Μινεάπολις: Έκαψαν αστυνομικό τμήμα για τη δολοφονία του George Floyd – Ο Τραμπ απειλεί με σφαίρες τους διαδηλωτές – Επιχείρηση «Προσάρτηση Κοιλάδας Ιορδάνη» – Τυφώνας κορωνοϊού στις Βραζιλία και ΗΠΑ

Μινεάπολις: Έκαψαν αστυνομικό τμήμα για τη δολοφονία του George Floyd
Οι δρόμοι έγιναν πεδίο μάχης, με οδοφράγματα, συγκρούσεις με την αστυνομία, φωτιά σε κτίρια, αλλά και στο αστυνομικό τμήμα της πόλης

Για μία ακόμη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) από αστυνομικό στη Μινεάπολις της Μινεσότα. Για ένα ακόμα βράδυ οι δρόμοι έγιναν πεδίο μάχης, με οδοφράγματα, συγκρούσεις με την αστυνομία και φωτιά σε κτίρια. Μάλιστα, ένα από αυτά τα κτίρια ήταν και αστυνομικό τμήμα της πόλης, όπου διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην είσοδό του.

Στην πόλη όπου ο άνδρας έχασε τη ζωή του εξαιτίας της υπέρμετρης βίας του αστυνομικού, κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και ήρθαν και πάλι σε σύγκρουση με την αστυνομία. Με την κατάσταση μάλιστα να δείχνει πως ξεφεύγει, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Ουάλτς, κινητοποίησε την Εθνοφρουρά, προκειμένου να επιβάλει την τάξη.

«Δυστυχώς, ορισμένα άτομα έχουν εμπλακεί σε παράνομη και επικίνδυνη δραστηριότητα, όπως εμπρησμούς, ταραχές, λεηλασίες και καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτές οι δραστηριότητες απειλούν την ασφάλεια των νόμιμων διαδηλωτών και άλλων κατοίκων στη Μινεσότα και οι πρώτοι διαδηλωτές έχουν ήδη τραυματιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Νέα Υόρκη όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Έγιναν μάλιστα τουλάχιστον 30 συλλήψεις στην περιοχή του Μανχάταν, καθώς διαδηλωτές πετούσαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, με έναν να τραυματίζεται.

Υπενθυμίζεται πως ο Φλόιντ είχε σταματήσει από δύο αστυνομικούς, οι οποίοι ερευνούσαν υπόθεση για πλαστά χρήματα με τα οποία ένα μανάβικο κατήγγειλε πως κάποιος προσπάθησε να τον πληρώσει. Ο ένας εξ αυτών, τον έβγαλε βίαια από το αυτοκίνητό του και έβαλε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος λίγο πριν ξεψυχήσει του έλεγε «δεν μπορώ να αναπνεύσω», σε μια εικόνα που δικαίως έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο.

Ο Τραμπ απειλεί με σφαίρες τους διαδηλωτές

Παρά την αρχική του δήλωση πως είναι σοκαρισμένος από τη βιαιότητα του βίντεο δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άμεσα άλλαξε στάση και επιτέθηκε στους διαδηλωτές με απειλές και χαρακτηρισμούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τις εικόνες οργής στη Μινεάπολι αποκάλεσε τους διαδηλωτές τραμπούκους , χαρακτήρισε «αδύναμο αριστερό» τον κυβερνήτη της Μινεσότα και απείλησε γράφοντας στο Twitter «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν οι πυροβολισμοί».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο στρατός είναι έτοιμος να αναλάβει δράση και να φέρει υπό τον έλεγχό του την κατάσταση.

Η Μινεάπολις έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το θέατρο οργισμένων διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς της πόλης, οι οποίοι απολύθηκαν, αλλά δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Και νέα σήμανση από το Twitter

Να σημειωθεί ότι το Twitter σε συνέχεια του πολέμου που έχει ξεσπάσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, έβαλε σήμανση στο tweet του Ντ. Τραμπ αναφέροντας ότι έχει παραβιάσει τους «κανόνες του Twitter σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας. Ωστόσο, το Twitter έκρινε ότι το Tweet μπορεί να παραμείνει προσβάσιμο για λόγους δημόσιου συμφέροντος».

