Μητσοτάκης σε Ερντογάν για τα Βαρώσια: Οι απόπειρες νομιμοποίησης παράνομων… – Κυπριακό: Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για τα Βαρώσια

 Μητσοτάκης σε Ερντογάν για τα Βαρώσια: Οι απόπειρες νομιμοποίησης παράνομων πεπραγμένων δεν παραπλανούν κανέναν

Μητσοτάκης σε Ερντογάν για τα Βαρώσια: Οι απόπειρες νομιμοποίησης παράνομων πεπραγμένων δεν παραπλανούν κανέναν

Σε παρέμβασή του χθες στην εκδήλωση «Strengthening US-Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence» την οποία διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (PSEKA), ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο άνοιγμα των Βαρωσίων από τον Τούρκο πρόεδρο. «Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη -σε περίπτωση που χρειαζόταν- της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα» πρόσθεσε.

Παρά τις σοβαρές προκλήσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας. «Ενωμένες στην αξίωση για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ενωμένες στη διαρκή προσπάθεια για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της ανάπτυξης με σημαντικούς εταίρους, στην περιοχή και πέρα από αυτή», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Πρωθυπουργού

«Αγαπητοί φίλοι,

Η 20η Ιουλίου του 2021 σηματοδοτεί την πάροδο 47 χρόνων από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Δημοκρατία της Κύπρου. Αυτή η ημερομηνία θα αποτελεί πάντα, όπως συμβαίνει σήμερα, οδυνηρή υπενθύμιση των τραγωδιών που ακολούθησαν αυτή την επίθεση: των πολλών θυμάτων της τουρκικής εισβολής για τα οποία συνεχίζουμε να θρηνούμε, των αγνοούμενων για τους οποίους συνεχίζουμε να μην έχουμε κανένα στοιχείο, των επιζώντων οι οποίοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι απέγιναν.

Σήμερα και κάθε μέρα αποδίδουμε ειδικό φόρο τιμής σε όλους αυτούς, Κύπριους και Ελλαδίτες. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τις θυσίες και τον ηρωισμό τους.

Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή και 17 χρόνια μετά την ένταξη της Δημοκρατίας της Κύπρου στην οικογένεια της ΕΕ, η παράνομη κατοχή περισσότερου του ενός τρίτου της χώρας συνεχίζεται. Στο πέρασμα των χρόνων, μέχρι και σήμερα, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν από κοινού προσηλωμένες στην ακλόνητη δέσμευσή τους για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το συμφωνημένο και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή.

Μια λύση που θα εγγυάται πολιτική ισότητα και θα σέβεται την ενιαία κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο προσέγγιζαν πάντα η Κύπρος και η Ελλάδα καθεμία και όλες τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων προσπαθειών, που έλαβαν χώρα τον περασμένο Απρίλιο, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναθερμανθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας «εναλλακτικές» ιδέες δεν θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε.

Η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε «εναλλακτική» διευθέτηση. Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σήμερα θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974 και εκφράζουμε εκ νέου την προσήλωσή μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Οι σημερινές ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη -σε περίπτωση που χρειαζόταν- της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας.

Παρά τις σοβαρές προκλήσεις, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ενωμένες και προσηλωμένες στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ενωμένες στην αξίωση για τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ενωμένες στη διαρκή προσπάθεια για την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της ανάπτυξης με σημαντικούς εταίρους, στην περιοχή και πέρα από αυτή.

Βασιζόμαστε στους φίλους και τους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως οι ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρίσκονται στο πλευρό μας για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων μας και των κοινών αξιών μας. Βασιζόμαστε επίσης σε εσάς, την πολυπληθή κοινότητα Κυπρίων και Ελλήνων στο εξωτερικό, να συνεχίσετε να προωθείτε αυτόν τον ευγενή σκοπό, τις αξίες και τα ιδεώδη που πάντοτε πρέσβευαν η Κύπρος και η Ελλάδα.

Ημέρες σαν κι αυτή το μήνυμα και, ταυτόχρονα, το όραμά μας για μία ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πρόκειται για ένα μήνυμα κι ένα όραμα που μοιραζόμαστε με την μεγάλη πλειονότητα των γειτόνων και των εταίρων μας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κύπρο, αλλά και χάρη στην ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και συμμετέχει ενεργά στην περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες της ευρύτερης γειτονιάς.

