Μητσοτάκης: Μήνυμα για εξάντληση της τετραετίας στην παράδοση της Παράκαμψης Αμφιλοχίας — Πρέβεζα: Επίσκεψη του πρωθυπουργού στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης

Μητσοτάκης: Μήνυμα για εξάντληση της τετραετίας στην παράδοση της Παράκαμψης Αμφιλοχίας

Τη διαβεβαίωση ότι “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια μέχρι το τέλος της τετραετίας” έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης της Παράκαμψης Αμφιλοχίας στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία

«Η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει γρήγορα, αλλάζει προς το καλύτερο, γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του στην εκδήλωση για την παράδοση της Παράκαμψης Αμφιλοχίας στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, παραμένουμε συνεπείς στην ολοκλήρωση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων ώστε στο τέλος τετραετίας να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με αυτοπεποίθηση και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για να συνεχίσουμε το έργο μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ευχόμενος ο νέος δρόμος να είναι καλοτάξιδος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η αξιοπιστία και οι σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική χτίζονται στη συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Η κυβέρνησή μας έχει προτάξει αυτήν την συμφωνία αλήθειας στο επίκεντρο του πολιτικού μας λόγου» είπε και συνέχιζε λέγοντας πως ο υπουργός είχε απόλυτο δίκιο νωρίτερα όταν αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες εκκρεμότητες τις οποίες κληρονόμησε η κυβέρνησή μας όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός τον Ιούλιο του 2019. «Μια σειρά από έργα τα οποία ήταν βαλτωμένα, τελματωμένα στα γρανάζια της εθνικής και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, ξέμπλεξαν με μεγάλη υπομονή και επιμονή το υπουργείο υποδομών, ο υπουργός, ο υφυπουργός, οι γενικοί γραμματείς για να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να περάσουμε από τις μακέτες στις παραδόσεις έργων που αλλάζουν τις ζωές των Ελλήνων πολιτών σε όλη την επικράτεια».

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο που παραδόθηκε σήμερα «ιδιαίτερα σημαντικό για όλη τη δυτική Ελλάδα αλλά ειδικά για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας». Αποτελεί το πρώτο τμήμα ενός έργου που θα παραδοθεί εντός του 2023 είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στον κατασκευαστικό τομέα.

«Η σημασία του έργου αυτού αυτονόητη για όλη την περιοχή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ένα έργο που θα δώσει πνοή σε όλη την δυτική Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην οδική ασφάλεια, λέγοντας «Τα περισσότερα ατυχήματα στη χώρα μας γίνονται στο επαρχιακό δίκτυο. Η οδική ασφάλεια είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας και οι ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι είναι σημαντικός παράγοντας. Και νομίζω αυτός ο δρόμος θα μειώσει σημαντικά τα τροχαία στην περιοχή» συμπλήρωσε.

«Ο δρόμος αυτός είναι ένα μόνο έργο από τα πολλά στην Δυτική Ελλάδα» είπε. «Θυμίζω ότι το Πάτρα – Πύργος είχε υποταγεί στις ορέξεις της διαπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης και έγινε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές εγγυήσεις και τολμώ να πω πως εάν η κυβέρνηση μας δεν είχε κερδίσει τόση αξιοπιστία στις Βρυξέλλες, το Πάτρα – Πύργος δεν θα ξεκινούσε. Ακόμη ένα εμβληματικό έργο είναι ο ΒΟΑΚ, μόλις προ δύο ημερών εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του κυριότερου τμήματος, αυτού ανάμεσα στα Χανιά και το Ηράκλειο και εκτιμώ πως θα έχουμε ενεργό εργοτάξιο στον ΒΟΑΚ πριν από το τέλος του έτους, ώστε να συμπληρώσουμε το πάζλ των μεγάλων οδικών αρτηριών, που θα κάνουν την Ελλάδα μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ανταγωνιστική χώρα».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε «ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Θέλουμε να κρινόμαστε για τα έργα μας και όχι για τα λόγια μας. Και καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής της θητείας, το αποτύπωμα των έργων είναι αισθητό σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει γρήγορα, αλλάζει προς το καλύτερο, γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, παραμένουμε συνεπείς στην ολοκλήρωση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων ώστε στο τέλος τετραετίας να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με αυτοπεποίθηση και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για να συνεχίζουμε το έργο μας».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής που αναφέρθηκε συνολικά στα οδικά έργα που έχουν γίνει σε ολόκληρη τη χώρα από τον Ιούλιο του 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα παραδίδεται ένα σύγχρονο έργο και μάλιστα νωρίτερα από ότι προέβλεπε η σύμβαση, που θα συμβάλει στην διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού μήκους 49 χιλιομέτρων, για το οποίο η σύμβαση ολοκλήρωσης υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2020, ενώ το συγκεκριμένο κομμάτι, η παράκαμψη Αμφιλοχίας, μήκους 17 χιλιομέτρων, παραδόθηκε σήμερα, 5 μήνες νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία. Το έργο συνολικά θα παραδοθεί εντός του 2023.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της περιοδείας του στη Δυτική Ελλάδα, θα επισκεφτεί διαδοχικά τις πόλεις της Βόνιτσας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, ενώ θα πραγματοποιήσει και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