 

Επιχείρηση «Προσάρτηση Κοιλάδας Ιορδάνη»

Το σχέδιο του Ισραήλ «τορπιλίζει» το Μεσανατολικό

Σε «τεντωμένο σχοινί» φαίνεται πως οδηγούνται για ακόμη μία φορά οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, μετά και τα όσα δήλωσε την Πέμπτη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι το Ισραήλ σκοπεύει να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη κι ότι οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα γίνουν Ισραηλινοί πολίτες.

Μιλώντας στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γίσραελ Χάγιομ», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα ζουν σε απομονωμένες κοινότητες υπό την Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίες θα περικλείονται από «ισραηλινά εδάφη».

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ έχει υποσχεθεί να προωθήσει τη θέσπιση νομοθεσίας που θα προβλέπει την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης – πιθανόν της Κοιλάδας του Ιορδάνη και παράνομων ισραηλινών εποικισμών – κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη και το βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας συνθέτουν περίπου το 1/3 της Δυτικής Όχθης, μια έκταση περίπου 2.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου κατοικούν γύρω στους 65.000 Παλαιστινίους.

«Η πόλη της Ιεριχούς δεν θα προσαρτηθεί», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Ωστόσο οι παλαιστινιακές πόλεις στην περιοχή θα βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο».

«Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι εμείς ελέγχουμε την ασφάλεια σε όλες τις περιοχές», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Την τελευταία φορά που το Ισραήλ είχε προσαρτήσει μονομερώς εδάφη – ειδικότερα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία – είχε προσφέρει την ισραηλινή υπηκοότητα στους κατοίκους εκεί. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό κομμάτι απέκτησαν την υπηκοότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Νετανιάχουεπανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι το Ισραήλ έχει μια «ιστορική ευκαιρία» να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη. Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ανοικτά αυτή την κίνηση, αν και έχει απευθύνει έκκληση αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την έναρξη των συζητήσεων με τους Παλαιστίνιους, με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε πως τα διπλωματικά σχέδια που του είχαν παρουσιαστεί σε προγενέστερο χρόνο, ζητούσαν από το Ισραήλ να παραχωρήσει γη, «να επιστρέψει στα σύνορα του 1967 και να διαιρέσει την Ιερουσαλήμ», αλλά και να δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Τώρα, δεν ζητείται αυτό από το Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στη «Γίσραελ Χάγιομ».

«Αυτή είναι μια αντιστροφή», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στο δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στην ιστορική Παλαιστίνη.

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που εξαναγκαζόμαστε σε συμβιβασμούς, αλλά οι Παλαιστίνιοι, ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη είναι πλούσια σε μεταλλεύματα και σε αγροτικά εδάφη και λογίζεται ως περιοχή υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς εκτείνεται κατά μήκος των ιορδανικών συνόρων.

Από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξαν μόνον τρία περιστατικά προσάρτησης εδαφών στον κόσμο: Η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, η προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στην Ρωσία το 2014 και η κατάληψη αραβικών περιοχών από το Ισραήλ το 1967, στις οποίες περιλαμβάνονται τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν και οι Φάρμες Σεμπάα του Λιβάνου.

Η σημασία της προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ

Η προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη θα μπορούσε να εκμηδενίσει τις όποιες ελπίδες υπάρχουν για μια λύση δύο κρατών στη διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ολοκληρωτικά αδύνατη την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου και όμορου Παλαιστινιακού κράτους.

Τον Απρίλιο, ο Νετανιάχου κατέληξε σε μια συμφωνία με τον πολιτικό του αντίπαλο, Μπένι Γκάντς, για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που στοχεύει στην επιβολή της ισραηλινής κυριαρχίας στην Κοιλάδα του Ιορδάνη. Η συζήτηση για τη σχετική νομοθεσία θα μπορούσε να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

Στην Κοιλάδα του Ιορδάνη υπάρχουν συνολικά 30 ισραηλινοί αγροτικοί εποικισμοί, με πληθυσμό που φτάνει τους 11.000 εποίκους.

Τόσο η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή στην Ραμάλα όσο και κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε., αντιτίθενται στο σχέδιο προσάρτησης.

Η στάση της Ιορδανίας

Τα σχέδια του Ισραήλ έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ιορδανία, με το βασιλιά Αμπντάλα Β’ να προειδοποιεί νωρίτερα μέσα στο Μάιο, με συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, με «μαζική σύγκρουση».

