Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2021: Το Μετρό επεκτείνεται δυτικά. Τι είπε για αναπλάσεις και έργα υποδομής

Το αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Πυλαία

Το αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Πυλαία

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ για το Μετρό Θεσσαλονίκης και τα έργα υποδομών στην πόλη

Εξαγγελία για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά πραγματοποίησε εχθές βράδυ από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη των μελετών για την μεγάλη επέκταση του Μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη. Μάλιστα σημείωσε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση καθώς όπως είπε το υπό κατασκευή Μετρό “πρέπει να απλωθεί και προς τις δυτικές συνοικίες της πόλης”.

Αναφερόμενος στα έργα υποδομής, ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για το Μετρό Θεσσαλονίκης που “κερδίζει το στοίχημα και γίνεται πραγματικότητα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τους κρυμμένους θησαυρούς της μακεδονικής γης”.  Σημείωσε μάλιστα πως το έργο προχωρά με την έγκριση του ΣτΕ. Για την παράδοση της βασικής γραμμής του Μετρό, ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του το τοποθέτησε στα τέλη του 2023.

Ο πρωθυπουργός μίλησε όμως και για το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο Μακεδονία το οποίο όπως είπε παραδόθηκε νωρίτερα από το αρχικό του χρονοδιαγραμμα και όπως είπε το καμαρώνουν κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης.

Αναφερόμενος στις αστικές συγκοινωνίες και το θέμα των λεωφορείων, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως στην πόλη πλέον κυκλοφορούν διπλάσια λεωφορεία και εξήγγειλε την περαιτέρω αύξηση του διαθέσιμου στόλου.

Νέα γήπεδα για ΠΑΟΚ και Άρη

Αναφερόμενος σε δύο αθλητικά έργα με μεγάλο ενδιαφέρον για την πόλη, δήλωσε πως για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αναμένεται η εκκίνηση του έργου από τον επενδυτή αφού λυθούν χωροταξικά και πολεοδομικα θέματα. Για το νέο γήπεδο του Άρη στην Πυλαία, όπως είπε θα γίνει σε συνεννόηση με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας, ούτως ώστε στη θέση του σημερινού γηπέδου “Χαριλάου” να αναπλαστεί σε ένα μεγάλο άλσος στη λογική μιας διπλής για την πόλη ανάπλασης.

Σε πρώτο πλάνο οι αναπλάσεις

Ο κ.Μητσοτάκης, μιλώντας για τον σχεδιασμό των αναπλάσεων έκανε λόγο σε τρεις παρεμβάσεις. Για την περίφημη ανάπλαση της ΔΕΘ, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και υπογράμμισε πως το έργο με την συνδρομή της Πολιτείας μπορεί να ξεκινήσει το 2023 και να ολοκληρωθεί το 2026.

Επίσης εξήγγειλε για πρώτη φορά το φιλόδοξο σχέδιο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Αφορά στην κατά τόπους ανάπλασης του άξονα Καλοχώρι-Μηχανιώνα, συνολικού μήκους 40 χλμ.

Αναφερόμενος στο έργο ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στα δυτικά προάστια της πόλης αποκάλυψε ότι ξεκινούν τα έργα τους επόμενους μήνες.

Τα άλλα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Μιλώντας συνολικά για τα έργα υποδομής, ο κ.Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως ο διαγωνισμός για το έργο του flyover (του νέου υπέργειου άξονα στην ανατολική πλευρά της περιφερειακής Θεσσαλονίκης) μπαίνει στην τελική του φάση ενώ για τον έκτο προβλήτα εκτίμησε πως θα είναι έτοιμος το 2024 μαζί με μία νέα οδική αρτηρία που θα ενώνει το λιμάνι με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Τέλος αναφέρθηκε σε τρία νέα έργα: τον διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ 17 νέων σχολικών μονάδων, την προκήρυξη ανακατασκευής του δικαστικού μεγάρου της πόλης και το Thess INTEC για το οποίο σημείωσε πως ακολουθώντας τη δέσμευση του, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης παραχωρήθηκε ήδη από το Δημόσιο το ακίνητο και προβλέπεται και η μερική χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.