 

Πρέβεζα: Επίσκεψη του πρωθυπουργού στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης

Πρέβεζα: Επίσκεψη του πρωθυπουργού στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης

Την πόλη της Πρέβεζας επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος της Παράκαμψης Αμφιλοχίαςμεταβαίνοντας ακολούθως στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικούς φορείς, περπάτησε στο κέντρο της Πρέβεζας και την παραλία, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με κατοίκους. Σε καφετέρια της πόλης, τον πρωθυπουργό περίμενε πολύς κόσμος και μέλη Νέας Δημοκρατίας.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης Αμφιλοχίας, έκανε αναφορά στην υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας, ενός έργου πνοής που δρομολογείται, ενώ επανέλαβε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Πρέβεζας, όπου τον υποδέχθηκε, στη θέση όπου βρίσκεται το μεγάλο αρχαίο θέατρο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενθουσιώδης, τόσο από τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και από την εξέλιξη των έργων αναστήλωσης. Κατά τη συνομιλία του τόσο με την κυρία Μενδώνη όσο και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, αλλά και τον προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώργο Ρηγίνο, έδειξε ενδιαφέρον για τις προοπτικές όλου του αρχαιολογικού χώρου, ως μοχλού ανάπτυξης και τουριστικής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού, η κυρία Μενδώνη τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που επισκέπτεται την Ήπειρο, ρωτάει για την αρχαία Νικόπολη, καθώς είναι μία περιοχή, που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ και συνέχισε: «Αυτό, ακριβώς γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως τέτοιοι αρχαιολογικοί χώροι, με αυτά τα μνημεία σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος, εκτός από πόλοι πολιτισμού είναι και πόλοι ανάπτυξης».

nikopoli.jpg
Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, γίνεται ένα μεγάλο έργο, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα. Για την αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης, επισήμανε πως συνεχίζεται το έργο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να ασχολείται συστηματικά και το έργο να είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Επομένως, το τέλος του 2023 θα έχει αποδοθεί το τμήμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί να αποδοθεί» υπογράμμισε η υπουργός και προσέθεσε:

«Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα τρία μνημεία της Νικόπολης, δυο βασιλικές και το Παλάτι του Γεωργίου Εκδίκου. Τα έργα έχουν ξεκινήσει και παράλληλα οργανώνεται ο φάκελος της υποψηφιότητας της αρχαίας Νικόπολης, για την UNESCO».

Όπως τόνισε η κυρία Μενδώνη δεν είναι κάτι εύκολο, Θέλει πάρα πολλή δουλειά και επισήμανε, ότι το «πράσινο φως» το έδωσε η απομάκρυνση του δρόμου, προκειμένου να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος, κάτι το οποίο, ήταν όρος της UNESCO. Σημείωσε δε ότι μετά από αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου που υπάρχει για τον χώρο, προκειμένου να συνδυαστούν και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την απομάκρυνση της οδού.

Στόχος και σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτισμού, όπως υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, είναι σε χώρους ανάλογους με την αρχαία Νικόπολη σε χώρους αναπεπταμένους, να αξιοποιηθούν γαίες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών όπως γίνεται σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ελαιώνες. «Αυτό το έχουμε σχεδιάσει, είναι μία από τις προτεραιότητες του Οργανισμού Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, το έχουμε συζητήσει τοπικά, θέλει αρκετή δουλειά, είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μας» σημείωσε.

«Ο ανασκαφικός και αρχαιολογικός τουρισμός αυτή τη στιγμή είναι αναδυόμενος σε όλη τη Μεσόγειο. Θέλουμε και εμείς να είμαστε από τους πρώτους» τόνισε η κ. Μενδώνη.

Και εξήγησε ότι σε ορισμένες περιοχές, αναφορικά με τις ανασκαφές, ήταν εξάλλου και επιθυμία του πρωθυπουργού, όπου έχουν τελειώσει τα αναστηλωτικά έργα και έχουν γίνει παρεμβάσεις προστασίας των ίδιων των μνημείων, να υπάρξει ένας συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος θα είναι υπό ανασκαφή από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, επισκέψιμος και θα μπορούν να παρακολουθούν και οι επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*