Μιανμάρ: Εκατό ημέρες από το πραξικόπημα, η χώρα αιμορραγεί – Γαλλία: Διευρύνεται η αποδοχή της ακροδεξιάς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Μιανμάρ: Ο στρατός προσέλαβε Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο για δημόσιες σχέσεις  με τη Δύση- «Έχουν παρεξηγήσει τους στρατηγούς» | LiFO

Μία λαϊκή κινητοποίηση που καταστέλλεται με αίμα, μία οικονομία που έχει παραλύσει από την πρωτόγνωρη γενική απεργία, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ένοπλων ομάδων ανταρτών: τις τελευταίες 100 ημέρες η Μιανμάρ βυθίζεται στο χάος…

Μιανμάρ: Εκατό ημέρες από το πραξικόπημα, η χώρα αιμορραγεί

Το πρωινό της 1ης Φεβρουαρίου οι στρατηγοί στη Μιανμάρ ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κίι, έθεσαν την ίδια σε κατ’ οίκον περιορισμό και κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάζοντας τέλος απότομα σε μια δημοκρατική παρένθεση 10 ετών.

Σήμερα, Τρίτη, συμπληρώνονται 100 ημέρες από το πραξικόπημα.

Σε όλη τη Μιανμάρ, από τις πόλεις ως τα πιο απομακρυσμένα χωριά, πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις με τη συμμετοχή κυρίως νέων που αποζητούν δημοκρατία και ενημερώνονται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις νέες τεχνολογίες. Χιλιάδες απεργοί έχουν αποκλείσει μεγάλο μέρος της χώρας, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία τραπεζών, νοσοκομείων, λιμανιών και δημόσιων υπηρεσιών.

Η χούντα απαντά με τα όπλα.

Σχεδόν 800 νεκροί

Τουλάχιστον 780 πολίτες έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ).

Ο στρατός κάνει λόγο για πολύ λιγότερους νεκρούς και επιρρίπτει τις ευθύνες για τη βίας σε «ταραξίες» που επιδίδονται «σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Οι συλλήψεις αυξάνονται.

Περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι κρατούνται, συχνά σε μυστικές τοποθεσίες, σύμφωνα με την ΑΑΡΡ, η οποία καταγγέλλει τη βία εναντίον γυναικών, εξωδικαστικές εκτελέσεις και βασανιστήρια, όπως στην περίπτωση του ποιητή Κετ Τι, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο και πέθανε υπό κράτηση 24 ώρες αργότερα.

«Οι άνθρωποι ζουν στον φόβο και νιώθουν απελπισμένοι [..] κάποιοι σκέφτονται την αυτοκτονία» αναφέρει η αδελφή Αν Ρόουζ Νου Τουάνγκ.

Η μοναχή αυτή αναδείχθηκε σε σύμβολο της αντίστασης όταν στη διάρκεια διαδήλωσης που κατεστάλη βίαια τον Μάρτιο γονάτισε μπροστά από τους στρατιωτικούς με τα χέρια σταυρωμένα παρακαλώντας τους «να μην πυροβολήσουν».

Σήμερα εργάζεται σε κλινική της πολιτείας Καχίν όπου φροντίζει αντιφρονούντες που τραυματίστηκαν, οι οποίοι «θυσιάζουν τη ζωή τους για το μέλλον τους».

«Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Παρά τη βία οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. «Θέλουμε να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» δηλώνει ένας διαδηλωτής.

Προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στη χούντα, αποφεύγοντας παράλληλα τα αντίποινα οι διαδηλωτές προτιμούν τις αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή λιγότερων ατόμων, μια τακτική που φαίνεται να αποδίδει τις τελευταίες ημερότερες.

Η αντίσταση οργανώνεται και πολιτικά.

Χιλιάδες αντιφρονούντες έχουν καταφύγει σε περιοχές της Μιανμάρ που ελέγχονται από τους αντάρτες, στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας, και πρώην βουλευτές που πέρασαν στην παρανομία σχημάτισαν μία «κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Όμως προς το παρόν αυτή δεν ασκεί μεγάλη επιρροή. Η επιθυμία της να δημιουργήσει «ομοσπονδιακό στρατό» ενάντια στη χούντα, στον οποίο θα συμμετέχουν αντιφρονούντες και μαχητές των ανταρτών, δεν έχει προκαλέσει ενθουσιασμό μεταξύ των διάφορων εθνοτήτων στη χώρα.

Από την πλευρά τους οι αντάρτες επέστρεψαν στις επιθέσεις.

