Μητσοτάκης στο Reuters: “Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας” – Στη Νέα Υόρκη από σήμερα ο Δένδιας

 Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου EUMED 9

Για την κλιματική κρίση αλλά και για τα κρίσιμα πολιτικά διακυβεύματα της περιόδου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters.

Με τίτλο τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αν την αγνοήσουμε το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημοσιεύει σήμερα Κυριακή το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού που παραχωρήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου EUMED 9.

«Θέλω πλέον να χρησιμοποιώ τον όρο κλιματική κρίση, η οποία είναι ήδη εδώ» τονίζει ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «για να την αντιμετωπίσουμε, χρειαζόμαστε οριζόντιες πολιτικές οι οποίες ουσιαστικά αφορούν κάθε παράμετρο της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής». Το Reuters αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κατέστησε τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής ένα από τα κεντρικά σημεία της διακυβέρνησής του και θυμίζει ότι λίγο μετά την εκλογή του το 2019, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεσμεύτηκε για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, ενώ πρόσφατα δημιούργησε ξεχωριστό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Εδώ στη Μεσόγειο, έχουμε πίσω μας 6.000 χρόνια πολιτισμού αλλά είναι καθήκον της δικής μας γενιάς να διασφαλίσει ότι οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να ζουν, να ακμάζουν και να ευημερούν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters, στο περιθώριο της Συνόδου EUMED 9.

«Τα έθνη της Μεσογείου θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας αντίδρασης απέναντι στην κλιματική αλλαγή» υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι αν την αγνοήσουμε το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι «ανυπολόγιστο». «Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πυρκαγιές τέτοιας έντασης, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης μας και να διδαχτούμε από τα λάθη μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Μεσόγειος hotspot για τις δασικές πυρκαγιές

Το Πρακτορείο υπενθυμίζει επίσης ότι φέτος το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ και οι πυρκαγιές έπληξαν, μεταξύ άλλων, εκτός από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και την Τουρκία, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η Μεσόγειος μετατρέπεται σε “hotspot” για τις δασικές πυρκαγιές.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Το διακύβευμα είναι αυτό ακριβώς: Αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, τότε ο πλανήτης μας θα είναι αφιλόξενος για το ανθρώπινο είδος ως το τέλος αυτού του αιώνα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι χάρη στην στροφή μακριά από τον λιγνίτη, η Ελλάδα έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 11 εκατομμύρια τόνους.

Βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην οικονομία και στέλνει μήνυμα στη μεσαία τάξη της χώρας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που είχε περιγράψει στο πρακτορείο Reuters πριν από τις εκλογές του 2019: «Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη» τονίζει ο πρωθυπουργός εκφράζοντας «βεβαιότητα για την πλήρη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας». Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτό θα συμβεί με την ανάπτυξη της οικονομίας «και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης την οποία επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση».

 

Στη Νέα Υόρκη από σήμερα ο Δένδιας – Ποιούς θα συναντήσει

Νίκος Δένδιας

Τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, από σήμερα Δευτέρα 20 μέχρι και Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών και πολυμερών επαφών, και από Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει επίσης σε συναντήσεις του πρωθυπουργού.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν το πρόγραμμα των διμερών και πολυμερών συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντατικό. Επίσης, σημείωσαν τις επαφές με παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους, καθώς και άνοιγμα προς χώρες υποσαχάριας Αφρικής και Λατινικής Αμερικής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, ως ακολούθως:

Σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου

 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια, Mamadou Tangara
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα, Rodolfo Solano Quirós
 • Συνάντηση με τoν υπουργό Εξωτερικών της Γκαμπόν, Pacôme Moubelet Boubeya
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη
 • Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου:

 • Συμμετοχή στην Έναρξη Γενικής Συζήτησης 76ης Γενικής Συνέλευσης ΗΕ: Ομιλία του ΓΓΗΕ, του Προέδρου ΓΣΗΕ και των Προέδρων της Βραζιλίας και των ΗΠΑ
 • Χαιρετισμός σε παρουσίαση Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, με τηλεδιάσκεψη
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, Ramtane Lamamra
 • Συμμετοχή σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου για το Αφγανιστάν και ιδίως προστασία γυναικών και κοριτσιών με πρωτοβουλία Αυστρίας, με συμμετοχή του καγκελαρίου της Αυστρίας, του πρωθυπουργού της Δανίας και των ΥΠΕΞ του Καζακστάν, του Κατάρ, του Τατζικιστάν και του Ύπατου Αρμοστή ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Faisal bin Farhan Al-Saud

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου:

 • Συμμετοχή στην 10η Υπουργική Συνάντηση Κοινότητας Δημοκρατιών με πρωτοβουλία της Ρουμανίας
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κιργιζίας, Ruslan Kazakbaev
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, Vincent Biruta
 • Συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber
 • Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των Παναμά, Erika Mouynes
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου:

 • Συμμετοχή σε Υπουργική Συνάντηση Συμμαχίας για Πολυμέρεια με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τηλεδιάσκεψη
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry)
 • Τριμερής συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου:

 • Συμμετοχή σε ολομέλεια 76ης ΓΣ ΟΗΕ: Ομιλία Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη
 • Τετραμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς και την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland)
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey
 • Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, Raychelle Omamo
 • Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν, Mariam Alsadig Al Sedeeg Al Mahadi
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Teodoro L. Locsin Jr.
 • Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, Marcelo Ebrard Casaubón.