Μητσοτάκης Vs Τσίπρας: Ένα προς ένα τα βασικά σημεία σύγκρουσης στη Βουλή. Στις 10.30 η προ ημερησίας συζήτηση – Με click away και click in shop το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για τα Rafale

Εφ'όλης της ύλης η κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή | vouliwatch

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας (αλλά και για τα εθνικά θέματα) καθώς από το περασμένο Νοέμβριο οπότε επιβλήθηκε το lockdown η υποχώρηση της εξάπλωσης που παρουσιάζεται είναι μικρή και δεν ανταποκρίνεται στην αυστηρότητα των μέτρων περιορισμού. Παράλληλα οι επιπτώσεις από την οικονομική καταστροφή

Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι το το εμβόλιο. Ωστόσο τα λάθη και οι παραλείψεις, ήδη τροφοδοτούν την σκληρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο αναμένεται και σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προϊδεάσει με την προειδοποιητική βολή προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας πρόταση όπως αυτή που άκουσα από τον κ. Τσίπρα, να πάρουμε, λέει, τις πατέντες και να παράγουμε τα εμβόλια στην Ελλάδα. Μα δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για να παρασκευάσουμε αυτά τα εμβόλια; Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα», είχε πει σε καυστικό τόνο ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι στο ζήτημα των εμβολιασμών αποκαλύφθηκε με πάταγο η παντελής έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού. Ο πολύ αργός ρυθμός εμβολιασμού, το μπάχαλο με τα κέντρα εμβολιασμού δείχνουν πως η επίτευξη της ανοσίας στον πληθυσμό θα καθυστερήσει πολύ. Σίγουρα περισσότερο από τις υποσχέσεις Μητσοτάκη για επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού το καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαίσιο θα οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα -όπως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- γιατί δεν στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αγορά των πατεντών των εμβολίων από την Ε.Ε. προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα εμβόλια και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Μια θέση που είχε υποστηρίξει ο ίδιος μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο.

Σε κάθε περίπτωση η απόδοση των μέτρων και η διαρκής κριτική έναντι αυτών, είναι ένα από τα θέματα που θα υπάρξει σύγκρουση.

Εν αναμονή και των διαφαινόμενων ανακοινώσεων για το άνοιγμα της αγοράς, ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα επιχειρήματα για την έγκριση μιας τέτοιας εισήγησης των λοιμωξιολόγων, θα δώσει και το στίγμα των επόμενων βημάτων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων. Ειδικά εκείνων, όπως η εστίαση, που η επαναφορά τους στην κανονικότητα, προσδιορίζεται χρονικά αρκετά αργότερα. Αναμένεται δε με ενδιαφέρον η ενδεχόμενη αναφορά του, σε αυτήν την κατηγορία. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει ώστε τη συζήτηση να απασχολήσει, όπως διακριτά ανέφερε στην τελευταία συνέντευξή του: «τι θα γίνει από εδώ και στο εξής αλλά κυρίως τι θα γίνει στο μέλλον».

Στο ζήτημα αυτό ο Αλέξης Τσιπρας θα ζητήσει από τον κ Μητσοτάκη να απαντήσει σε ένα από τα κρισιμότερα και πιο ουσιαστικά ερωτήματα, τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη χώρα ενόψει ενός πολύ πιθανού τρίτου κύματος. Γιατί δεν έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ; Γιατί δεν αύξησε τον προϋπολογισμό για την Υγεία; Γιατί δεν ενίσχυσε επιπλέον τις ΜΕΘ, ιδίως μετά τη δραματική εμπειρία της βόρειας Ελλάδας, όπου για εβδομάδες όλα τα νοσοκομεία ήταν στο κόκκινο;

Παράλληλα όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση κι ενώ η πανδημία μαίνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, η κυβέρνηση εμμένει στο να μην μετατρέπει σε μη επιστρεπτέα την ενίσχυση, αρνείται να συζητήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ενώ 35.000 πρώτες κατοικίες βγαίνουν -μετά τη δεκαπενθήμερη παράταση- στο σφυρί. Θα απαντήσει άραγε ο πρωθυπουργός ή θα παραπέμψει στον… οδοστρωτήρα Πισσαρίδη; είναι ένα από τα ερωτήματα που διατυπώνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει το ντιμπέιτ για τα εθνικά θέματα, ενόψει και του 61ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την κυβερνητική στροφή που καταγράφηκε για ακόμη μία φορά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Με click away και click in shop το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των καταστημάτων με click in shop και click away αναμένεται να δώσουν σήμερα, Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι

Εν αναμονή σήμερα των αποφάσεων για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, μετά τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προ των πυλών αλλά με συνθήκες διαφορετικές από τις συνηθισμένες.

Εφόσον αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα, οι καταναλωτές θα ξαναμπούν στα μαγαζιά πιθανόν κατόπιν ραντεβού.

Αφού στείλουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 2, πηγαίνουν στο κατάστημα και δοκιμάζουν τα προϊόντα με συγκεκριμένο χρόνο παραμονής πληρώνοντας με μετρητά ή κάρτα. Έχουν μάλιστα τη δυνατότητα αλλαγής.