Η σημασία αυτών των συμπράξεων για την ασφάλεια και σταθερότητα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο συνολικά, ήδη αναγνωρίζεται ευρέως. Τόσο η στρατηγική σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, όσο και η ενισχυμένη εταιρική σχέση ΗΠΑ – Κύπρου είναι απαραίτητα συστατικά για την προώθηση του κοινού μας οράματος για την Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας περιοχής όπου θα επικρατούν η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία.

Σήμερα κλίνουμε το γόνυ για να τιμήσουμε εκείνους που γενναία όρθωσαν το ανάστημά τους στον εισβολέα και υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Δημοκρατίας της Κύπρου πριν από 47 χρόνια. Πολλοί από αυτούς έκαναν την υπέρτατη θυσία, έδωσαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να ζήσουν με πληγές που ποτέ δεν θα επουλωθούν. Η θυσία και ο πόνος τους θα μας συνοδεύουν πάντα. Η μνήμη τους θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί.

 

Κυπριακό: Στο τραπέζι έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε για τα Βαρώσια

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε
Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τα επόμενα διπλωματικά τους βήματα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στα Κατεχόμενα

Τη σύγκλιση έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. φαίνεται πως θα ζητήσουν Ελλάδα και Κύπρος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες που ανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε διπλωματικό «πυρετό» προκειμένου να καταδικαστούν άμεσα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Κατεχόμενα.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν έπειτα από την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, αναφέρει το ρεπορτάζ, σε περίπτωση που υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αποκλείεται η έκτακτη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πηγές υπουργείου Εξωτερικών: Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και Ευρωτουρκικές

Σημειώνεται πως ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς την Άγκυρα, όταν δήλωσε από την Κύπρο ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» αλλά και πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο».

Όπως μετέδωσε η Αλεξία Tασόυλη στο OPEN, πηγές του υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε να συνεχίζει να «κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της, όταν κράτη μέλη, όπως είναι η Ελλάδα και Κύπρος, προκαλούνται τόσο ανοιχτά».

Η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε και για τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τις δηλώσεις Ερντογάν μετά την επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκνεν με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Δυσαρέσκεια που έγινε ξεκάθαρη και από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

ΗΠΑ: Καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες για άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας η κυρία Νούλαντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για την αποστρατιωτικοποίηση και το  άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Ταυτόχρονα, η κυρλια Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

Συντονισμός Αθήνας Λευκωσίας για το Κυπριακό

Σε απόλυτο συντονισμό βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.Τη δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλάι της κυπριακής διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία. Ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «ο Αττίλας κινήθηκε πάλι» και τόνισε ότι οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα και οι εξαγγελίες του για αποστρατιωτικοποίηση και άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων «επιχειρούν νέα τετελεσμένα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Τουρκία ενταφιάζει την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. με ανάρτησή του στο Twitter -έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια-, έκανε λόγο για «διαρκή συντονισμό» Ελλάδας και Κύπρου μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν.  «Διαρκής συντονισμός Λευκωσίας-Αθήνας για το θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσιών και των προσπαθειών της Άγκυρας για δημιουργία νέων τετελεσμένων μετά και τις πρόσφατες απαράδεκτες τουρκικές διακηρύξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, καλωσορίζω στην Κύπρο τον Νίκο Δένδια», έγραψε στο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τον συντονισμό και τόνισε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη τα επόμενα βήματα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. «Σε απόλυτο συντονισμό θα κινηθούμε σε ΟΗΕ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα», σημείωσε και παράλληλα τόνισε ότι «ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε, νομίζουμε, ο ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ανεχθούν την τουρκική παραβατικότητα, την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους».

Η πρώτη απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην εκδήλωση “Strengthening US-Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence” την οποία διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (PSEKA).

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι απόπειρες της Τουρκίας στα Κατεχόμενα ώστε να νομιμοποιήσει τα παράνομα πεπραγμένα, προτείνοντας «εναλλακτικές» ιδέες, δε θα παραπλανήσουν ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε.

Σχολιάζοντας, δε, τις κινήσεις του κ. Ερντογάν συμπλήρωσε ότι ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974, αποτελούν μία ακόμα απόδειξη – σε περίπτωση που χρειαζόταν – της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Άγκυρας.