Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ: “Δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας – Όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό

 Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ: “Δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας – Κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο”

Κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούλιο”

Οι “αποτελεσματικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση του κοροναϊού”, η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ήταν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (17/6).

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα την πρόσκλησή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ, και τους άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, να πραγματοποιηθεί μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε, αποτελεί υποδειγματικό ασφαλή προορισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του Ιουλίου. Η Ελλάδα, είπε, έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται, ενώ ζήτησε να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ε.Ε. Για αυτό πρόσθεσε, η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ, συμμετείχε και ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

 

Όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό – Τα μπρος – πίσω του Κυρ. Μητσοτάκη “παραλύουν” το κυβερνητικό έργο

 Όλοι περιμένουν τον ανασχηματισμό – Τα μπρος – πίσω του Κυρ. Μητσοτάκη “παραλύουν” το κυβερνητικό έργο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακριβής στις λέξεις που χρησιμοποίησε: «Διορθωτικές κινήσεις». Κοιτώντας, πράγματι, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ με τους… υπουργούς εν αναμονή, εύκολα διαπιστώνει κανείς γιατί ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά… διορθωτικός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν έχει πάγκο, με δύο εξαιρέσεις: μπαρουτοκαπνισμένους από το παρελθόν, υπουργούς παλαιότερων κυβερνήσεων της ΝΔ και προσωπικότητες εκτός πολιτικής, με τις οποίες συνομιλεί τακτικά ο πρωθυπουργός.

Το δύσκολο, βέβαια στη δεύτερη περίπτωση είναι να θελήσουν οι φωτισμένοι αυτοί άνθρωποι να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση, σε μια συγκυρία που ούτως ή άλλως δεν είναι και από τις πιο εύκολες που γνώρισε ο τόπος, σε μια συγκυρία που μάλλον απαιτεί περισσότερο πολιτικές λύσεις.

Πιο κοντά (;) ο ανασχηματισμός – Οι τελευταίες πληροφορίες για το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το μεγάλο πρόβλημα είναι άλλο: ότι με τα παρόντα πρόσωπα καλείται να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, και μαζί το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης εκ Βρυξελλών, όπως και το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και της παραγωγικής της δομής.

Η έλλειψη ικανών πρωτοκλασάτων στελεχών φαίνεται πως καθορίζει και το άλλο μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργικού επιτελείου να σπάσει τα 3-4 υπερυπουργεία, μαζί, φυσικά, με την απροθυμία των νυν υπουργών να δουν να χάνουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους.

Η δικαιολογία εξάλλου του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός, γιατί η κυβέρνηση τα πηγαίνει… περίφημα, ώστε να μην υπάρχει λόγος ανατροπών, δεν ισχύει και για έναν ακόμη λόγο: υπάρχουν υπουργοί που βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη. Χωρίς να έχουν κάνει το μεγάλο λάθος, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έφεραν άνεμο αλλαγών στο υπουργείο τους, ότι αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί (με βάση και το ηλεκτρονικό σημειωματάριο του Άκη Σκέρτσου), ότι έχουν σημαντικό απολογισμό νομοθετικού έργου με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης. Αυτούς, λοιπόν, τους υπουργούς δεν πρόκειται να τους αλλάξει ο πρωθυπουργός -ίσως αργότερα;- φοβούμενος πρωτίστως το πολιτικό κόστος και την αναταραχή που θα προκαλείτο εντός των γαλάζιων τειχών.

Έτσι, λοιπόν, στα υπάρχοντα δύο «ποδαράκια» της κυβέρνησης, τεχνοκράτες και κεντροαριστερούς, αναμένεται να προστεθεί και ένα τρίτο, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Με το φόβο πάντα, η αύρα των νεοεισερχόμενων στο κυβερνητικό σχήμα γρήγορα να επικαλυφθεί από τη μουρμούρα είτε εκείνων που απομακρύνθηκαν είτε αυτών που δεν αξιοποιήθηκαν.

Ένα τελευταίο ζήτημα, είναι πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Κακά τα ψέματα, μετά τα μπρος – πίσω του πρωθυπουργού, οι υπουργοί δεν πρόκειται να σηκώσουν ξανά τα μανίκια και το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν είναι ποτέ φρέσκο.

Ως εκ τούτου, οι, κατά Μητσοτάκη, «διορθωτικές αλλαγές», όχι μόνο είναι επιβεβλημένο να γίνουν, αλλά είναι επιβεβλημένο να γίνουν και γρήγορα.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι στις προθέσεις του να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.