Μισέλ για το «καψόνι» του Ερντογάν στην Φον ντερ Λάιεν: Δεν φταίω εγώ, το πρωτόκολλο – ΕΕ: Στο τραπέζι κάθε απάντηση εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες

Μισέλ για το «καψόνι» του Ερντογάν στην Φον ντερ Λάιεν: Δεν φταίω εγώ, το πρωτόκολλο

Μεγάλες διαστάσεις έχεις πάρει το «Sofa-gate», με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουνα μην ξεφεύγει από τα πυρά της κριτικής, για την κίνηση του Ερντογάννα προβλέψει μόνο για δύο καρέκλες κατά την υποδοχή των ευρωπαίων αξιωματούχων στην Άγκυρα, στις οποίες… στρογγυλοκάθισαν ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και ο Σαρλ Μισέλ αφήνοντας την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε έναν καναπέ… παραδίπλα.

Μετά το περιστατικό που σχολιάστηκε ακόμη και στις εν πολλοίς αδιάφορες για τα εσωτερικά θέματα της ΕΕ, ΗΠΑ, παίρνοντας ακόμη και διάσταση υποτίμησης των δικαιωμάτων των γυναικών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προχώρησε σε μια μακροσκελή ανάρτηση κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη εντύπωση» που δόθηκε αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη.

Αντίθετα, κάνει λόγο για «αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες» που «προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η ανάρτηση Μισέλ:

«Αυτή την Τρίτη, ο Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένες εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις και μερικές φορές σκληρές ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί να αντιδράσω.

Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ.

Και παρά τη σαφή επιθυμία να κάνει το σωστό, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμη και μειωμένη, μεταχείριση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι λίγες εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι θα ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά ούτε από την πραγματικότητα, ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε επιτέλους οι αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες.

Εκείνη την στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να έχουμε προνόμιο σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που πρόκειται να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας.

Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η ομιλία που κάναμε στον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και κάναμε ένα σημείο να οργανώσουμε στην Άγκυρα, παρά τις αντίθετες πιέσεις, μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ουρσούλα για να δώσουμε έναν λογαριασμό χωρίς ταμπού των συζητήσεων μας με την τουρκική πλευρά.

Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για την αμηχανία του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου.

Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς».

Στιγμή αμηχανίας

«Εμμ…» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή τούρκο πρόεδρο.

Στην συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Η προσβολή, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από πολύμηνη ένταση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Αγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Έπειτα από την συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κανωσταντινούπολης», είπε.

«Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή», είπε. «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

ΕΕ: Στο τραπέζι κάθε απάντηση εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειεςΕΕ: Στο τραπέζι κάθε απάντηση εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες

Ως βήμα μιας διαδικασίας η οποία οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι πρόεδροι της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου «θα αξιολογήσει ακόμη μια φορά» τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι τόνισε ότι στη δήλωση των ηγετών της ΕΕ αναφέρεται ότι «εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου η ΕΕ θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της όπως και των κρατών-μελών της».

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία πως οι βελτιωμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση «περνούν» μέσα από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στάση της στο μεταναστευτικό, και την αποφυγή μονομερών ενεργειών έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι δυο Ευρωπαίοι ηγέτες παρέθεσαν ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την θετική ατζέντα των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Η ΕΕ δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στις τουρκικές προκλήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μία αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία.

Μεταναστευτικό

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό και την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ του 2016, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως «παραμένει σε ισχύ και έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα, συνεπώς αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζοντας ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της να διασφαλίσει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Η υποστήριξή μας είναι μία καθαρή αποτύπωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Τουρκία και μία επένδυση στην αμοιβαία σταθερότητα. Η Κομισιόν θα υποβάλλει σύντομα μία πρόταση που θα αντικατοπτρίζει αυτές τις αρχές» ανέφερε.

«Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: Επιδιώκουμε μία ειλικρινή συνεργασία. Και αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μας επιτρέπει να ενισχύσουμε όσα μας φέρνουν κοντά, αλλά επίσης, για να είμαι πολύ ειλικρινής, να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν» συνέχισε η κ. Ντερ Λάιεν.

«Ήλθαμε στην Τουρκία για να δώσουμε στη σχέση μας μία νέα δυναμική και υπό αυτό πρίσμα είχαμε μία ενδιαφέρουσα, πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας: «Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς και θα εργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της Τελωνειακής Ένωσης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*