Η Εθνική Ένωση Κάρεν (KNU), που διαθέτει πολλές χιλιάδες άνδρες στην ανατολική Μιανμάρ, επιτίθεται σε στρατιωτικές βάσεις και ο στρατός απαντά με αεροπορικά πλήγματα, τα πρώτα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στην περιοχή. Οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές είναι επίσης έντονες στην πολιτεία Καχίν, όπου οι αντάρτες κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Έκρηξη» φτώχειας

Πόσο θα αντέξει η χώρα, μια από τις πιο φτωχές της Ασίας;

Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και της πολιτικής κρίσης ο μισός πληθυσμός της Μιανμάρ κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας ήδη από το 2022, ένα πισωγύρισμα 16 ετών, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της Μιανμάρ θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2021, αφού το 2019 αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 7%.

Το οικονομικό και πολιτικό χάος δεν φαίνεται να επηρεάζει τους στρατηγούς, οι οποίοι αψηφούν και τις διεθνείς καταδίκες του πραξικοπήματος, αλλά και τις κυρώσεις που έχουν ανακοινώσει ΗΠΑ και ΕΕ.

Περισσότερες από 200 μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει διεθνές εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Μιανμάρ, όμως η Κίνα και η Ρωσία, παραδοσιακοί σύμμαχοι του βιρμανικού στρατού, αντιτίθενται σθεναρά.

 

Γαλλία: Διευρύνεται η αποδοχή της ακροδεξιάς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, καθώς όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρούν πως το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός (RN)» δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» είναι σε θέση να κυβερνήσει και το ένα τέταρτο κρίνει πως η Μαρίν Λεπέν «θα ήταν μια καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 42% των Γάλλων εκτιμούν πως το RN «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία», εκτίμηση που αυξήθηκε κατά μία μονάδα το 2020 και κατά έξι μονάδες από το 2017, ενώ το 49% θεωρούν πως αποτελεί «κίνδυνο» (-2 μονάδες), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα, και διενεργήθηκε για την εφημερίδα Le Monde και τη δημόσια ραδιοφωνία franceinfo.

Η προσχώρηση στις ιδέες του RN αυξάνεται, καθώς το 29% των Γάλλων δηλώνουν πως «συμφωνούν» με αυτές, εκτίμηση που αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες μέσα σε ένα έτος, χωρίς ωστόσο να φθάνει το ρεκόρ του 2014 (34%). Αντίθετα, μια σαφής πλειονότητα (62%) δηλώνει πως «διαφωνεί» με τις ιδέες του RN (-5 μονάδες).

Το ποσοστό των Γάλλων που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ τον RN αλλά σκέπτονται να το κάνουν αυξάνεται επίσης και διαμορφένεται στο 12%, αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Η πλειονότητα των Γάλλων (55%) θεωρεί πως ο RN είναι ικανό «να ανέλθει στην εξουσία», ποσοστό που σταθεροποιείται μετά την ισχυρή αύξηση που καταγράφηκε το 2019 (+7 μονάδες) και το 2020 (+9 μονάδες).

Όμως μόνο το 33% θεωρούν πως ο RN είναι ικανός να «συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση», εκτίμηση η οποία αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες (31% για τους Ρεπουμπλικάνους – LR, μια αύξηση επτά μονάδων), ενώ το 56% (-3 μονάδες) εκτιμά πως ο RN είναι «μόνο ένα κόμμα που έχει την τάση να συγκεντρώνει αντιπολιτευόμενες ψήφους».

Για την πρόεδρο του RN και υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας Μαρίν Λεπέν, η πλειονότητα των Γάλλων θεωρεί πως είναι «αποφασιστική» (67%, -1 μονάδα) και «ικανή να λαμβάνει αποφάσεις» (53%, +2 μονάδες).

Όμως μόνο το 24% (+2 μονάδες) εκτιμά πως «θα ήταν μια καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας» και το 37% (+2 μονάδες) εύχεται να είναι η υποψήφια του RN το 2022.

Εξάλλου, το 37% (+1 μονάδα) των Γάλλων εκτιμούν πως «είναι ικανή να συναθροίσει πέρα από την παράταξή της» και το 42% θεωρούν πως «αντιλαμβάνεται τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων» (+3 μονάδες).

Η δημοσκόπηση της Kantar Public πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου σε δείγμα 1.105 ενηλίκων, αντιπροσωπευτικό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού, που ρωτήθηκαν διά ζώσης, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο λάθους είναι 1,3-3,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*