Μητσοτάκης: Στο Ισραήλ ενόψει της τριμερούς με την Κύπρο — Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Μπλίνκεν. Το μήνυμα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ πρόκειται να συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη χώρα.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συμβολή του τριμερούς συνεργατικού σχήματος Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς και η επιβεβαίωση του στρατηγικού και αυτοτελούς χαρακτήρα των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα έχει τις πρώτες επαφές του με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ και το νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Με την ισραηλινή ηγεσία ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς, όπως η πανδημία, η υψηλή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μετά τις συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Τριμερής Σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας.

Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών, η οποία και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας, που εδράζεται σε κοινές αξίες. Όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κατ’ επανάληψιν η Αθήνα, η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων και είναι ανοικτή στη συμμετοχή άλλων χωρών, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Σημαντικό, επίσης, πως κατά την Τριμερή, οι Μητσοτάκης, Μπένετ και Αναστασιάδης θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη, που θα αφορά και τη συμπόρευση τους, καθώς και τη σημασία του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Στην ατζέντα της τριμερούς θα βρεθούν ακόμη η συνεργασία στην ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Πολιτική Προστασία.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή και στην τριμερή συνεργασία και με τη συμμετοχή της Κύπρου είναι το γεγονός ότι μολονότι το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι σημερινές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

 

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μπλίνκεν – Το μήνυμα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Associated Press

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Τwitter:

«Συνομίλησα σήμερα (χθες) με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Δεσμευόμαστε μαζί να υποστηρίζουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ».

Συζητήθηκαν και οι επενδύσεις αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, εξέτασαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης. Τόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης για την προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Ο υπουργός και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια».