Μια σκιά που ήρθε για να μείνει – Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τις χορηγήσεις της στο Αφγανιστάν

Και ξαφνικά γίνεται μια μικρή κίνηση στην παγκόσμια σκακιέρα. Μια κίνηση που πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μια κίνηση που φέρνει στην επιφάνεια μια αθέατη, ξεχασμένη γωνία του πλανήτη. Ο λόγος για το Αφγανιστάν και τις πρόσφατες εξελίξεις που όλοι μας πληροφορηθήκαμε.

Εδώ και πολλά χρόνια το Αφγανιστάν σπαράζει στον πόλεμο και τον εμφύλιο μαρασμό. Ένα ακόμη άλυτο πρόβλημα που άφησε πίσω του ο Ψυχρός Πόλεμος αφού, αν γυρίσουμε και κοιτάξουμε το κοντινό χθες της ιστορίας αυτού του κράτους, θα δούμε πως οι δυο υπερδυνάμεις της εποχής εκείνης, αναμείχτηκαν στην εσωτερική πολιτική σκηνή αυτής της χώρας. Την κατέλαβαν, δημιούργησαν παραστρατιωτικές, εξτρεμιστικές ομάδες για την αντιμετώπιση του κίνδυνου επικράτησης ο ενός του άλλου και εν τέλει εξέθρεψαν, χρηματοδότησαν, εξόπλισαν το τέρας που για πολλές δεκαετίες στοιχειώνει ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο αλλά και της ευρύτερης περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενδεδυμένο με έναν ψευδοθρησκευτικό μανδύα, επικαλούμενο κάποιον γενικό και αόριστο, θειο νόμο.

Τίποτα ωστόσο δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν είναι αφημένο στην τύχη του. Είκοσι χρόνια μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που η ιδία η Δύση χρηματοδότησε και χρησιμοποίησε ως μέσο καταπίεσης και καταδυνάστευσης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, πλέον φαίνεται έτοιμη να κλείσει το κεφάλαιο αυτό. Πλέον μιλάμε με εντελώς διαφορετικούς όρους. Η Δύση δεν απειλείται από κάποιον τρομοκράτη, τζιχαντιστή ή κάποιον Ταλιμπάν που πρόκειται να εξαπλωθεί γεωγραφικά και να απειλήσει ενεργειακά κυρίως τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Οι ΗΠΑ αποσυρόμενες από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, περιοχές οι οποίες δεν βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες τους, φρόντισαν να μοιράσουν την πίτα και να αφήσουν πίσω τους αξιόπιστους συμμάχους με την λειτουργιά της περιφερειακής δύναμης όπως λόγου χάρη είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Τουρκία, χώρες οι οποίες γνωρίζουν μια ταχύρυθμη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη.

Το κέντρο βάρους πλέον του Δυτικού κόσμου μετατοπίζεται σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Αντίπαλος της Δύσης δεν είναι η Ανατολή, δεν είναι ο Μουσουλμανισμός, δεν είναι το Τζιχάντ, ούτε ο Φονταμενταλισμός, ποτέ δεν ήταν άλλωστε. Ο κόσμος πλέον δεν σκοτώνεται για θεούς, το έχει αποδείξει αυτό άλλωστε η εξέλιξη της ιστορίας. Ο άτρωτος αντίπαλος της Δύσης πλέον είναι ο γίγαντας Κινά, στην όποια έχουν συγκεντρωθεί οι μεγαλύτερες πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως επίσης και ένα τεράστιο μέρος του συνολικού χρέους του δυτικού κόσμου. Σε αυτό το σημείο δεν θα έπρεπε να λησμονήσουμε  και την ισχυρή παρουσία της Ινδίας η οποία θα διαδραματίσει και εκείνη πρωταγωνιστικό ρόλο μελλοντικά. Αυτοί είναι οι δυο ισχυροί παίκτες που πλέον πληθυσμιακά, στρατιωτικά, οικονομικά ξεπερνούν την Δύση. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο άλλος μεγάλος γίγαντας φαίνεται αποδυναμωμένος και κουρασμένος, για αυτό και όπως βλέπουμε ανασυντάσσεται και προσπαθεί να μαζέψει το απαραίτητο κεφάλαιο για την μάχη στην οποία σιγά σιγά οδεύει όλος ο πλανήτης, εφόσον κάνεις δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από αυτή την σύγκρουση.

Ο κόσμος λοιπόν αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, οι ισορροπίες μεταβάλλονται και τα κενά που δημιουργούνται συμπληρώνονται. Η Καμπούλ και το Αφγανιστάν ήταν δυστυχώς μόνο η αρχή. Πολλές ακόμη περιοχές θα ακολουθούσουν και θα επιστρέψουν σε ένα ψυχρό και μαύρο παρελθόν. Η δύση απέτυχε οικτρά στην σταυροφορία για την υποτιθέμενη εξάπλωση της δημοκρατίας. Απεναντίας, καταφέρνει να παραδώσει έναν κόσμο ακραιφνώς χειρότερο και μελανότερο για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Νικηφόρος Πέτρος Ράλλιος

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τις χορηγήσεις της στο Αφγανιστάν

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τις εκταμιεύσεις ποσών στο πλαίσιο των προγραμμάτων της στο Αφγανιστάν αφότου την εξουσία στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας κατέλαβε το ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν

Παράλληλα επισημάνθηκε ότιι παρακολουθεί στενά την κατάσταση εκεί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού της Ουάσινγκτον έπειτα από συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της για το ζήτημα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπό της στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ειδικά για τις γυναίκες», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και εταίρους της παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας «μέσα (…) για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό» και να προασπίσει «κέρδη κατακτημένα με αγώνες».

Δεν διευκρινίστηκε ποιο είναι το ύψος των προγραμματισμένων χορηγήσεων που ανεστάλησαν αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα το τρέχον διάστημα εμπλεκόταν σε περίπου 20 αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν και έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισεκ. δολάρια από το 2002 στη χώρα, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων.

Ο έτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε τη 18η Αυγούστου ότι επίσης αναστέλλει τις χορηγήσεις προς το Αφγανιστάν εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στη διεθνή κοινότητα ως προς την αναγνώριση κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, κατά συνέπεια η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα ΕΤΔ (σ.σ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα) ή άλλους πόρους του ΔΝΤ», ανέφερε ο οργανισμός.

Κανονικά το ΔΝΤ θα εκταμίευε την τελευταία δόση του προγράμματος δανεισμού που είχε συμφωνηθεί την 6η Νοεμβρίου 2020, ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη δόση, ύψους 149,4 εκατ. δολαρίων, είχε χορηγηθεί τον Ιούνιο. Απέμεναν περίπου 105,6 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος πίστωσης με σκοπό τη στήριξη της αφγανικής οικονομίας, που πέραν του πολέμου δοκιμαζόταν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο διοικητής της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ο Άτζμαλ Αχμάντι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Καμπούλ επρόκειτο να λάβει την 23η Αυγούστου κάπου 340 εκατ. δολάρια από το ΔΝΤ, υπό μορφή νέων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων, για την αύξηση των αποθεματικών της.