Μητσοτάκης, Τζόνσον: Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο «μενού» της συνάντησης — Τσακλόγλου: Μειώθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις κατά 56% σε σχέση με το 2017 Τσακλόγλου: Μειώθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις κατά 56% σε σχέση με το 2017

Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα επαναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον. Ειδικότερα θα υπογραμμίσει ότι αποτελεί ζήτημα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο δεν πρέπει να ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών. Θα σημειώσει  δε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλή τη πίστη διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως τη θέση της Ελλάδας για τον διακρατικό χαρακτήρα του ζητήματος υποστηρίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO. Ουσιαστικά τον Σεπτέμβριο υιοθέτησε σχετική απόφαση, αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ μουσείων.

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της UNESCO. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη συμβολική σύνδεση ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους.

Ειδικότερα υπογράμμισε πως κατά το μεγαλύτερό της μέρος, η συλλογή αυτή, εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον Παρθενώνα. Το ότι μπορεί κανείς να δει στο σημείο αυτό, στη γενέτειρά τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οπτικά συνδεδεμένα με το μνημείο που τους προσδίδει την οικουμενική τους ακτινοβολία, είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία.           Ωστόσο- όπως σημείωσε – όσο ένα μέρος της συλλογής παραμένει «εξόριστο» στο Λονδίνο, αυτή η διάσταση δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως. Για το λόγο αυτό προσέθεσε  ότι «είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα».

 

Τσακλόγλου: Μειώθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις κατά 56% σε σχέση με το 2017

Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων είναι πολύ μεγάλη για να περάσει απαρατήρητη», ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για την μείωση των εκκρεμών συντάξεων επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Σταδιακά, ο μηνιαίος αριθμός απονομών κυρίων συντάξεων αυξήθηκε και από τις 10 χιλιάδες που ήταν το 2019 έχει πλησιάσει τις 20 χιλιάδες, ενώ στόχος μας είναι τους επόμενους μήνες να φτάσει τις 30 χιλιάδες. Σαν αποτέλεσμα, παρά τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης των τελευταίων μηνών, ο αριθμός των κυρίων εκκρεμών συντάξεων (εκτός διεθνών) έχει μειωθεί από σχεδόν 170 χιλιάδες που ήταν το καλοκαίρι του 2019 – συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανακαλύπτονται ακόμα και σήμερα “ξεχασμένες” σε ντουλάπες, συρτάρια και σάκους χωρίς καταχώρηση και αριθμό πρωτοκόλλου – σε λίγο πάνω από 120 χιλιάδες σήμερα. Δηλαδή είχαμε μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων κατά περίπου 45-50 χιλιάδες».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, «σε ορισμένα πρώην ταμεία η αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων είναι θεαματική», αναφέροντας τα ακόλουθα στοιχεία: «Στο πρώην ΤΣΑΥ μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκε πάνω από το 95% των περίπου 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Στο πρώην ΤΑΝ οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε σχεδόν 2500 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700. Στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ ενώ το 2019 εκδίδονταν λιγότερο από 100 συντάξεις το μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Στο ΝΑΤ, η μέση μηνιαία ωρίμανση τους τελευταίους μήνες είναι 410 συνταξιοδοτικές υποθέσεις το μήνα ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσε τις 190 υποθέσεις τον μήνα. Έτσι, ενώ το 2017 οι εκκρεμείς συντάξεις προς απονομή ήταν περίπου 4500 και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 56%».

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων χαρακτήρισε ως σημαντική τη συμβολή των πιστοποιημένων επαγγελματιών για την αποσυμφόρηση των εκκρεμών συντάξεων, λέγοντας ότι «σήμερα κιόλας πιάνουν δουλειά οι 179 που πιστοποιήθηκαν και την Παρασκευή που μας πέρασε ξεκίνησε ο 2ος κύκλος πιστοποίησης». Όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «ο θεσμός των πιστοποιημένων συνεργατών ήρθε για να μείνει».

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου απάντησε και σε δεύτερη επίκαιρη ερώτηση που αφορούσε τη «ΛΑΡΚΟ», η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση τα τελευταία 35 χρόνια. Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την εξεύρεση λύσης ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της σημαντικής για την οικονομία μεταλλευτικής εταιρείας και τη διάσωση θέσεων εργασίας».

Για το ζήτημα αυτό ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε –μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε τη διαδικασία της Ειδικής Διαχείρισης, όπως αποφασίστηκε από την Βουλή με τον Νόμο 4664/2020 , δηλαδή την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή και με διαφάνεια μεταβίβαση των ενεργητικών στοιχείων της εταιρείας σε ιδιώτη επενδυτή – εν λειτουργία. Τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ δεν απασχολούν μόνο το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και άλλα συναρμόδια Υπουργεία: τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και για να πετύχουμε το στόχο της διάσωσης των θέσεων εργασίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθεί αξιόπιστος και σοβαρός επενδυτής και μέχρι τότε η εταιρεία να μείνει σε λειτουργία έστω και υπό το καθεστώς ειδικής διαχείρισης», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.