Μητσοτάκης: Μόνο τα συνετά δείγματα της Τουρκίας θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα – Γεννηματά για ΣΕΠΕ: “Η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας”

Μητσοτάκης: Μόνο τα συνετά δείγματα της Τουρκίας θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα

Τα μηνύματα που έστειλε σε Τουρκία και ΕΕ ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με Μισέλ και ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Νέο σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβουσογλου, αλλά και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα περίπου μήνα, που θα επαναξιολογήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο νωρίτερα έλαβαν μέρος στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και στη συνέχεια είχαν συνάντηση στο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όσον αφορά στην Τουρκία η Ελλάδα εμμένει στη θέση της που είναι κρυστάλλινη:

“Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα – την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε- είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική”, τόνισε ο πρωθυπουργός και διαμήνυσε στην Τουρκία ότι: “Μόνο τα δικά της συνετά δείγματα είναι αυτά που θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα”. Εκτίμησε δε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών πάντα με οδηγό το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ σημείωσε με νόημα ότι αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, που αποφάσισαν τα ευρωπαϊκά συμβούλια. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπογραμμίζει τη δυνατότητα αναίρεσης των θετικών αποφάσεων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, εάν η Αγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της Λιβύης, τονίζοντας με νόημα ότι “θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων που μετατρέπουν τις εσωτερικές αναδιατάξεις σε περιφερειακές αναταράξεις” και φωτογραφίζοντας και πάλι την Τουρκία. Υπογράμμισε δε ότι είναι ταυτόσημες και οι στάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα γεγονότα στη Λευκορωσία. “Πιστεύω ότι καταφέραμε και πολύ γρήγορα πήραμε αποφάσεις που έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρο μας”, δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μισέλ, ανέφερε ότι: “Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είναι δέσμευση μας -το έχουμε ήδη συζητήσει στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, είναι κάτι στο οποίο θα δουλέψουμε ακόμη περισσότερο- οι θέσεις μας θα είναι σταθερές θα είναι ισχυρές και σίγουρα θα σέβονται τις αξίες μας”.

Βίκυ Σαμαρά

 

Γεννηματά για την κατάργηση του ΣΕΠΕ: “Η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας”

Φώφη Γεννηματά

“Η κυβέρνηση νομίζει ότι κρύβει τα σχέδιά της πίσω από την κουρτίνα της δήθεν “ανεξάρτητης αρχής”. Με προκλητικό και υποκριτικό τρόπο”, ανέφερε η κ. Γεννηματά.

«Με το εργασιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει μόνο τους ασύδοτους εργοδότες. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί και η αποδυνάμωση του υπουργείου Εργασίας, με την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας», τόνισε σε δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά μετά την τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και τον Σύλλογο Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, με αντικείμενο το «εργασιακό» νομοσχέδιο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο αρμόδιος βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης και ο γραμματέας του Τομέα Εργασίας, Χρήστος Μέγας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προσέθεσε ότι αρχή για ένα πραγματικό επιτελικό κράτος -ότι δηλαδή αυτό θέτει τους κανόνες και παρακολουθεί-ελέγχει με τους μηχανισμούς του την εφαρμογή τους- δεν ισχύει για τη ΝΔ. «Οι μηχανισμοί ελέγχου γι’ αυτήν θεωρούνται περιττοί, η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας», επεσήμανε και κλιμακώνοντας την κριτική στην επιλογή της κυβέρνησης υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση νομίζει ότι κρύβει τα σχέδιά της πίσω από την κουρτίνα της δήθεν “ανεξάρτητης αρχής”. Με προκλητικό και υποκριτικό τρόπο. Γιατί από την μια θα επικαλείται ότι δήθεν δεν έχει καμία ευθύνη και από την άλλη ουσιαστικά θα διορίζει εκείνη το Συμβούλιο της “ανεξάρτητης αρχής”», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και δεσμεύτηκε πως το Κίνημα Αλλαγής αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, θα τις καταψηφίσει στη Βουλή και θα τις καταργήσει όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν.