Μισθοί στο Δημόσιο-Αφορολόγητο: Τα νέα δεδομένα μετά το πολυνομοσχέδιο

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας

Κοινωνικές ομάδες, που έχουν πληγεί βάναυσα από το κύμα ακρίβειας έχουν λαμβάνειν από τις δράσεις της κυβέρνησης, έστω κι αν αυτές, δεν μπορούν να καλύψουν το “κούρεμα” εισοδήματος που έχουν υποστεί.

Από την αρχή του επόμενου έτους αναμένεται να δουν στο πορτοφόλι τους τις αυξήσεις δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι ένεκα των νέων ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.

Κοινωνικές, ουσιαστικά, ομάδες, που έχουν πληγεί βάναυσα από το κύμα ακρίβειας έχουν λαμβάνειν από τις δράσεις της κυβέρνησης, έστω κι αν αυτές, εξ ανάγκης περιορίζονται, από τα δημοσιονομικά δεδομένα. Βέβαια, ακόμη και αυτές οι σημαντικές αυξήσεις στο Δημόσιο, δεν αρκουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος από την εκτίναξη του κόστους ζωής και των τιμών σε ενοίκια, βασικά αγαθά κτλ, αν και βέβαια είναι καλοδεχούμενες, όπως έχει τονιστεί από εκπροσώπους των ωφελούμενων κλάδων.

Δημόσιο

Συγκεκριμένα, με ένα και πλέον μισθό σε ετήσια βάση θα μπει το 2024 για τους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι, μετά από 14 χρόνια, το  νέο μισθολόγιο προβλέπει μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,5% και επιπλέον περίπου 10,5% αυξήσεις στις απολαβές τους, λόγω των πρόσθετων παρεμβάσεων, που προκύπτουν από το κείμενο του νομοσχεδίου.

Επίσης προβλέπεται αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

Επιπλέον, αναθεωρούνται προς τα πάνω οι ευρισκόμενες στο “ναδιρ” αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

Αναλυτικά 1.292 ευρώ κατά μέσο όρο θα κερδίσουν 663..000 δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί, αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά τόσο στους υπαλλήλους που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο (463.000) όσο και σε εκείνους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (200.000). Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 557,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ποσοστιαία, η αύξηση είναι μεγαλύτερη για νεοεισερχόμενους και χαμηλόμισθους.

Επίσης, αυξάνονται κατά 20 και 50 ευρώ τα οικογενειακά επιδόματα για 334.000 δημόσιους υπαλλήλους. Από 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο το επίδομα αυξάνεται στα 70 ευρώ, από 70 ευρώ για δύο τέκνα στα 120 ευρώ, από 120 ευρώ για τρία τέκνα στα 170 ευρώ, και από 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα στα 220 ευρώ ενώ το ποσό προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Επιπλέον, αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέσης ευθύνης που λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι και αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ..

Έτσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα.

Ένστολοι

Παράλληλα, αυξάνεται κατά 15 ευρώ το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για 112.000  στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Το επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

Επιπλέον, αυξάνεται κατά 30% το επίδομα παραμεθορίου από 100 στα 130 ευρώ για 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χορηγείται επιπλέον αύξηση μισθών στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και προβλέπεται θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%.

Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 07/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Αυξάνεται η χιλιομετρική αποζημίωση των υπαλλήλων από τα 0,15 ευρώ στα 0,20 ευρώ (κατά 33%) για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%. Αφορά το σύνολο των φυσικών προσώπων που μετακινούνται με εντολή Δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Με βάση τα παραπάνω, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέση Διευθυντή με 1 παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί.

Επιπλέον θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνει, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα. Ετήσιο όφελος: 2.700 ευρώ μικτά ή 1674 ευρώ καθαρά.

Παράδειγμα

Δημόσιος υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Επομένως το συνολικό ετήσιο όφελος κυμαίνεται στα 2.484 ευρώ μικτά ή 1.540 ευρώ καθαρά.

Συντάξεις

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η πλειονότητα αυτών θα λάβει αύξηση 7,75% από 1/1/2023, ενώ για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που ο μισθός τους συνδέεται με τον μισθό ενέργειας χορηγούνται αναλογικές αυξήσεις.

Το αφορολόγητο

Παράλληλα, με τα νέα όρια στο αφορολόγητο αναμένονται κάποιες εισοδηματικές ανάσες, που βέβαια, δεν μπορούν καλύψουν τις απώλειες λόγω ακρίβειας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την νέα διάταση του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:

▪ 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα

▪ 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο

▪ 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,

▪ 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα

▪ 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και

▪ 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

▪ Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Τα νέα αυτά δεδομένα, με άλλα λόγια, φέρνουν, αυξήσεις από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και των συνταξιούχων με παιδιά. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025 μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.