Μισθοφόροι κερδοσκοπούν από τις εκκενώσεις στο Αφγανιστάν – Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα πλησιάζει την ανατολική ακτή της Κύπρoυ

Καμπούλ – Αφγανιστάν τώρα: Η απελπισία συσσωρεύεται στο αεροδρόμιο,  σπαρακτικές εικόνες - Sportlive.gr

Υπερκέρδη από την αγωνιώδη προσπάθεια των Αφγανών να εγκαταλείψουν τη χώρα τους φαίνεται πως προσπαθούν να βγάλουν οι αμερικανικές εταιρείες μισθοφόρων, όπως ο διαβόητος ιδιωτικός στρατός του Έρικ Πρινς.

400+ δωρεάν εικόνες για Συρματοπλέγματα και Φράκτης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal ο Πρινς, που ίδρυσε την εταιρεία μισθοφόρων Blackwater για να την μετονομάσει έπειτα αρκετές φορές προσπαθώντας να ξεπλύνει από πάνω της το αίμα αμάχων, «προσφέρει» θέσεις σε αεροπλάνο που αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προς 6.500 δολάρια τη μία.

Ο Πρινς, που έφτιαξε το όνομά του στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ουσιαστικά ζώντας παρασιτικά από τον προϋπολογισμό άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου, προσπαθεί για ακόμη μία φορά να εκμεταλλευτεί την ανεπάρκεια και την αδιαφορία του στρατού των ΗΠΑ για τους ανθρώπους με τους οποίους συμμάχησε και οι οποίοι τον βοήθησαν στο Αφγανιστάν.

Δεκάδες χιλιάδες τέτοιοι άνθρωποι, μαζί με τις οικογένειές τους, βρίσκονται παγιδευμένοι στην Καμπούλ, προσπαθώντας είτε να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο αποφεύγοντας τα μπλόκα των Ταλιμπάν, είτε όταν φτάνουν σε αυτό να περάσουν από τα αντίστοιχα μπλόκα των αμερικανικών δυνάμεων που το ελέγχουν.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης την 31η Αυγούστου, όμως οι Δυτικές κυβερνήσεις έχουν ενημερώσει πως οι πτήσεις εκκένωσης θα σταματήσουν ήδη από την Παρασκευή 27 του μήνα, καθώς οι υπόλοιπες μέρες θα χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση εξοπλισμού και στρατιωτών.

Και ενώ αρκετές πτήσεις φεύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με άδειες θέσεις, ο πάντα έτοιμος για κέρδη από τον πόνο των ανθρώπων Πρινς χρεώνει τις θέσεις στο αεροπλάνο που ναύλωσε η εταιρεία του.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρινς, που είχε προνομιακές σχέσεις με μία σειρά αμερικανικών κυβερνήσεων (η αδερφή του υπήρξε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Τραμπ), είχε μεταξύ άλλων προτείνει να αναλάβει η εταιρεία του πλήρως την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν, όπως και να αναλάβει την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

 

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα πλησιάζει την ανατολική ακτή της Κύπρου

Στις ανατολικές ακτές της Κύπρου, στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, πλησιάζει πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε μετά από διαρροή καυσίμων από διυλιστήριο, σε ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, στην περιοχή Μπαριγιάς της Συρίας. Ο υπουργός Ηλεκτρισμού της Συρίας δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, στη θάλασσα έχουν χυθεί δύο έως τέσσερις τόνοι καυσίμων. Το AssociatedPress επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της συριακής υπηρεσίας ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την οποία στην πετρελαιοδεξαμενή, όπου έγινε η διαρροή, υπήρχαν δεκαπέντε χιλιάδες τόνοι καυσίμων.

Στην Κύπρο φτάνει το αντιρυπαντικό σκάφος Αλεξάντρια, μετά από ενέργειες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών, ώστε να παράσχει βοήθεια τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στις ελεύθερες περιοχές ενώ σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, βρίσκονται η Ελλάδα και το Ισραήλ.Την ίδια στιγμή ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι αναχώρησαν δύο θαλάσσια σκάφη από τα Άδανα με εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν την πετρελαϊκή ρύπανση στα ανοιχτά της Καρπασίας, ενώ πρόσθεσε ότι αντιπροσωπεία με τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης θα μεταβεί στα κατεχόμενα σήμερα το πρωί.

Η πορεία της πετρελαιοκηλίδας παρακολουθείται από την ομάδα έργου Excelsior https://twitter.com/excelsior2020eu/status/1432403559866327040?s=20