Μισός φόρος για νέες επιχειρήσεις, νέους επαγγελματίες – Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ σε μαθητές. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Μισός φόρος για νέες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες

Με συντελεστή 4,5% θα φορολογούνται για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας

Με «κουρεμένο» συντελεστή 4,5% θα φορολογηθούν φέτος οι νέοι επαγγελματίες και οι νέες ατομικές επιχειρήσεις των οποίων τα εισοδήματα του 2020  κρατήθηκαν κάτω από τις 10.000 ευρώ που είναι το όριο για να ισχύσει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής.

Το μέτρο αφορά νέες επιχειρήσεις κατά βάση μικρές οι οποίες από το 2020 μέχρι και τη χρήση του 2022 θα φορολογούνται με συντελεστή  4,5% έναντι 9% που θα εφαρμόζεται για όλες τις υπόλοιπες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ( τζίρος) έως 10.000 ευρώ. Έτσι το ποσό του φόρου που αναλογεί για τα εισοδήματα  του 2020 και θα κληθούν να καταβάλλουν περιορίζεται στα 450 ευρώ από 900 ευρώ που ήταν αρχικά.

Αυτό θα συμβεί καθώς η ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 2 του άρθρου 29 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), προβλέπει ότι τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι ο συντελεστής από τον Ιανουάριο του 2020 έχει διαμορφωθεί στο 9% (από 22%) οι νέες ατομικές επιχειρήσεις και οι νέοι  ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με τον εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή 4,5% από 11% που ίσχυε μέχρι και τη χρήση του 2019. Σημειώνεται ότι ο πολύ χαμηλός συντελεστής αφορά μόνο τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχειρήσεις και αμέσως μετά θα ανέβει στο 9% για τζίρους έως 10.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ατομική επιχείρηση με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος σύμφωνα με το νέο  φορολογικό συντελεστή 9% φόρο 900 ευρώ. Μέχρι την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο ποσό φόρου ήταν 2.200 ευρώ ( συντελεστής 22%). Αν η ίδια επιχείρηση έκανε έναρξη το 2020 για τα 3 πρώτα φορολογικά έτη λειτουργίας τους, ο συντελεστής του 9% μειώνεται  κατά 50%, δηλαδή στο 4,5%, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα  δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει στην Εφορία είναι 450 ευρώ.

 

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ και λάπτοπ σε μαθητές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ανοίγει η πλατφόρμα

Επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών για αγορά τάμπλετ και λάπτοπ θα λάβουν οικογένειες, που πληρούν τα κριτήρια, μέσω του προγράμματος voucher «Ψηφιακή Μέριμνα» το οποίο ξεκινά επενδύοντας 112 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων υπεγράφη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η «Ψηφιακή Μέριμνα» θα περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αποτελεί ένα από τα πρώτα προγράμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.». Εντός των επόμενων ημερών, η πλατφόρμα θα ανοίξει για την κατάθεση των αιτήσεων προμηθευτών που κατασκευάζουν, διανέμουν και μεταπωλούν τεχνολογικό εξοπλισμό. Θα ακολουθήσει μια διαδικασία ελέγχου του εξοπλισμού των αιτούντων προμηθευτών, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές που έχουν οριστεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για την κατάθεση των αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση οικογένειες οι οποίες έλαβαν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων του προγράμματος. Στη δεύτερη φάση, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους υπόλοιπους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος.

Oι έλεγχοι επιλεξιμότητας θα γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Η “Ψηφιακή Μέριμνα” είναι ένα πρόγραμμα πολύ μεγάλης κλίμακας τόσο ως προς τον προϋπολογισμό του όσο και ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους. Ο αριθμός των συσκευών που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος είναι ιδιαίτερα μεγάλος: αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο αριθμός tablets, laptops και desktops που συνήθως διακινείται στην Ελληνική αγορά συνολικά ετησίως είναι γύρω στα 900.000 τεμάχια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*