«Εάν, πράγματι, το Ισραήλ προσαρτούσε την Κοιλάδα (σ.σ. του Ιορδάνη) στη Δυτική Όχθη τον Ιούλιο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική σύγκρουση με το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο Αμπντάλα.

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απειλή από πλευράς του ανώτατου άρχοντα της Ιορδανίας.

Ωστόσο, η όποια «δυναμική απάντηση» δεν φαίνεται τόσο απλή, καθώς το βασίλειο της Ιορδανίας καλείται να ισορροπήσει τις πολιτικές και διπλωματικές του θέσεις με πιο ρεαλιστικές ανησυχίες.

Στη συνέντευξή του, o Βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει, ώστε να απαντήσει στην ισραηλινή προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, μια κίνηση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Δεν θέλω να απειλήσω κανέναν, ούτε να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης, αλλά εξετάζουμε όλες τις επιλογές. Συμφωνούμε με πολλές χώρες στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα ότι το δίκαιο του ισχυρού δεν θα πρέπει να ισχύει στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.

 

 

Απίστευτο ρεκόρ στη Βραζιλία – Πάνω από 25.000 κρούσματα σε μια ημέρα

Μία επίδοση άνευ προηγουμένου στη μάχη κατά του κορωνοϊού σημείωσε η Βραζιλία καθώς το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέγραψε 26.417 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες.

Η νέα καταμέτρηση αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στη χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων σε 438.238.

Η Βραζιλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα πέρασε στη δεύτερη θέση σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 αυξήθηκε κατά 1.156. Το σύνολο των θανάτων έφθασε τους 26.754.

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός πλησίασε τον χειρότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής μέχρι τώρα, που ήταν 1.188 νεκροί την 21η Μαΐου.

Διχάζουν οι δηλώσεις Μπολσονάρου

Την ίδια ώρα, στο επίπεδο ρεκόρ του 43% έφτασε το ποσοστό των Βραζιλιάνων που απορρίπτουν τους χειρισμούς του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, μολονότι ταυτόχρονα ένας στους τρεις (33%) δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για αυτόν.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνει ότι η πόλωση εντείνεται, την ώρα που διχάζουν οι δηλώσεις του προέδρου κατά των μέτρων καραντίνας αν και η χώρα έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες εστίες της ασθένειας Covid-19 στον κόσμο.

Από τους 2.069 ανθρώπους που ρωτήθηκαν, την Δευτέρα και την Τρίτη, το 43% θεωρεί «κακούς» ή «πολύ κακούς» τους χειρισμούς του Μπολσονάρου. Το ποσοστό αυτό ήταν 38% πριν από έναν μήνα και μόλις 30% πέρσι.

Εκείνη που θεωρούν «καλή» ή «πολύ καλή» τη διαχείριση εκ μέρους του προέδρου φτάνουν το 33%, το ίδιο ποσοστό με τον Απρίλιο.

Η πόλωση είναι εμφανής από την ισχυρή πτώση του ποσοστού εκείνων που θεωρούν «μέτρια» την προεδρία του Μπολσονάρου: μόλις 22%, από 26% πριν από έναν μήνα και 32% στα τέλη του 2019.

Το ποσοστό απόρριψης του προέδρου είναι πιο υψηλό (56%) μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει ανώτατες σπουδές. Πέφτει στο 36% μεταξύ εκείνων που έχουν φοιτήσει μόνο στο δημοτικό.

 

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.297 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 της Πέμπτης τοπική ώρα (03:30 ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός αυξάνει σε 101.573 το σύνολο των νεκρών που θρηνούν οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα της πανδημίας. Το όριο των 100.000 νεκρών, με βαρύ συμβολισμό, ξεπεράστηκε μία ημέρα νωρίτερα.

Έπειτα από μια σειρά tweet και retweet για διάφορα θέματα αφού ξεπεράστηκε το όριο αυτό, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εντέλει την Πέμπτη τα συλλυπητήριά του μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους οικείους των θυμάτων της πανδημίας.

Αφότου κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ έχουν καταγράψει πάνω από 1,7 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Ειδικοί, ανάμεσά τους ο ανοσιολόγος Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, τονίζουν πως οι επίσημοι απολογισμοί είναι πιθανότατα κατώτεροι από τον πραγματικό.