος της εμβέλειας του Μάικ Πομπέο που έχει και τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. Εάν ο κ. Πάλμερ πάρει κάποιες αποφάσεις με Τούρκους ομολόγους του ο Τραμπ μπορεί να τις ανατρέψει. Εάν τις πάρει ο Πομπέο με τον Τσαβούσογλου τότε ο Τραμπ θα τις δεχθεί» συμπλήρωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Μέχρι τώρα δεν βλέπω να έχουν γίνει τηλεφωνήματα. Εκτός και αν έχουν γίνει και ανακοινωθούν αργότερα. Καλό θα ήταν να βρεθεί ο τρόπος προσέγγισης με τους Τούρκους αν και κατά το παρελθόν όσες έγιναν δεν τηρήθηκαν (από την τουρκική πλευρά). Χθες Πέμπτη ο κ. Πάλμερ είπε ότι “συνεργαζόμαστε με τους εταίρους για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν αυτές εξελιχθούν σε κρίσεις”. Η λογική του είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι με βάση τα γεγονότα και την πραγματικότητα εάν επιχειρήθηκε μεσολάβηση αυτή απέτυχε. Και αυτό διότι οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν να απειλούν Ελλάδα και Κύπρο», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.

 

Aπόφαση Θεοχάρη: με απευθείας ανάθεση μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων

Με πρόσχημα την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας επιτρέπεται με τροπολογία η μίσθωση με απευθείας ανάθεση τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την επικράτεια •Στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος και θα καλυφθεί από το υπουργείο Τουρισμού.

Ακόμα μία κίνηση ρουσφετολογικού χαρακτήρα από την κυβέρνηση. Με πρόσχημα την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας επιτρέπεται με τροπολογία η μίσθωση με απευθείας ανάθεση τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με αυτή την τροπολογία, με απόφαση του υπουργού Τουρισμού κατόπιν δημοσίευσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι δυνατή η μίσθωση με απευθείας ανάθεση κυρίων ή μη κυρίων καταλυμάτων στο σύνολο της επικράτειας.

Οι εν λόγω μισθώσεις, πάντα σύμφωνα με την τροπολογία, δεν μπορούν να έχουν διάρκεια πέραν της 31 Οκτωβρίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από το υπουργείο Τουρισμού.

Οι λεπτομέρειες αναφορικά με το χρόνο μίσθωσης, τον τρόπο αποζημίωσης των τουριστικών καταλυμάτων, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία σχετικά με τη διαχείριση αυτών, θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Πώς θα δηλωθεί στην πλατφόρμα η μείωση ενοικίου

Με την ευκαιρία της δυνατότητας συμψηφισμού μέρους της ζημιάς των ιδιοκτητών ακινήτων με φορολογικές υποχρεώσεις, θα κληθούν να επικαιροποιήσουν και να ανανεώσουν όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια για τα οποία έχει περάσει τριετία από την υποβολή τους, πριν υποβάλουν δήλωση για τα χαμένα εισοδήματα

Ανοίγει τον επόμενο μήνα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν φέτος μειωμένο μίσθωμα λόγω κορονοϊού και έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν το 1/3 αυτής της ζημιάς με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά.

Στην πλατφόρμα θα «ανέβουν» όλα τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και μόλις αυτά αναρτηθούν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει:

1 Να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια. Συμβόλαια μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών τα οποία έχουν λήξει καθώς έχει παρέλθει η τριετία της μίσθωσης θα πρέπει να ανανεωθούν. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ότι οι μισθώσεις των ακινήτων τους είναι ενεργές.

Μετά την επικαιροποίηση των μισθωτήριων συμβολαίων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποβάλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται το μηνιαίο μίσθωμα, οι μήνες που εισέπραξαν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

3 Μετά την υποβολή της αίτησης ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να ζητήσει από τον ενοικιαστή του ακινήτου του να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποδεχθεί την αίτηση-δήλωση που θα έχει υποβάλει για τα μειωμένα ενοίκια.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων και θα υπολογίσει το ποσό της «αποζημίωσης» για τους δικαιούχους. Θα καλυφθεί το 30% των ενοικίων που δεν θα εισπραχθούν, καθώς η «πίστωση φόρου» ανέρχεται στο 20% επί του 60% των μισθωμάτων που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες.

Για παράδειγμα, για μηνιαίο μίσθωμα 800 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40% ή 320 ευρώ, η έκπτωση φόρου υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 480 ευρώ και διαμορφώνεται σε 96 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 30% των υπόλοιπων 320 ευρώ του ενοικίου που έχασε ο ιδιοκτήτης και θα αφαιρεθεί από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ.

Η μείωση του ενοικίου κατά 40% θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων.

Ειδικότερα:

■ Τον μήνα Ιούνιο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού και για όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο.

■ Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επισημαίνεται ότι η μείωση του ενοικίου ισχύει για την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών όλων των εργαζόμενων που οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή.

Εξάλλου, απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει η μείωση του ενοικίου. Στο απαλλασσόμενο ποσό συμπεριλαμβάνεται και αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η απαλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

 

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς πρόστιμα – Αναλυτικά παραδείγματα

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς πρόστιμα - Αναλυτικά παραδείγματα
Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV

Σε νέους σχεδιασμούς προχωρά το οικονομικό επιτελείο, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοφλείται ο φόρος εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV επειδή το δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι πολύ βαρύ από φορολογικής άποψης (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑτέλη κυκλοφορίας, φορολογικές οφειλές που ανεστάλησαν λόγω κορονοϊού) εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ο φόρος εισοδήματος να πληρωθεί από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. που έχουν καταθέσει ήδη τις πινακίδες για τα οχήματά τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μπορούν αν πληρώσουν τέλος ανά μήνα, να λάβουν τις πινακίδες για το όχημά τους και να ξαναβγούν με αυτό στον δρόμο.

Συγκεκριμένα:

  • όποιος λαμβάνει τις πινακίδες για ένα μήνα θα πληρώνει τα τέλη δύο μηνών
  • όποιος τις λαμβάνει για τρεις μήνες θα πληρώνει τα τέλη τεσσάρων μηνών
  • όποιος τις λαμβάνει για το τέλος του έτους θα πληρώνει για τους υπόλοιπους μήνες συν άλλον μήνα

Για παράδειγμα όταν έχουμε ένα όχημα 1.800 κυβικών με έτος κυκλοφορίας το 2002, τέλη 300 ευρώ και κατατεθειμένες πινακίδες

  • εφόσον τις πάρει πίσω για ένα μήνα θα κληθεί να πληρώσει 50 ευρώ
  • εάν τις πάρει για τρεις μήνες θα πληρώσει 100 ευρώ
  • εάν τις πάρει για έξι μήνες θα πληρώσει 200 ευρώ