Μητσοτάκης: Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου σε 17 σημεία — Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την “Κιβωτό του Κόσμου”

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η μακροσκελής ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, που θέλησε να μοιραστεί.

Τα 17 κυριότερα σημεία του κυβερνητικού έργου της περασμένης εβδομάδας δημοσίευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός τόνισε μια διαπίστωσή του, ότι είναι δύσκολο για την κυβέρνηση “να επικοινωνήσουμε στον κόσμο το σύνολο του κυβερνητικού έργου”, ενώ έκανε την επισκόπηση των 17 κυριότερων σημείων το έργου τις τελευταίας εβδομάδας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η νομοθέτηση του έκτακτου επιδόματος τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους συνταξιούχους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση της άδειας μητρότητας.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την “Κιβωτό του Κόσμου”

Κιβωτός του ΚόσμουΚιβωτός του Κόσμου  

Η λειτουργία της δομής και τι θα γίνει με τα παιδια μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση θα συζητηθεί σε συσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες για την “Κιβωτό του Κόσμου” θα βρεθούν στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης αύριο, Δευτέρα (21/11), στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει συζήτηση για τη λειτουργία της δομής και τι θα γίνει με τα παιδιά όσο θα βρίσκεται σε εξελιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη και τις αρχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που οι μαρτυρίες πρώην τροφίμων για τα όσα συνέβαιναν στην “Κιβωτό του Κόσμου” διαδέχονται η μία την άλλη.

Στο “μικροσκόπιο” των Αρχών, έχουν ήδη μπει τέσσερα πρόσωπα, τα οποία ερευνώνται μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιήσεις σε δομές της οργάνωσης.

Υπουργείο Οικονομικών: Παίρνει πίσω τις ενισχύσεις με απόφαση Σταϊκούρα

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες, ο Χρήστος Σταϊκούρας γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις ενισχύσεις που έχει δώσει στην “Κιβωτό του Κόσμου” μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως Υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά. Χθες, με δική μου απόφαση, το Υπουργείο παίρνει πίσω τις ενισχύσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση”.

Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για εφάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, όπου συγκεντρώθηκαν δωρεές.

Η ενίσχυση έχει χορηγηθεί και κινούνται, πλέον, διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης χορήγησης.

Τέλος, όπως τονίζεται, το Υπουργείο Οικονομικών δεν χορηγεί καμία τακτική ενίσχυση προς την “Κιβωτό του Κόσμου” ούτε άλλες αντίστοιχες οργανώσεις/φορείς.

Υπουργείο Εργασίας: “Μπλόκο” στην παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ

Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου”, έπειτα από τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται.

Η εν λόγω απόφαση ήρθε μετά την εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων της “Κιβωτού του Κόσμου”.