Μητσοτάκης στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ: “Στρατηγική η συμμαχία των τριών χωρών” —  Μητσοτάκης βλέπει Πούτιν, αφού καθησύχασε τις ΗΠΑ

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

“Στρατηγική” χαρακτήρισε τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

“Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές όσο ποτέ”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία των χωρών ενώ μιλώντας για την πανδημία είπε με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και με την ενισχυτική δόση.

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, ΙσραήλΤριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Κλιματική αλλαγή

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. Επ’ αυτού ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου για τη βοήθεια που παρείχαν στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσουν για τα θέματα της ενέργειας ενώ έκανε αναφορά στη σημασία του EastMed.

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, ΙσραήλΤριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Τουρκική προκλητικότητα

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκία, υπενθύμισε ότι δυστυχώς προέβη σε προκλητικές ενέργειες στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε ότι μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτή που θα σέβεται όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων καθώς και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στις προοπτικές για την περίοδο μετά την πανδημία ενώ τόνισε πως προσδοκούμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από το Ισραήλ.

 

 Μητσοτάκης βλέπει Πούτιν, αφού καθησύχασε τις ΗΠΑΣυνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin (2016)Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη γεωπολιτική και ενεργειακή σκακιέρα. Η Μόσχα στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο, αλλά βρίσκεται σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Με το βλέμμα στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, είναι η πρώτη των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019. Και πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειωτέον άλλωστε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη σχετίζεται και με το ρωσικό φυσικό αέριο– η ενεργειακή συνεργασία μάλιστα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μητσοτάκη με τον κ.Πούτιν, καθώς η ΔΕΠΑ αγοράζει το 45% του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Gazprom και η Αθήνα θέλει να διαπραγματευτεί την τιμή.

Ένταση προκαλεί στις σχέσεις της Μόσχας με ΗΠΑ- ΕΕ – ΝΑΤΟ προκαλεί κυρίως η παρουσία Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με Ουκρανία, αλλά και οι προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές μέσω Λευκορωσίας προς Πολωνία.

Η Αθήνα όμως δεν μπορεί να αγνοήσει τη “ρωσική αρκούδα” και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει κάθε λόγο να θέλει να ανακόψει την προσέγγιση της Μόσχας με την Άγκυρα.

Η Ρωσία άλλωστε έχει σε δύο πολύ σημαντικά για την Ελλάδα ζητήματα θέσεις που προσεγγίζουν τις ελληνικές:

Πρώτον, η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και άρα έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Υπενθυμίζεται δε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2020, μετά από ένα θερμό καλοκαίρι λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε επίσης στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Δεύτερον, η Ρωσία έχει σταθερή θέση στο Κυπριακό, υπέρ μίας λύσης με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Μάλιστα έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής του καθεστώτος των Βαρωσίων.

Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ότι εξακολουθεί να “ανήκει εις την Δύσιν”. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι προχθές το βράδυ ο κ.Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Τηλεφωνικές επικοινωνίες κατά τις οποίες, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε χθες από το Ισραήλ, τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι ΗΠΑ να παραμείνουν ενεργές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικά στελέχη εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν τη βάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αυτό όμως δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει υποστηρίξει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί.

Υπενθυμίζεται δε ότι “αγκάθι” στις ελληνορωσικές σχέσεις αποτελεί η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδας, μετά την αναγνώριση της και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η οποια θεωρήθηκε ως casus belli και αμερικανικός δάκτυλος από τη Μόσχα, που έχει κηρύξει “πόλεμο” κατά του Βαρθολομαίου ενώ η Ρωσική Εκκλησία έχει αποκοπεί από το Πατριαρχείο.

Βίκυ Σαμαρά