Πελάτες και εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό καθώς o αριθμός εντός του καταστήματος θα εξαρτάται από την επιφάνεια και τον αριθμό των εργαζομένων.

Μεγάλα εμπορικά κέντρα

Η διάρκεια εφαρμογής της νέας μεθόδου θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα. Μένει να διευκρινιστεί αν το click in shop θα εφαρμοστεί στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Ειδικότερα, η κρίσιμη ημέρα για τις οριστικές αποφάσεις για την άρση περιοριστικών μέτρων του αυστηρού lockdown λόγω κορονοϊού, δεν είναι άλλη από σήμερα Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, όταν αρχικά θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων (συνήθως η τηλεδιάσκεψη γίνεται ή στις 12:00 ή στις 15:00, για να υπάρχει ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα) και εν συνεχεία η πρόταση θα κατατεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 18:00 όταν και έχει οριστεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, θα δοθεί η απάντηση που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων και των κοσμηματοπωλείων, υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις με click in shop και σε κάποιες περιπτώσεις με click away.

Άλλωστε η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του τελευταίου 24ώρου φαίνεται να επικυρώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά, «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογία».

Τα 599 νέα κρούσματα που ανέδειξαν τα τεστ το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Ιανουαρίου (35.039 έναντι 34.980 στις 13 Ιανουαρίου) αποτυπώνουν μια υποχώρηση της διασποράς του κορονοϊού, αν και τα rapid tests ήταν και σήμερα διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.

Η μείωση στον δείκτη των διασωληνωμένων, με 328 το τελευταίο 24ωρο από 340, επιβεβαιώνουν μια πτωτική πορεία προς το φράγμα των 300 διασωληνώσεων. Ωστόσο, η αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς.

To σχέδιο για άνοιγμα με click away και click in shop

Πώς θα ανοίξει, όμως, το λιανεμπόριο; Σύμφωνα με την πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και παρουσίασε πρώτο το ethnos.gr, προβλέπεται οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και click in shop. Με click in shop θα λειτουργήσουν καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και κοσμηματοπωλεία, μετά το τελικό πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους.

 

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την απόκτηση των Rafale

Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως με την απόκτηση των Rafale οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επαυξάνουν σε τεράστιο βαθμό την αποτρεπτική τους ικανότητα, έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Βουλή σήμερα, με αυτή την ευρεία πλειοψηφία, «εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας την συνεδρίαση.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της συζήτησης στην εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός είπε ότι «όπως είχε γράψει ο Μανώλης Αναγνωστάκης ‘καλά τα πήγαμε ως εδώ, μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζονται, το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι λες…’. Σήμερα το Σώμα, νομίζω ότι είπε αρκετά… και εξέπεμψε ένα μήνυμα, που σε γενικές γραμμές, στην πλειοψηφία του, ασχέτως από την τελική απόφαση που έλαβε το κάθε κόμμα, είναι θετικό απέναντι στην τελική προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προέτρεψε τα κόμματα και την Βουλή να παρακολουθούν και να ελέγχουν την καλή εκτέλεση των συμβάσεων και έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για 6μηνο έλεγχο της πορείας υλοποίησής τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Είναι, είπε, «κάτι που ασφαλώς το συμμερίζομαι».

Για τους προβληματισμούς που ακούστηκαν σχετικά με τη συμμετοχή της αμυντικής μας βιομηχανίας σε αυτές τις συμβάσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, «σύντομα η αμυντική μας βιομηχανία να έρθει σε θέση που να μπορεί να υποστηρίξει, τουλάχιστον σε δεύτερο χρόνο, το έργο που θα προκύψει για την συντήρηση αυτών αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων. Αυτός άλλωστε είναι και ένας σκοπός για τον οποίο όλοι πρέπει να εργαστούμε – και ασφαλώς εμείς θα εργαστούμε».

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υπογράμμισε πως οι συμβάσεις απόκτησης των Rafale ήταν «άλμα», καθώς διεκπεραιώθηκαν κάτω από μια διπλή κρίση, της πανδημίας και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και όπως είπε, «νομίζω ότι το κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απέρριψε ορισμένα υπονοούμενα που διατυπώθηκαν σχετικά με διώξεις στην ηγεσία της στρατιωτικής ηγεσίας, λέγοντας ότι «εάν υπήρχε κάποια τέτοια διάθεση της κυβέρνησης, αυτό θα το είχε πράξει με την ανάληψη των καθηκόντων της. Εμείς συμπορευτήκαμε με την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία για πάνω από ένα εξάμηνο και θα έλεγα με όρους αρκετά καλής συνεργασίας. Κρίναμε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές και τις πραγματοποιήσαμε πέρυσι τέτοια εποχή. Άρα, μακριά από εμάς αυτά τα υπονοούμενα. Έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον, και δεν έχουν δοθεί τέτοια δείγματα από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου».