Μιανμάρ: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους παρά τις απειλές της χούντας – Υεμένη: Το 50% από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021

Μιανμάρ: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους παρά τις απειλές της χούντας

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και σήμερα, Παρασκευή, τους δρόμους της Μιανμάραψηφώντας το μπαράζ συλλήψεων και την απαγόρευση συγκεντρώσεων που έχει επιβάλει το στρατιωτικό καθεστώς.

Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν ειρηνικά καταγγέλλοντας το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, που καταδικάσθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα από την Ουάσινγκτον -η οποία και επέβαλε νέες κυρώσεις κατά των βιρμανών στρατηγών.

Στην Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, πλήθος γιατρών, ποδοσφαιριστών, φοιτητών, ιδιωτικών υπαλλήλων, διαδήλωσαν στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης.

«Δώστε μας πίσω την εκλεγμένη μας κυβέρνηση», «Σεβαστείτε την ψήφο μας», φώναζαν.

«Δεν θα επιστρέψουμε στην δουλειά παρά όταν η πολιτική κυβέρνηση της Μητέρας Σου Κίιθα έχει αποκατασταθεί. Δε μας νοιάζουν οι απειλές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας 24χρονος γιατρός.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, ανάμεσά τους και το Ναϊπιντάου, η διοικητική πρωτεύουσα της χώρας.

Η Μιανμάρ δεν έχει γνωρίσει τέτοιο κλίμα διαμαρτυρίας από την «επανάσταση του σαφράν», στην οποία πρωτοστάτησαν οι βουδιστές μοναχοί το 2007.

Αστυνομικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές και μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχουν κατέβει σε απεργία.

Ο επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάιν, τους διέταξε χθες να επιστρέψουν στις εργασίες τους, απειλώντας με «αποτελεσματικές ενέργειες» εναντίον τους.

Περισσότεροι από 250 πολιτικές προσωπικότητες και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί και κρατούνται μετά το πραξικόπημα.

Η Ουάσινγκτον θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές στις ΗΠΑ δέκα στρατιωτικών ή απόστρατων που θεωρούνται υπεύθυνοι για το πραξικόπημα.

Ωστόσο, οι βιρμανοί στρατιωτικοί δεν διαθέτουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στις ΗΠΑ, αλλά στην Σιγκαπούρη, και κατά το παρελθόν τέτοιου είδους μέτρα δεν εμπόδισαν την βιρμανική χούντα να παραμείνει στην εξουσία.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν απειλήσει επίσης με την λήψη μέτρων.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα, Παρασκευή, εκτάκτως για να συζητήσει την κρίση.

Η στάση του Πεκίνου και της Μόσχας θα εξετασθούν προσεκτικά. Άλλωστε, το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι τα διαδραματιζόμενα στην Μιανμάρ είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας.

Η στρατιωτική χούντα αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου και την νίκη του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, οι βιρμανοί στρατηγοί φοβούνται ότι η επιρροή τους θα μειωθεί μετά την νίκη της Αούνγκ Σαν Σου Κίι, η οποία ενδεχομένως θα επεδίωκε να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κίι, που επικρίθηκε με δριμύτητα από την διεθνή κοινότητα για την απαθή της στάση απέναντι στις διώξεις της μειονότητας των Ροχίνγκια, τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ναϊπιντάου.

Η Βιρμανία, που μετονομάσθηκε σε Μιανμάρ το 1989 από την στρατιωτική χούντα, έχει ζήσει από την ανεξαρτησία της το 1948 σε καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας για περίπου 50 χρόνια, που σημαδεύτηκαν από αιματηρές καταστολές των λαϊκών εξεγέρσεων του 1988 και του 2007.

 

Υεμένη: Το 50% από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021

«Μεταξύ αυτών, 400.000 θα υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό και μπορεί να πεθάνουν αν δεν λάβουν επειγόντως θεραπεία», προειδοποιούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους

Τα μισά από τα παιδια κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021 στην Υεμένη, η οποία μαστίζεται από τον πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά μπορεί να πεθάνουν λόγω έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιούν υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η σύγκρουση που μαίνεται στην Υεμένη, η οποία είναι φτωχή αλλά βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση, την έχει ήδη βυθίσει στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού. «Ο υποσιτισμός οξείας μορφής απειλεί τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη το 2021», δηλαδή σχεδόν 2,3 εκατομμύρια παιδιά, προειδοποιούν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Μεταξύ αυτών, 400.000 θα υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό και μπορεί να πεθάνουν αν δεν λάβουν επειγόντως θεραπεία», προειδοποιούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2020.

«Κάθε μέρα που περνά χωρίς να έχει αναληφθεί δράση θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων παιδιών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως προβλέψιμους πόρους και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους πληθυσμούς επί τόπου», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της UNICEF, Ενριέτα Φορ. Εξάλλου περίπου 1,2 εκατομμύρια έγκυες ή μητέρες που θηλάζουν θα υποφέρουν επίσης από οξείας μορφής υποσιτισμό το 2021, υπογραμμίζουν οι τέσσερις υπηρεσίες αυτές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αυτές, τα επίπεδα του οξέος σοβαρού υποσιτισμού που αναφέρονται τώρα είναι μεταξύ των πιο υψηλών που έχουν καταγραφεί στην Υεμένη από την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2015, τη χρονιά που άρχισε η επέμβαση του στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. «Η κρίση στην Υεμένη είναι ένα τοξικό μείγμα σύγκρουσης, οικονομικής κατάρρευσης και σοβαρής έλλειψης χρηματοδότησης για να παρασχεθεί η ζωτικής σημασίας βοήθεια», υπενθύμισε ο διευθύνων σύμβουλος του PAM, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

«Υπάρχει μία λύση για την πείνα: η τροφή και ο τερματισμός των βιαιοτήτων», τόνισε. Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά την υποχρηματοδότηση της διεθνούς βοήθειας προς την Υεμένη, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2020 το σχέδιο ανθρωπιστικής επέμβασης για την Υεμένη έλαβε μόνο 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 3,4 δισεκατομμύρια που απαιτούνταν, επισήμαναν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*