Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι χρειαστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για την έκδοση κορονο-ομολόγου.
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η μακράς διάρκειας τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον κορονοϊό, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.
Γενικόλογες υποσχέσεις από την ΕΕ
«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, υπήρξε μεγάλη ένταση, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απαίτησε βοήθεια με τρόπο, που δεν θα έχει σχέση με το παρελθόν.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η Γερμανία, εξακολουθεί να εμμένει στις πολιτικές λιτότητας, μπλοκάροντας τη συζήτηση για έκδοση “κορονο-ομολόγου”.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε διορία λίγων ημερών στην ΕΕ να απαντήσει, τι ακριβώς θα κάνει, σημειώνοντας ότι αν είναι να ακολουθηθούν πρακτικές παλαιότερων ετών, “η Ιταλία θα παλέψει με τις δικές της δυνάμεις”.
Γεννηματά: Να εκδοθούν κορονο-ομόλογα που θα αποπληρωθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Οκτώ σημεία παρέμβασης της Φώφης Γεννηματά στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έκανε λόγο για ένα νέο “σχέδιο Μάρσαλ”.
H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – PES Leaders, που προηγείται της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Κεντρικό θέμα, ο κορονοϊός.
Η κ. Γεννηματά, στην παρέμβασή της, επικεντρώθηκε σε οκτώ σημεία. Όπως τόνισε:
1) Εμείς στην Ελλάδα «μένουμε σπίτι» για να σώσουμε ζωές.
2) Στηρίζουμε την επιστολή των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
3) Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
4) Η Ευρώπη έχει ήδη καθυστερήσει στο να δώσει κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στα κράτη-μέλη.
5) Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» είναι αναγκαίο. Είναι ώρα να εκδοθούν κορονο-ομόλογα, που θα αποπληρωθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, χωρίς νέες δημοσιονομικές υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη.
6) Αυτά τα ποσά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα Εθνικά Συστήματά Υγείας, να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να στηριχθούν τα νοικοκυριά.
7) Είναι ώρα να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και των ανέργων.
8) Εάν αποτύχουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αυτήν την ώρα, βάζουμε σε ρίσκο την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.