Μια Κυριακή γεμάτη Μπετόβεν

«Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven» στις 6 Ιουνίου. Η Ορχήστρα musicAeterna, υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή, και η χορογράφος Σάσα Βαλτς συμμετέχoυν στο μεγάλο μουσικό γεγονός του τηλεοπτικού σταθμού ARTE, παρουσιάζοντας την Εβδόμη στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών σε απευθείας μετάδοση σε όλη την Ευρώπη.

Αρκετά περιμέναμε. Αρκετές παραγωγές αναβλήθηκαν. Αρκετά άλλαξε η ζωή μας. Είναι καιρός όχι μόνο να ανακάμψουμε, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την τέχνη, αλλά και να γευτούμε χορταστικές δόσεις από υψηλή δημιουργία. Κι αν η ερμηνεία και των 9 Συμφωνιών του Μπετόβεν, με 9 ξεχωριστές συναυλίες, σε 9 διαφορετικές, απίθανες πόλεις δεν είναι γενναιόδωρη δόση, τότε τι είναι;

Μία ολόκληρη μέρα υπό τους ήχους του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη: από το Ελσίνκι και το Λουγκάνο ώς την Ελλάδα, κι από το Δουβλίνο ώς την Πράγα, κορυφαίες ορχήστρες, σολίστες και αρχιμουσικοί υποβάλλουν τα σέβη τους στον μέγα Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ερμηνεύοντας και τις 9 Συμφωνίες του.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου λοιπόν η Ευρώπη γιορτάζει με έναν σπουδαίο μουσικό μαραθώνιο, που όχι μόνο θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλη την Ευρώπη, αλλά θα περάσει και από τη χώρα μας (παραγωγή του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARTE σε συνεργασία με τη ZDF και την Unitel). Η μετάδοση θα αρχίσει στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) από τη Βόνη, τη γενέτειρα του σπουδαίου μουσουργού, και θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ στη Βιέννη, πόλη στην οποία ο Μπετόβεν άφησε την τελευταία του πνοή.

«Eτοιμάζουμε μια γιορτή όπου θα συνυπάρχουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ολα βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους: η φύση, τα μνημεία η ελευθερία. Ο,τι δηλαδή έχουμε ανάγκη στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε παρουσιάζοντας το project ο διευθύνων σύμβουλος του ARTE, Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν.

Ανά μία ώρα όλη την Κυριακή θα μεταφερόμαστε από πόλη σε πόλη κι από Συμφωνία σε Συμφωνία, ώσπου στις 8 το βράδυ ο διεθνούς φήμης Ελληνας μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής θα διευθύνει τη musicAeterna από το εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο Δελφών στη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92. Παρούσα στο χώρο και η Σάσα Βαλτς, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, θα παρουσιάσει μια νέα χορογραφία που ετοίμασε ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς.

«Επιστρέφουμε στον χώρο όπου γεννήθηκε το θέατρο και ο χορός. Η φύση και οι μύθοι που το περιβάλλουν σου αναζωογονούν την ψυχή» είπε η Γερμανίδα χορογράφος και παραδέχτηκε πως προσπάθησε να τιμήσει και να ενσωματώσει στη χορογραφία της την ένταση, τη θρησκευτική και πνευματική διάσταση των Δελφών. «Eχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την εύθραυστη δημοκρατία της εποχής μας. Πρέπει να προωθήσουμε τις ιδέες και τις αξίες που η Ευρώπη εκπροσωπεί και οι οποίες αντανακλούν στο έργο του Μπετόβεν».

Ούτε όμως το κοινό θα μείνει μακριά από το κορυφαίο αυτό γεγονός, καθώς το Μέγαρο θα προσφέρει δωρεάν στους Αθηναίους τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από τις δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του (για περιορισμένο αριθμό θεατών με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες και με δελτία προτεραιότητας, πληροφορίες megaron.gr).

Ας δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα όλη την ημέρα:

Στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκινούν οι συναυλίες από τη Βόνη με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mάλερ – Nτάνιελ Χάρντινγκ) και στις 15.00 περνάμε στο Δουβλίνο και στη Δεύτερη Συμφωνία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της χώρας υπό τον Χάιμε Μαρτίν.

Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (16.00), όπου η Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας, με μαέστρο τον Νίκολας Κόλον, θα ερμηνεύσει την «Ηρωική», το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει (17.00) τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τον Γκουστάβο Χιμένο, και κατόπιν η Πράγα με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Στίβεν Μερκούριο να έχουν αναλάβει την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (18.00).

Ακολουθoύν από το Λουγκάνο (19.00) η Ελβετική Ορχήστρα Δωματίου I Barocchisti και ο Ντιέγκο Φαζόλις με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική» και μία ώρα μετά τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna.

Στις 21.00 το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο όπου η Φιλαρμονική της πόλης, υπό τον Μάρκο Λετόνια, παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας είναι η αριστουργηματική Ενάτη (22.00) από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης.