Μητσοτάκης προς ΚΙΝ.ΑΛ: Διαλέξτε στρατόπεδο – Γεννηματά: “Είμαι σήμερα εδώ για να ακουστεί η φωνή όσων αγωνιούν για τη δουλειά τους”

Μητσοτάκης προς ΚΙΝ.ΑΛ: Διαλέξτε στρατόπεδο

“Θα σας ρουφήξει το πολιτικό κενό” διεμήνυσε στην Φώφη Γεννηματά ο πρωθυπουργός. Έθεσε ως κριτήριο την στάση του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Οι ασφυκτικές πιέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το ΚΙΝ.ΑΛ με φράσεις όπως «διαλέξτε στρατόπεδο» ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης της Φώφης Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό σήμερα στην Βουλή. Μάλιστα έθεσε ως κριτήριο την στάση του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «με τις ίσες αποστάσεις κινδυνεύετε να σας ρουφήξει το πολιτικό κενό». Μάλιστα έκανε συγκεκριμένες αναφορές στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις τονίζοντας πως «εδώ πέρα όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε». Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε πως «εσείς θα κάνετε ότι νομίζετε. Το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί από αυτή την κυβέρνηση. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο». Σημείωσε μάλιστα ότι «είναι ένα να κάνεις ουσιαστικές προτάσεις για την βελτίωση του νομοσχεδίου και πράγματι κάποιες από αυτές ενσωματώθηκαν και είναι άλλο να κρύβεσαι πίσω από τις προτάσεις για να βρεις μια δικαιολογία να μην ψηφίσεις, η να απέχεις ή να κάνεις κάτι διαφορετικό». Είπε χαρακτηριστικά ότι «θα είμαστε εδώ και την επόμενη εβδομάδα με δημιουργική διάθεση να ενσωματώσουμε σκέψεις, όχι όμως στο βαθμό που θα απονευρώσουν το νομοθέτημα και θα το κάνουν εντελώς ανεφάρμοστο». Απαντώντας έτσι εμμέσως στην πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ τις αποφάσεις για την απαγόρευση μίας διαδήλωσης να λαμβάνονται από δικαστική αρχή και όχι την αστυνομία. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής «να βαδίσετε κι εσείς στον δρόμο που χάραξε με τόλμη ο κ.Καμίνης, είναι βουλευτής επικρατείας σας, και να κάνετε επιτέλους το σωστό και να στηρίξετε την πρωτοβουλία».

Μητσοτάκης προς ΚΙΝ.ΑΛ: Διαλέξτε στρατόπεδο

Νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει πως «σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμικές εγγυήσεις γιατί έτσι όπως είναι δεν ψηφίζεται». Μάλιστα είπε αναφορικά με το θέμα των διαδηλώσεων ότι «ναι χρειάζεται ρύθμιση» προσθέτοντας όμως πώς «άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση. Γιατί αυτό κάνετε εσείς. Δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει για όλα η αστυνομία».

Η κριτική του Κ.Μητσοτάκη στις «ίσες αποστάσεις» που όπως εκτίμησε τηρεί το ΚΙΝ.ΑΛ δεν έμειναν μόνο στο θέμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ανάλογες ήταν οι επικρίσεις του και στο θέμα της απολιγνιτοποίησης σημειώνοντας πως δεν γίνεται κανείς να είναι και με την προστασία του περιβάλλοντος και με την διατήρηση του λιγνίτη.

Τέλος απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη περίοδο που «είμαστε μαζί στην κυβέρνηση», εννοώντας την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου του 2013. Εγκάλεσε την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ ότι από το αξίωμα της υφυπουργού Άμυνας,που τότε κατείχε, εμπόδισε τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα σήμερα η κυβέρνηση να καλείται να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

 

Γεννηματά: “Είμαι σήμερα εδώ για να ακουστεί η φωνή όσων αγωνιούν για τη δουλειά τους”

"Ώρα του Πρωθυπουργού" στην Βουλή την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  απάντησε σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία. 
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

“Ώρα του Πρωθυπουργού” στην Βουλή την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε σε ερώτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία.

Άκρως επικριτική για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της προστασίας των θέσεων εργασίας και των μισθών ήταν η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή.

«Είμαι σήμερα εδώ για να ακουστεί η φωνή όσων αγωνιούν για την δουλειά τους» ανέφερε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την Οικονομία και την Εργασία.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αφού επεσήμανε ότι υπάρχει κρίση στην οικονομία, τόνισε ότι προχώρησε στον συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο για «να δώσετε απαντήσεις, όχι σε μένα και στην παράταξή μας, αλλά στον Ελληνικό λαό που αγωνιά και περνά ήδη δύσκολα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ποτέ δεν είπε υπάρχει λεφτόδενδρο και υπερασπίστηκε το κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη της οικονομίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν το έλαβε υπόψη της . «Κ.Μητσοτάκη, ακολουθείτε λάθος δρόμο.

Είστε δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας. Δέσμιοι των δογματικών αγκυλώσεων σας για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σαρώνετε και ότι άντεξε στα 10 χρόνια της κρίσης και τα μνημόνια. Δέσμιοι της ανικανότητας των Υπουργών σας. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ερείπια, σε κατάρρευση της παραγωγικής βάσης, σε λουκέτα, σε ύφεση, σε ανεργία», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μιλώντας ειδικότερα για τις συνθήκες στον τουρισμό, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μόνο το 35% των ξενοδοχείων θα ανοίξει και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι. «Τι έπρεπε να κάνετε;

Σας προτείναμε.

– Να δώσετε ισχυρά κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι σε αυτά. Να κάνετε ελκυστικό, ανταγωνιστικό το Ελληνικό προϊόν. Σας είπαμε πως. Μειώστε τον ΦΠΑ στο 6% για την εστίαση και τη διαμονή.

– Κάντε μηδενική την προκαταβολή φόρου για το 2020. Είναι θηλειά στο λαιμό των επιχειρήσεων. Πως μπορείτε να συγκρίνετε το 20 με τα δεδομένα του 2019;

– Αυξήστε την επιστρεπτέα προκαταβολή στα 3 δις ευρώ τουλάχιστον.

– Κάντε τώρα μεγάλο και ουσιαστικό Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

– Ενισχύστε τις υγειονομικές μονάδες, τα κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

– Οργανώστε επιτέλους κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας με επισκέψεις σε σπίτια για να γίνεται έγκαιρη ιχνηλάτηση και αποτελεσματική παρακολούθηση. Η χώρα δεν αντέχει ούτε νέο γενικό ούτε τοπικό lockdown. Εσείς δεν το κάνατε:

– Μειώσατε τον ΦΠΑ στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Ούτε καν στο κρασί, για να στηρίξετε την Ελληνική παραγωγή. – Προχωρήσατε σε ένα Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που αποδείχθηκε «αέρας κοπανιστός». Από τα 49.200 καταλύματα που επισήμως διαθέτει η χώρα, συμμετοχή δήλωσε μόνο το 4%, μόνο τα 1955.

Γιατί έγινε αυτό; Γιατί προφανώς οι όροι του προγράμματος δεν προσφέρουν το κίνητρο να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. – Τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθυστέρησαν πολύ. Ξεκινήσατε να μιλάτε για υγειονομικές ζώνες, καταδικάζοντας τα νησιά μας και ευτυχώς μετά την κατακραυγή το πήρατε πίσω. Μετά μιλήσατε για δωμάτια καραντίνας και αφού δεν βρέθηκε άκρη, τώρα αναζητούνται ξενοδοχεία καραντίνας.

Τραγική εικόνα σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα. – Και τέλος η καθυστερημένη -μια ανάσα πριν το «άνοιγμα των αεροδρομίων» ανακοίνωση της υποχρέωσης συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Οδήγησε σε σωρεία ακυρώσεων και δυσφήμηση του τουρισμού μας στο εξωτερικό. Τώρα τρέχετε να τα μπαλώσετε. – Και βέβαια αφού δεν καταφέρατε να οργανώστε τα κινητά συνεργεία, οδηγηθήκατε στο στράτευμα. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι το καλύτερο να είσαι τουρίστας και να σε υποδέχεται ο στρατός».