Μητσοτάκης: Το ρεύμα θα είναι πιο ακριβό από το 2020, αλλά σε υποφερτά επίπεδα — Παπαθανάσης: Η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται τον Ιούλιο

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. “Το κεφάλι κάτω, αλλά το φρόνημα ψηλά”, συνέστησε στα στελέχη της ΝΔ

Την έναρξη μίας μακράς προεκλογικής περιόδου κήρυξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με τη νέα της σύνθεση όπως προέκυψε από το 14ο Συνέδριο.

“Το κεφάλι κάτω, αλλά το φρόνημα ψηλά”, συνέστησε στα στελέχη της ΝΔ, από τα οποία ζήτησε “να τα δώσουν όλα” στους επόμενους 12 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, ώστε όπως υπογράμμισε και στην πρώτη κάλπη το αποτέλεσμα ναι είναι το καλύτερο δυνατό.

Περιέγραψε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το διάστημα αυτό και στάθηκε ιδιαίτερα στα νέα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι και με τα νέα μέτρα το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι πιο ακριβό από το 2020, αλλά σημείωσε ότι θα είναι σε ανεκτά, υποφερτά, επίπεδα. Υπογράμμισε δε ότι όποιος τάζει στους πολίτες πως το ρεύμα θα μπορούσε να επανέλθει στις περσινές τιμές, λέει ψέματα.

Τόνισε επίσης ότι με το νέο ΕΝΦΙΑ, , που αναρτήθηκε χθες στην ΑΑΔΕ, οκτώ στους δέκα πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο και σχολίασε ότι είναι και αυτός ένας έμμεσος τρόπος αύξησης του εισοδήματος σε μία περίοδο που σε όλη την Ευρώπη καλπάζει ο πληθωρισμός.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ειδικότερα ότι οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει για το ηλεκτρικό ρεύμα το προηγούμενο διάστημα κάλυπταν τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, αλλά δεν κάλυπταν τα νοικοκυριά με μία μέση κατανάλωση, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούσαν κλιματιστικό για θέρμανση, ούτε κάλυπταν τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές της ιδιωτικής ενέργειας.

“Είχαμε το θάρρος να πούμε ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί και το διορθώνουμε”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας τη νέα δέσμη μέτρων, που μεταξύ άλλων θα επιστρέψει στους πολίτες το 60% της αύξησης, με την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Απάντησε επίσης στην κριτική πως και αυτά τα μετρα δεν αρκούν απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι “η παρέμβαση την οποία κάναμε για την υποστήριξη των πολιτών στις τιμές των καυσίμων είχε ανταπόκριση από τους πολίτες. Η αντιπολίτευση έλεγε ότι αυτά είναι ψίχουλα, δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Το 76% των δικαιούχων της επιδότησης καυσίμων μπήκαν στη σχετική πλατφόρμα και εισπράττουν το ποσό που τους αναλογεί”.

Ανέφερε δε ότι: “Από τον Ιούλιο θα μπορέσουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το νέο σχέδιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αποσυνδέει οριστικά τις τιμές από τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο και θα μπορέσουμε να τις σταθεροποιήσουμε σε επίπεδα υψηλότερα ναι από τις τιμές που πληρώναμε το 2020, θα είναι όμως ανεκτά, θα είναι υποφερτά”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επιπλέον ότι “αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι πολίτες διαπίστωσαν ότι οκτώ στους 10 θα πληρώσουν εφέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Χαμηλότερο κατά 380 εκ ευρώ σε σχέση με πέρυσι και κατά ένα δισ ευρώ λιγότερο από ό,τι το 2019.”

Εκτίμησε μάλιστα ότι “είναι και αυτή μία ενίσχυση του εισοδήματος σε μία εποχή που όλη η Ευρώπη καλείται να παλέψει με το φάντασμα του πληθωρισμού. Ένας πληθωρισμός, που είναι εισαγόμενος και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο κ.Μητσοτάκης προετοίμασε τα στελέχη της ΝΔ για “σκληρό ροκ” τους επόμενους μήνες με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος σε μία κυρία κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη της είπε “ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε”. Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε ειδικότερα: “Πράγματι έκλαιγαν οι συνταξιούχοι το 2015 έξω από τα ΑΤΜ. Ευχαριστούμε τον κ.Τσίπρα, που σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζει τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά”.

Παρότι ο πρωθυπουργός διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία τις πρόωρες εκλογές, δήλωσε ότι “είμαστε σε διαρκή κομματική εγρήγορση” καθώς όπως άλλωστε σημείωσε, 12 μήνες δεν είναι πολύ μεγάλο διάστημα. Κάλεσε λοιπόν όλους και ιδίως τα κομματικά στελέχη να “τα δώσουν όλα” ώστε η ΝΔ στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. “Το κεφάλι κάτω, το φρόνημα ψηλά. Αυτό ζητάει η χώρα” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας ότι κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη θα ξεκινήσουν περιοδείες για να ενημερώσουν για το κυβερνητικό έργο.

Βίκυ Σαμαρά

 

Παπαθανάσης: Η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται τον Ιούλιο

Λογαριασμός της ΔΕΗΤην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, έκανε γνωστή ο Νίκος Παπαθανάσης. “Εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν”.

«Από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα καλύπτεται από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν» όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. ευρώ από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και «τώρα υιοθετήθηκαν άλλα μέτρα, ύψους 3,5 δισ. για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά. Πρέπει και να θυμόμαστε και τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην οποία βρισκόμαστε».

Αναφέρθηκε στα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας λέγοντας πως αυτές θα επιστρέψουν στον καταναλωτή, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρα που έχει επιβάλει τόσο υψηλό φόρο στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, όσο η Ελλάδα».

Μείωση στον ΦΠΑ

Για την μείωση του ΦΠΑ ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «είναι καλύτερο να υπάρχει στόχευση στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας και αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη από βοήθεια. Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο, που θα ωφελεί και αυτούς που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, την μεσαία τάξη».

«Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχουμε την ρήτρα απαγόρευσης της αύξησης του ποσοστού κέρδους, από όταν άρχισε η κρίση. Τα πρατήρια ελέγχονται και δεν επιτρέπεται να υπερβούν το ποσοστό κέρδους που είχαν πριν από την έναρξη της κρίσης. Έχουμε κλείσει πρατήρια εν λειτουργία, όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Κάνουμε εκατοντάδες ελέγχους καθημερινά. Παράλληλα, υπάρχει και η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού που κάνει ελέγχους στην αγορά για εναρμονισμένες πρακτικές», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Σε ό,τι αφορά την δέσμη μέτρων στήριξης για το β΄ εξάμηνο του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως «από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα προκύπτει από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν».

Ο Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ακόμη πως παράλληλα με τον αναπτυξιακό νόμο, που χαρακτήρισε ως «ένα ισχυρό εργαλείο», έρχεται «προσθετική στήριξη σε περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Το πρόγραμμα της Κυβέρνησης θα φέρει 7 δισ. ευρώ σε περιοχές όπου η απολιγνιτοποίηση θα κοστίσει θέσεις εργασίας και πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες».